Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Καταδίκη -πλην Ισραήλ- για τα αμερικανικά χτυπήματα στο Ιράκ

Άντρες της Κατάεμπ Χεζμπολάχ επιθεωρούν τα συντρίμμια σε βάση τους που δέχθηκε επίθεσηAP Photo30.12.2019, 18:36
Καταδίκη -πλην Ισραήλ- για τα αμερικανικά χτυπήματα στο Ιράκ
efsyn.gr
Ιράν, Ιράκ και Ρωσία καταδικάζουν τα αεροπορικά χτυπήματα που πραγματοποίησαν αμερικανικά αεροσκάφη F-15 εναντίον θέσεων της Κατάεμπ Χεζμπολάχ, οργάνωσης που φέρεται να στηρίζεται από το Ιράν, στο δυτικό Ιράκ και στην ανατολική Συρία.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, δήλωσε ότι τα αεροπορικά πλήγματα ήταν επιτυχή ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει περαιτέρω αμερικανική στρατιωτική δράση «εάν είναι απαραίτητο». Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι «Δεν θα ανεχθούμε η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν να προχωρά σε ενέργειες που θέτουν Αμερικανούς και Αμερικανίδες σε κίνδυνο».

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και ιρακινές παραστρατιωτικές οργανώσεις, τουλάχιστον 25 παραστρατιωτικοί σκοτώθηκαν και άλλοι 55 τραυματίστηκαν στις τρεις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύθηκαν στην επικράτεια του Ιράκ. Άλλες δύο επιδρομές έγιναν στην επικράτεια της Συρίας και επρόκειτο για πλήγματα σε αντίποινα για τον θάνατο ενός Αμερικανού συμβασιούχου σε επίθεση με ρουκέτες εναντίον ιρακινής στρατιωτικής βάσης, ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ιράκ: «επικίνδυνες συνέπειες»

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί, καταδίκασε τις αεροπορικές επιδρομές, δηλώνοντας ότι η επίθεση αυτή θα έχει συνέπειες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του, «ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την αμερικανική επιδρομή στις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις μια απαράδεκτη μοχθηρή επίθεση που θα έχει επικίνδυνες συνέπειες», ενώ η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την επίσημη θέση της έπειτα από συνάντηση του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας, αργότερα σήμερα.

Η Μόσχα χαρακτήρισε τους βομβαρδισμούς «απαράδεκτους» ενώ παρότρυνε όλες τις πλευρές να αποφύγουν την τροφοδότηση των εντάσεων στην περιοχή.
Ιράν: «Τρομοκρατία»

Από την πλευρά της η Τεχεράνη υποστήριξε ότι «η αμερικανική στρατιωτική επίθεση εναντίον ιρακινού εδάφους και ιρακινών δυνάμεων καταδικάζεται δριμύτατα ως ξεκάθαρο παράδειγμα τρομοκρατίας ... και το Ιράν την καταδικάζει δριμύτατα».

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Αμπάς Μουσαβί, επισήμανε ότι «με τις επιθέσεις αυτές, η Αμερική έδειξε τη σταθερή υποστήριξή της στην τρομοκρατία και την περιφρόνησή της για την ανεξαρτησία και την κυριαρχία των χωρών και οφείλει να υποστεί τις συνέπειες της παράνομης πράξης της».
Επιχαίρει το Ισραήλ...

Από τη δική του πλευρά πάντως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επικοινώνησε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο για να τον συγχαρεί για τις αεροπορικές επιδρομές.

«Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συνομίλησε σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και τον συνεχάρη για μια σημαντική ενέργεια των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν και των συνεργατών του στην περιοχή», υπογράμμισε η ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου