Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Η Αθήνα στέλνει φρεγάτα και Patriot στο Ριάντ


Φωτογραφία αρχείου από την άσκηση ΝΗΡΗΙΣ 2019 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ.ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ/EUROKINISSI 
Η Αθήνα στέλνει φρεγάτα και Patriot στο Ριάντ
Θέμα ημερών είναι, όπως όλα δείχνουν, η ανακοίνωση της ελληνικής στρατιωτικής εμπλοκής στον ευαίσθητο χώρο του Περσικού Κόλπου, με την Αθήνα να έχει αποφασίσει να στείλει στη Σαουδική Αραβία μία μοίρα αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot, η οποία θα συνοδευτεί από το απαραίτητο προσωπικό για τη λειτουργία και τη φύλαξή της.
Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 100 άτομα των Ενόπλων Δυνάμεων θα βρεθούν στο Ριάντ, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, προκειμένου να ενισχύσουν την εναέρια φύλαξή της. Ταυτόχρονα, πληροφορίες της «Εφ.Συν.» αναφέρουν ότι στον Περσικό Κόλπο θα βρεθεί και ελληνικό πολεμικό πλοίο (πιθανότατα η φρεγάτα «Σπέτσες», η οποία θα ενταχθεί στη γαλλική δύναμη που περιπολεί στην περιοχή).

Υπενθυμίζεται ότι το σενάριο της διπλής παρουσίας εκεί (και πύραυλοι και φρεγάτα) είχε αποκλειστεί αρχικά από την Αθήνα, ωστόσο οι πιέσεις για την πραγμάτωσή του φαίνεται πως είναι αρκετά έντονες.

Χθες, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η συζήτηση των Patriot «είναι μια συζήτηση που ξεκινά εδώ και αρκετούς μήνες, από τον Οκτώβριο. Είναι μια συζήτηση που εντάσσεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα πάντα θέλει να συμμετέχει σε όλα τα θέματα της περιοχής της ως παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης και να προάγει την ασφάλεια στην περιοχή. Και με γνώμονα αυτό το πλαίσιο κινούμαστε. Εάν υπάρξει κάποια κατάληξη σε αυτές τις συζητήσεις, θα υπάρξουν ανακοινώσεις από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το υπουργείο Εξωτερικών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου