Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Ενέκρινε το MOU με Λιβύη η Τουρκική Βουλή - Στο Δικαστήριο της Χάγης προσφεύγει η Κύπρος


Η Κυπριακή Δημοκρατία επιχείρησε να επιδώσει ρηματική διακοίνωση στην Τουρκία για αμοιβαία προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης, για να συζητηθούν οι έκνομες ενέργειες της κατοχικής δύναμης στην κυπριακή ΑΟΖ. Σχετική ενημέρωση έκανε χθες στο Συμβούλιο Αρχηγών ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος είπε πως έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση.
Όπως μετέδωσε χθες βράδυ το Σίγμα, η κίνηση επίδοσης της διακοίνωσης έγινε στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, πλην όμως οι Τούρκοι διπλωμάτες αρνήθηκαν να παραλάβουν τη διακοίνωση καθώς η Άγκυρα δηλώνει πως δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στη συνέχεια η διακοίνωση στάλθηκε με τηλεμοιότυπο. Υπάρχει απόδειξη ότι παρελήφθη, και αυτό δίνει το δικαίωμα της προσφυγής», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με το alphanews.live. Σημειώνεται συναφώς πως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την δικαιοδοσία του Δικαστηρίου, αλλά αυτό δεν λειτουργεί αποτρεπτικά στη Λευκωσία να προχωρήσει.
Αυτό που θα κρίνει θα είναι το Δικαστήριο, κατά πόσο δηλαδή, μπορεί να προχωρήσει και αχθεί ενώπιον του η υπόθεση. Και στην περίπτωση εξέτασης των γεγονότων, η απόφαση δεν θα είναι δεσμευτική για την Τουρκία. Είναι σαφές πως η οδός αυτή δεν είναι εύκολη, ωστόσο, είναι προφανές πως όπως διαμορφώνονται οι εξελίξεις με την ένταση που συντηρεί η Άγκυρα στην περιοχή, αξιολογούνται όλες οι δυνατότητες και αξιοποιούνται όλα τα εργαλεία μάχης.

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα εξαγγέλλει (και θα το κάνει), ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας Τουρκίας και Λιβύης, οι τουρκικές εταιρείες, τις οποίες σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ «θα αδειοδοτήσουμε στα πεδία δικής μας θαλάσσιας δικαιοδοσίας και σε άλλες περιοχές θα ξεκινήσουν εργασίες έρευνας και παραγωγής». Πρώτα, συνέχισε, πρέπει οι δύο χώρες να περάσουν αυτή τη συμφωνία από τα κοινοβούλια τους. Μετά που θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα αρχίσουν και οι εργασίες αδειοδότησης.

Όπερ σημαίνει πως το επόμενο βήμα θα είναι η επέκταση των ερευνών στην περιοχή που υποτίθεται ότι θα οριοθετήσει η κατοχική δύναμη με το καθεστώς της Τρίπολης. Κι όλα αυτά ενώ η Άγκυρα συνεχίζει τις έκνομες ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ. Με δύο γεωτρύπανα και δυο ερευνητικά σκάφη. Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας είπε περαιτέρω ότι διεξάγουν εργασίες για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή η γεώτρηση τους διεξάγεται «λίγο πιο νότια της Κύπρου». Εννοώντας την περιοχή του θαλασσοτεμαχίου 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Ενέκρινε το MOU με τη Λιβύη η Τουρκική Βουλή

Η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων έκανε την αρχή και η εθνοσυνέλευση του τουρκικού κοινοβουλίου έδωσε την τελική έγκριση στη συμφωνία με τη Λιβύη για τη Μεσόγειο.

Η γενική εθνοσυνέλευση του τουρκικού κοινοβουλίου έδωσε συνέχεια στην προηγούμενη απόφαση της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και ενέκρινε με τη σειρά της το μνημόνιο συνεργασίας (MOU) μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης στην ανατολική Μεσόγειο.

Ν. Παναγιωτόπουλος: H συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης δεν είναι ανακήρυξη ΑΟΖ

Μήνυμα πως η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη , δεν είναι ανακήρυξη ΑΟΖ αλλά μία συμφωνία όπου διαπιστώνεται η πρόθεση των δύο κυβερνήσεων να προχωρήσουν στο μέλλον σε ανακήρυξη ΑΟΖ, έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος,

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ακόμη πως η συμφωνία αυτή πρέπει να κυρωθεί από την τουρκική Εθνοσυνέλευση και από την Βουλή της Λιβύης. «Ακόμα κι αν γίνει εύκολα το πρώτο - και δεν έχω αμφιβολία γι’ αυτό - το δεύτερο στην ουσία είναι πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο να γίνει, δεδομένου ότι αυτή η λιβυκή κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση στο εσωτερικό της χώρας της, να κινεί τέτοιες διαδικασίες. Επομένως έχει πολύ μέλλον αυτή η δουλειά, η κίνηση όμως προσμετράται ως κίνηση», τόνισε.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «στην ουσία όμως, ενώ η ελληνική πλευρά και ο Πρωθυπουργός ζητήσαμε να λάβουμε γνώση του περιεχομένου αυτής της συμφωνίας, ώστε η Αθήνα να κάνει τα δικά της σχόλια, δεν κατέστη αυτό δυνατό, δηλαδή να γίνει ενημέρωση από την τουρκική πλευρά, αλλά συμφωνήσαμε εκεί ότι το πρόβλημα δεν είναι φοβερό. Εφόσον περάσει η συμφωνία από τη Βουλή, θα δημοσιοποιηθεί, στο μέλλον θα έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε ένα αντίγραφο να το μελετήσουμε».

Αναφερόμενος στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν ο ΥΠΕΘΑ σημείωσε πως «πήγαμε με καλή διάθεση για να ακούσουμε τα πολλά που είχε να πει ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος έθεσε και εκείνος μία σειρά από θέματα στο τραπέζι. Συμφωνήσαμε μέσα σε καλό κλίμα ότι διαφωνούμε, διότι αυτή είναι με λίγα λόγια η ουσία: Συμφωνήσαμε σε καλό κλίμα ότι διαφωνούμε».

Όσον αφορά τα ΜΟΕ σημείωσε πως«πριν γίνει η χθεσινή σύσκεψη με την τουρκική πλευρά, δεν θέλαμε να δώσουμε απαντήσεις ως προς τις ημερομηνίες που θα ξεκινήσουν τα ΜΟΕ. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποφασίσαμε πως δεν θα υπάρξουν ΜΟΕ. Θα δούμε τις ημερομηνίες, θα σταθμίσουμε το κλίμα και θα αποφασίσουμε. Ως κανάλι επικοινωνίας όμως, θεωρώ ότι πρέπει να είναι ανοιχτό, ακόμα και σε περίοδο έντασης κι αυτό το έχω ξαναπεί.

Τώρα, από εκεί και πέρα, αν υπάρχει καλή διάθεση, όπως είπε άλλωστε και στη δική του δήλωση ο Πρωθυπουργός, υπάρχει περιθώριο προόδου. Αν δεν υπάρχει καλή διάθεση, δεν υπάρχει τέτοιο περιθώριο. Εμείς θα ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα, σε όλα τα επίπεδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου