Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Εκανε αίτηση για άσυλο το 2019 και πήρε ημερομηνία για το 2026


Η Εκδήλωση αυτή αποτελεί την προσπάθεια απαντήσεων από τη μεριά του κινήματος για όλες τις αθλιότητες που συμβαίνουν από Έβρο μέχρι Αιγαίο, αλλά και στην Ηπειρωτική Ελλάδα εναντίον προσφύγων-μεταναστών
Eκδήλωση: Μετανάστες και μετανάστριες στην Ελλάδα-πόλεμος, hot spot, εργασία (23 Ιανουαρίου) http://diktiospartakos.blogspot.com/2020/01/e-hot-spot-23.html

Έκανε αίτηση για άσυλο το 2019 και πήρε ημερομηνία για το 2026
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI
Το Νews24/7 φέρνει στο φως της δημοσιότητας περίπτωση πρόσφυγα που η αίτησή του για χορήγηση ασύλου θα εξεταστεί σε έξι χρόνια από σήμερα. Δείτε φωτογραφίες.
Νίκος Γιαννόπουλος
Αν και τον τελευταίο καιρό οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα και καταθέτουν αιτήσεις για χορήγηση ασύλου παίρνουν ημερομηνίες που απέχουν μόλις μερικούς μήνες από την αίτησή τους, υπάρχουν πάντα οι περιπτώσεις των "παλαιότερων" που πρέπει να περιμένουν χρόνια μέχρι οι αρχές να αποφανθούν για το αίτημά τους.

Το News24/7 φέρνει στο φως της δημοσιότητας δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις προσφύγων οι οποίοι πήραν ημερομηνία συνέντευξης που απέχει τουλάχιστον τρία χρόνια από σήμερα. Πρόκειται για πολύ μεγάλο πρόβλημα που όπως γίνεται κατανοητό δεν περιορίζεται μόνο στους δύο (των οποίων τα στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση του News24/7) αλλά φυσικά εκτείνεται σε πολύ περισσότερους οι οποίοι εγκλωβίζονται στην Ελλάδα αφού οι υποθέσεις τους "κολλάνε" στα γρανάζια της απίστευτης ελληνικής γραφειοκρατίας.

Περάστε το... 2026

Η πρώτη περίπτωση μπορεί να βγάλει από τα ρούχα του ακόμα και τον πιο ψύχραιμο παρατηρητή.

Αφορά Τούρκο κουρδικής καταγωγής που έφτασε στην Ελλάδα το 2019. Κατέθεσε αίτηση ασύλου προς το τέλος του έτους στη Θεσσαλονίκη και πήρε ημερομηνία συνέντευξης για τις... 12/01/2026, θα έχει δηλαδή τη δυνατότητα να λάβει άσυλο, αν του το δώσουν οι ελληνικές αρχέ,ς σε μία εξαετία από σήμερα (μπορείτε να δείτε φωτογραφία πιο κάτω, η ημερομηνία φαίνεται πάνω αριστερά).

Θα πρέπει, εδώ, να σημειώσουμε κάτι. Οι αιτούντες άσυλο είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. Οφείλουν να παρουσιάζονται στις ελληνικές αρχές κάθε έξι μήνες για να ανανεώνουν την άδεια παραμονής τους στη χώρα αλλά πέραν τούτου, δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο, ούτε καν να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα.

Η δουλειά, για τους περισσότερους που έτσι και αλλιώς δεν μιλούν ελληνικά, αποτελεί όνειρο απατηλό. Το ερώτημα για τον συγκεκριμένο είναι τι ακριβώς θα κάνει τα επόμενα έξι χρόνια έτσι ώστε να αυτοσυντηρηθεί σε μία ξένη χώρα μέχρι να έρθει η στιγμή να εξεταστεί η αίτησή του.

Προφανώς, οι αρχές θα πρέπει να επανεξετάσουν τη στάση τους διότι σε διαφορετικό ενδεχόμενο ουσιαστικά σπρώχνουν ανθρώπους όπως ο συγκεκριμένος Τούρκος πρόσφυγας στην αγκαλιά των γνωστών κυκλωμάτων διακινητών και πλαστογράφων που υπόσχονται πέρασμα στη δυτική Ευρώπη με παράνομο τρόπο.

Μπρος γκρεμός, πίσω ο Ερντογάν

Η δεύτερη περίπτωση δεν είναι τόσο εξοργιστική όσο η πρώτη, ωστόσο και αυτή μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί από προβληματική έως επικίνδυνη.

Πρόκειται για Τούρκο υπήκοο με κουρδική καταγωγή (δημοσιογράφο στο επάγγελμα) ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιστρέψει στην Τουρκία αφού έχει καταδικαστεί με τη γνωστή κατηγορία των σχέσεων με "τρομοκρατικές" οργανώσεις κτλ.

Ο συγκεκριμένος Τούρκος υπήκοος έφτασε στην Ελλάδα μέσα στο 2019, υπέβαλλε αίτηση για την παραχώρηση ασύλου λίγο πριν τις γιορτές του 2019 και πήρε ημερομηνία συνέντευξης για τις 17 Μαϊου του 2023, δηλαδή σε τρία χρόνια και τέσσερις μήνες από σήμερα (μπορείτε να δείτε φωτογραφία παρακάτω).

Ο ίδιος, μιλώντας στο News24/7, δηλώνει πραγματικά απογοητευμένος αφού είχε υπολογίσει ότι η διαδικασία θα ήταν πολύ πιο γρήγορη σε ένα ευρωπαϊκό κράτος όπως η Ελλάδα.

Και για το συγκεκριμένο ισχύουν όσα αναφέραμε στην πρώτη περίπτωση. Ουσιαστικά είναι εγκλωβισμένος στην Ελλάδα εκτός και αν επιλέξει τους μη νόμιμους δρόμους (ο πλέον συνήθης είναι τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα) για τη φυγή στη δυτική Ευρώπη, επιλογή που κάνουν όλο και περισσότεροι πρόσφυγες.

Επιμύθιο: Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στο μεταναστευτικό αν οι ελληνικές αρχές κωλυσιεργούν τόσο χαρακτηριστικά στο ζήτημα της υπόθεσης του ασύλου. Εξυπακούεται ότι η λύση του προβλήματος θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για το νέο Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη αν δεν θέλει να "σκάσει" το μεταναστευτικό στα δικά του χέρια. Οψόμεθα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου