ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

«Ασύμμετρη απειλή οι εξορύξεις»


Ο Νίκος Κακλαμανάκης 
«Ασύμμετρη απειλή οι εξορύξεις»
Ο ολυμπιονίκης μιλά στην «Εφ.Συν.» για τη συστράτευσή του στον αγώνα κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων στις ελληνικές θάλασσες. Συμμετέχει σήμερα ως κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση στο Ηράκλειο.
Τη σύνταξή του στο πλευρό των κινημάτων που αγωνίζονται ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων δηλώνει μέσω της «Εφ.Συν.» ο δύο φορές ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης, ο οποίος θα βρεθεί σήμερα στο Ηράκλειο ως κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις. Εχοντας συνδέσει τη ζωή του και την αθλητική του δραστηριότητα με τις ελληνικές θάλασσες, είναι κατηγορηματικός για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι εξορύξεις και στέλνει ένα σαφές μήνυμα κινητοποίησης προς τους κατοίκους της Κρήτης και όλων των περιοχών όπου συζητείται η έναρξη εξορύξεων.

Ο ίδιος αναφέρει: «Θεωρώ πως η πιο επικίνδυνη πεποίθηση είναι να πιστεύουμε ότι κάποιος άλλος εκτός από μας θα σώσει τον πλανήτη, ότι κάποιος άλλος θα σώσει εμάς και τα παιδιά μας. Είναι μεγάλη πλάνη το να μεταφέρουμε συνεχώς σε κάποιον άλλο την ευθύνη που αναλογεί σε εμάς τους ίδιους. Υπό αυτό το αξιακό πρίσμα, έρχομαι να υποστηρίξω τις κινήσεις ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στα νότια της Κρήτης και πολύ απλά μεταφέρω με τη δική μου φωνή αυτό για το οποίο προειδοποιούν και οι επιστήμονες».

Για τη συστράτευσή του στον αγώνα κατά των εξορύξεων, εξηγεί: «Η θέση μου είναι η θέση μέσα από τα μάτια ενός παιδιού που έζησε τη ζωή του μέσα στη θάλασσα και θέλει να παραδώσει τη θάλασσα αυτή ίδια ή και ακόμα καλύτερη στο δικό του παιδί και στα παιδιά όλου του κόσμου».

Σχετικά με τις «διαβεβαιώσεις» των εταιρειών περί ασφαλών εξορύξεων, ο Ελληνας ολυμπιονίκης δηλώνει στην «Εφ.Συν.»: «Πιστεύω ότι είναι ένα μη υπολογισμένο ρίσκο. Εγώ έχω μάθει να πιστεύω στα μάτια μου και όχι στα λόγια, δεν έχω δει μέχρι στιγμής κάτι που να με πείθει για τη μη ύπαρξη κινδύνου. Μιλάμε για μια ασύμμετρη απειλή με ανυπολόγιστο κόστος. Δεν μπορούμε να μιλάμε για οικονομικά μεγέθη σε σχέση με την καταστροφή μιας περιοχής. Δεν μετριέται με χρήματα η ζημιά στους ανθρώπους και στον πλανήτη. Δεν μετριέται σε χρήμα η ζωή των παιδιών μας και η ζωή των ανθρώπων σε μια τοπική κοινωνία. Δεν μπορεί το συμφέρον κάποιων να ξεπερνά το δίκαιο και την αλήθεια. Δεν είναι τα πάντα προς πώληση, δεν μιλάμε για μια τίμια σχέση σε αυτό το θέμα».

Στην αποψινή εκδήλωση στο Ηράκλειο, εκτός από τον Νίκο Κακλαμανάκη, θα μιλήσουν ο διευθυντής Ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), γεωλόγος, και ωκεανογράφος, Χρήστος Αναγνώστου και ο ηλεκτρολόγος μηχανικός και μέλος κινηματικών πρωτοβουλιών για ζητήματα ενέργειας, Τάσος Κεφαλάς.

Επίσης θα προβληθεί ολιγόλεπτη ταινία και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί ελεύθερη συζήτηση.

INFO: Εκδήλωση-συζήτηση: «Περιβάλλον και τοπική οικονομία στο βωμό των εξορύξεων» Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Ηράκλειο Ωρα: 6.30 μ.μ.
Η αφίσα της εκδήλωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου