Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

Ο Ερντογάν επιστρατεύει Τουρκμένους αντάρτες για τη Λιβύη


Ο Ερντογάν επιστρατεύει Τουρκμένους αντάρτες για τη Λιβύη
efsyn.gr
Την ώρα που οι δυνάμεις του Χάφταρ προωθούνται στην Τρίπολη, ο Τούρκος πρόεδρος δρομολογεί στρατιωτική συνδρομή προς τον πρωθυπουργό Σάρατζ.
Σε έντονη κινητικότητα βρίσκεται η Άγκυρα, η οποία δείχνει αποφασισμένη να έχει ενεργή συμμετοχή στα πολεμικά μέτωπα που υπάρχουν στη Λιβύη, στηρίζοντας τον πρωθυπουργό Φαγιέζ αλ Σάρατζ και τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνησή του (GNA).

Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει ναυτικές δυνάμεις για να προστατεύσουν την πρωτεύουσα Τρίπολη. Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Άγκυρας, την ίδια στιγμή τα τουρκικά στρατεύματα θα εκπαιδεύουν και θα συντονίζουν τις δυνάμεις του Σάρατζ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA).

Παράλληλα, όπως ανέφερε αξιωματούχος από τη Λιβύη, ομάδες Τουρκμένων ανταρτών που έχουν πολεμήσει μαζί με την Τουρκία στη βόρεια Συρία, αναμένεται να ενισχύσουν άμεσα τον στρατό του Σάρατζ. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος, η κυβέρνηση της Τρίπολης αρχικά ήταν κατά της ενίσχυσης από τους αντάρτες, ωστόσο στη συνέχεια άλλαξε γνώμη, καθώς οι δυνάμεις του Χάφταρ προωθούνται προς την πρωτεύουσα. 

Μάλιστα, το κέντρο ενημέρωσης του (LNA) ανακοίνωσε την Παρασκευή πως οι δυνάμεις του Χάφταρ κατέλαβαν θέσεις κλειδιά στα νότια περίχωρα της Τρίπολης περιλαμβανομένου του διεθνούς αεροδρομίου της πόλης, που δεν λειτουργεί από το 2014 και ενός στρατοπέδου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δυνάμεις του LNA πήραν τον έλεγχο του δρόμου του αεροδρομίου.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω δείχνουν την αυξανόμενη εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη, καθώς και ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις που τελικά θα ενισχύουν τον Σάρατζ, δεν είναι αυτές που είχε προαναγγείλει η Άγκυρα και ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου