Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2019

Ολλανδία: Συνελήφθησαν ακτιβιστές της Greenpeace στο αεροδρόμιο Σίπχολ

Ολλανδία: Συνελήφθησαν ακτιβιστές της Greenpeace στο αεροδρόμιο Σίπχολ
Η ολλανδική συνοριακή αστυνομία συνέλαβε το Σάββατο ακτιβιστές υπέρ του κλίματος στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ, οι οποίοι ζητούν την υιοθέτηση ενός σχεδίου μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τον διεθνή αερολιμένα. 
Οι αστυνομικοί απομάκρυναν διαδηλωτές από την κεντρική αίθουσα του αεροδρομίου, όπου είχαν συγκεντρωθεί 100 έως 150 ακτιβιστές υπέρ του κλίματος, κρατώντας πλακά που έγραφαν «Φορολογήστε το αεροπλάνο, πάρτε το τρένο» ή «Μειώστε τις αερομεταφορές. 
«Το Σίπχολ είναι ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια στην Ευρώπη και παρόλα αυτά θέλουν να το επεκτείνουν. Αυτό δεν είναι φυσιολογικό!», είπε ένας από τους διαδηλωτές. «Το Σίπχολ πρέπει να καθορίσει ένα σχέδιο για το κλίμα» δήλωσε ένας διοργανωτής της Greenpeace, προσθέτοντας ότι οι ακτιβιστές της οργάνωσης σκόπευαν να παραμείνουν εκεί για 24 ώρες. 
Μια άλλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε έπειτα από κάλεσμα της Greenpeace, και η οποία ήταν εξουσιοδοτημένη, πραγματοποιήθηκε έξω από το αεροδρόμιο, υπό την επίβλεψη αστυνομικών, μερικοί από τους οποίους ήταν έφιπποι. 
Σύμφωνα με τον Χανς Βαν Καστέλ, εκπρόσωπο του αεροδρομίου, από την διαμαρτυρία δεν διαταράχτηκε η εναέρια κυκλοφορία. 
Η Greenpeace ζητά τη μείωση του αριθμού των πτήσεων, την κατάργηση αεροπορικών συνδέσεων μικρών αποστάσεων προς όφελος των σιδηροδρομικών μεταφορών, καθώς και τηδιακοπή του προβλεπόμενου εκσυγχρονισμού ενός αεροδρομίου στο κοντινό Λέλισταντ, για να εξυπηρετεί περισσότερες τουριστικές πτήσεις. 
Από την πλευρά του, ο Καστέλ επισήμανε ότι το αεροδρόμιο, το οποίο πέρσι εξυπηρέτησε 71 εκατομμύρια επιβάτες, έχει ήδη εφαρμόσει ένα τέτοιο σχέδιο. «Ο στόχος είναι ένας αερολιμένας χωρίς εκπομπές CO2 έως το 2030 και αεροπορικές μεταφορές χωρίς εκπομπές ρύπων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) μέχρι το 2050», ανέφερε. 
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου