Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

Έξω από την Τρίπολη οι δυνάμεις του Χάφταρ - Έτοιμη να στείλει στρατό η Τουρκία - Παρέμβαση ΕΕ


Λιβύη: Έξω από την Τρίπολη οι δυνάμεις του Χάφταρ - Έτοιμη να στείλει στρατό η Τουρκία
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Λιβύη μετά την χθεσινή ανακοίνωση των δυνάμεων του Στρατάρχη Χάφταρ ότι τα στρατεύματά τους βρίσκονται λίγο έξω από την πρωτεύουσα Τρίπολη, η οποία ελέγχεται από τις δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της χώρας.
Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που ήθελαν την κυβέρνηση της Λιβύης να έχει ήδη αποστείλει επίσημο αίτημα στην Τουρκία για στρατιωτική βοήθεια με εκπρόσωπο του Ερντογάν να ανακοινώνει ότι «η Άγκυρα θα ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα».
Την ίδια ώρα, οι φήμες ότι ο πρόεδρος της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σαράζ, έχει εγκαταλείψει την Τρίπολη οργιάζουν, αναφέροντας ότι βρίσκεται στο Λονδίνο.

Από την άλλη, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με τις ενδιαφερόμενες δυνάμεις να βρίσκονται συνεχώς σε επικοινωνία μεταξύ τους. Χθες, Παρασκευή, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Ντόναλντ Τραμπ, Βαλντιμίρ Πούτιν και Τζουζέπε Κόντε ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος μίλησε με τον Ιταλό Πρωθυπουργό. Λίγο αργότερα, συζήτησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Λιβύη.

Ο στρατός του Χάφταρ πλησιάζει την πρωτεύουσα της Λιβύης

Αν και οι δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης δεν έχουν τοποθετηθεί σχετικά, το Κέντρο Ενημέρωσης του Λιβυκού Στρατού ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ κατέλαβαν, το απόγευμα της Παρασκευής, θέσεις κλειδιά στα νότια περίχωρα της Τρίπολης αλλά και το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης, το οποίο παραμένει εκτός λειτουργίας από το 2004.
Αν οι πληροφορίες αυτές ισχύουν, οι δυνάμεις του Χάφταρ βρίσκονται μόλις δέκα χιλιόμετρα από το κέντρο της Τρίπολης.


Τουρκία: Θα ανταποκριθούμε στο αίτημα της Λιβύης
Οι δυνάμεις του Σαράζ, πάντως, θα έχουν σύντομα τη συνδρομή της Τουρκίας καθώς, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής επικοινωνίας του Ταγίπ Ερντογάν η Άγκυρα θα ανταποκριθεί στο σχετικό αίτημα για στρατιωτική βοήθεια.
«Η λιβυκή κυβέρνηση ζήτησε τη στρατιωτική βοήθεια της Τουρκίας. Όπως έχει πει ο πρόεδρος Ερντογάν, ασφαλώς θα τιμήσουμε τη συμφωνία μας», έγραψε στο Twitter ο Φαχρετίν Αλτούν, προσθέτοντας: «Στηρίζουμε τη νόμιμη, διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στη Λιβύη. Οι εξωτερικές δυνάμεις πρέπει να σταματήσουν να στηρίζουν τις παράνομες οργανώσεις (που μάχονται) τη λιβυκή κυβέρνηση. Επειδή στηρίζουμε τη λιβυκή κυβέρνηση, δεν θέλουμε η Λιβύη να μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη».
Τέλος, προειδοποίησε ότι οι προσπάθειες «των περιφερειακών δυνάμεων που εργάζονται για την επαναφορά καταπιεστικών καθεστώτων» θα αποτύχουν, ενώ λίγο αργότερα, η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας είναι «πλήρως προετοιμασμένες» για πιθανή ανάπτυξή τους στη Λιβύη.
Παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Παράλληλα, ο ύπατος εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, σκοπεύει να μεταβεί στην λιβυκή πρωτεύουσα Τρίπολη στις 7 Ιανουαρίου, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ιταλίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) της Λιβύης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών Ταχίρ Σιγιάλα είχε -αργά την Παρασκευή το βράδυ- τηλεφωνική συνομιλία με τον Μπορέλ με θέμα συζήτησης την κατάσταση στη Λιβύη.
«Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε την πρόθεση να επισκεφτεί την Τρίπολη στις 7 Ιανουαρίου, μαζί με τους ΥΠΕΞ Γαλλίας, Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ιταλίας για να έχουν συνομιλίες με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) Φάγιεζ αλ Σάρατζ», υπογράμμισε η ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών.ΠΗΓΗ: topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου