Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

Στρατιωτικοποίηση κράτους και ανεξέλεγκτες συμβάσεις για λόγους... «ασφαλείας»

ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ:
Σε συνεχείς μας παρεμβάσεις έχουμε αναδείξει το βηματισμό της κυβέρνησης ΝΔ προς την ακόμη μεγαλύτερη Στρατιωτικοποίηση. Με τον Στρατό να αναλαμβάνει Καθήκοντα "Ασφάλειας" εναντίον των ασύμμετρων απειλών όπως περιγράφει το κράτος τους εσωτερικούς εχθρούς του: μειονότητες, πρόσφυγες, κοινωνικά κινήματα.
Στην ανακοίνωση μας δεν περιγράφουμε μόνο τα μέτρα που λαμβάνει ο Στρατός αλλά και την πολιτική επιχειρηματολογία που χρησιμοποιούν, δηλαδή ότι παρουσιάζονται να πιάνουν το νήμα από την ενασχόληση του Στρατού με τα ζητήματα της Ασφάλειας όπως είχε πράξει στην ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ:


Όμως οι βαθιές αντιδραστικές τομές της κυβέρνησης της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ πατούν στο κεκτημένο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
''Το Κράτος έχει συνέχεια'': Το πολεμικό κεκτημένο που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Δημοκρατία

Η Στρατιωτικοποίηση που λαμβάνει την συγκεκριμένη της μορφή εναντίον των προσφύγων-μεταναστών από την κυβέρνηση της ΝΔ, διαμορφώνοντας ένα απόλυτα στρατιωτικό περιβάλλον στην παραμεθόριο, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Έχει περιγραφεί από τις πρώτες μέρες που η ΝΔ ανέλαβε την εξουσία. 
ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ:
O Στρατός αναλαμβάνει την Εσωτερική Ασφάλεια στο πλάι της Αστυνομίας;

Με μια συμβολική επίσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας στις 17 Ιουλίου νωρίς το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα ενημερωθεί για τις εξελίξεις στην εθνική άμυνα και θα διαπιστώσει ο ίδιος πώς θα εφαρμοστεί ο φάκελος με το κυβερνητικό πρόγραμμα που παρέδωσε στον υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο για να εκτελέσει το επόμενο 6μηνο.

Ο τίτλος του φακέλου «Ασφάλεια στο σπίτι, στην πόλη και στη χώρα», είναι ίδιος με αυτόν του υπουργείου προστασίας του πολίτη και δείχνει ότι υπάρχει πρόθεση επέκτασης των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε θέματα τα οποία μέχρι σήμερα θεωρούνταν αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργείου δημόσια τάξης, όπως η ασφάλεια στο σπίτι και στις πόλεις.


ΤΙ ΟΙΚΟΔΟΜΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε στη βουλή μετά την αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογίας προς ψήφιση, στο συζητούμενο νομοσχέδιο του υπ. Άμυνας για την αναβάθμιση των αεροσκαφών της Πoλεμικής Αεροπορίας, με την οποία συνιστάται θέση Εθνικού Συντονιστή για την αντιμετώπιση και διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος, «ο οποίος είναι μέλος της κυβέρνησης, υπαγόμενος απευθείας στον πρωθυπουργό». 
Το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των F-16 και των Mirage υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση.
Η εν λόγω τροπολογία προκαλεί σε πολλούς προβληματισμό και εγείρει ερωτήματα τόσο για το περιεχόμενό της, όσο και για το χρόνο κατάθεσής της καθώς ήρθε στη Βουλή την τελευταία στιγμή και δίχως συζήτηση, ενώ πρόκειται για μια μείζονα νομοθετική ρύθμιση που αφορά στην εθνική ασφάλεια, σε κρατικές δαπάνες, στην πλήρη στρατιωτικοποίηση των συνόρων και του κράτους, αλλά και στη δυνατότητα απευθείας αναθέσεων συμβάσεων για λόγους ασφαλείας, καθώς όπως αναφέρεται συγκεκριμένα «ορίζεται ότι η διαδικασία σύναψης των ανωτέρω συμβάσεων μπορεί να διενεργείται (ανεξαρτήτως ποσού) κατόπιν διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού, για την αντιμετώπιση της έκτακτης και απρόβλεπτης αύξησης των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών, λαμβανομένων υπόψη και λόγων εθνικής ασφάλειας ή δημόσιας τάξης, οι οποίοι ειδικώς αιτιολογούνται».

Κι αν η τροπολογία δημιούργησε - και ορθώς - μια θολή εικόνα, δείγμα προχειρότητας στον σχεδιασμό και αυταρχικής - υπερσυγκεντρωτικής αντίληψης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ήρθε να «ξεκαθαρίσει» την κατάσταση σχετικά με την ουσία της. Όπως ενημέρωσε από το βήμα της Βουλής δεν είναι μόνο η συνοριακή ασφάλεια που περνά στα χέρια του Στρατόύ. 

«Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει επί πλέον βάρος και όποια ευθύνη χρειαστεί προκειμένου να υπερασπιστεί την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων αλλά και την εσωτερική ασφάλεια. Αυτό μας ζητήθηκε και αυτό κάνουμε. Και θα κάνουμε και άλλα αν μας ζητηθούν. Και θα δείτε πόσο καλύτερη επίδοση θα υπάρχει και στον έλεγχο των συνόρων και στον έλεγχο της εσωτερικής ασφάλειας» δήλωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ανακοινώνοντας την πλήρη στρατιωτικοποίηση του κράτους.

Παρουσιάζοντας την τροπολογία, ο παριστάμενος υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, δήλωσε ότι «η ευθύνη πρέπει να έχει τα ανάλογα εργαλεία για να υπηρετηθεί».

Τι περιλαμβάνει η τροπολογία

«Με την τροπολογία συνιστάται ο Ενιαίος Φορέας Επιτήρησης Συνόρων (ΕΝ.Φ.Ε.Σ.), που υπάγεται στον Εθνικό Συντονιστή και έχει ως αποστολή τον έλεγχο και την επιτήρηση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Ελληνικής Επικράτειας. Ο ΕΝ.Φ.Ε.Σ. διοικείται από Ειδικό Επιτελείο, στο οποίο υπάγονται Επιχειρησιακές Διοικήσεις Συνόρων, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα. Για τη στελέχωση του ΕΝΦΕΣ μπορεί να αποσπάται, με κοινή απόφαση του οικείου υπουργού και του Εθνικού Συντονιστή, πολιτικό και ένστολο προσωπικό των μνημονευόμενων υπουργείων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης. Με όμοια απόφαση, διατίθενται από τα αρμόδια υπουργεία στον ΕΝ.Φ.Ε.Σ., επανδρωμένα ή μη, πλωτά, χερσαία και εναέρια μέσα, προς εκπλήρωση του σκοπού του.

Επίσης, με την τροπολογία ορίζεται ότι η χρηματοδότηση του ΕΝ.Φ.Ε.Σ. υλοποιείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και από κονδύλια των ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E.). Επίσης, παρέχεται η εξουσιοδότηση για τη ρύθμιση, με ΚΥΑ, κάθε ειδικότερου ζητήματος σχετικά με την οργάνωση, τη διάρθρωση, τη στελέχωση και τη χρηματοδότηση του ανωτέρω φορέα. Ακόμη, προβλέπεται ότι μέχρι τις 30-6-2020, το Δημόσιο και λοιποί αρμόδιοι φορείς προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση της απρόβλεπτης αύξησης των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών και της συνακόλουθης προσφυγικής - μεταναστευτικής κρίσης, κυρίως στους τομείς της μεταφοράς, διαμονής, σίτισης, καθαριότητας και υγειονομικής περίθαλψης των προσφύγων και μεταναστών.

Όλοι οι ανωτέρω φορείς (και όχι μόνο το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας, όπως ισχύει) μπορούν, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, να συνάπτουν συμβάσεις εκτέλεσης έργων, παροχής υπηρεσιών, προμήθειας αγαθών ή μισθώσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την αύξηση των μεταναστευτικών - προσφυγικών ροών, ιδίως σχετικά με την ίδρυση, κατασκευή, συντήρηση, μετατροπή και λειτουργία των Δομών Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών καθώς και των Προαναχωρησιακών Κέντρων Κράτησης Αλλοδαπών.

Επαναλαμβάνεται ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μπορεί να διευθύνει και να συντονίζει σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες και αρχές, ζητήματα μεταφοράς, διαμονής, σίτισης και υγειονομικής περίθαλψης των προσφύγων και των μεταναστών. Τέλος, εξειδικεύεται ο τρόπος κάλυψης των σχετικών δαπανών για τις ανωτέρω δράσεις - δυνατότητα κάλυψης από τις πιστώσεις είτε του τακτικού προϋπολογισμού καθ' υπέρβαση των εγγεγραμμένων πιστώσεων των υπουργείων είτε του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) είτε του εθνικού σκέλους του Π.Δ.Ε., καθ υπέρβαση του συνολικού ανώτατου ορίου δαπάνης του εθνικού σκέλους του Π.Δ.Ε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου