Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Διαβάστε τις αστείες δικαιολογίες τους:Κλείδωσαν» οι Patriot για τη Σ. Αραβία- Τον Φεβρουάριο η μεταστάθμευσή τους

Κλείδωσαν» οι Patriot για τη Σ. Αραβία- Τον Φεβρουάριο η μεταστάθμευσή τους

Ρεπορτάζ: Κώστας Αλατζάς
Στην Αθήνα αναμένεται τα επόμενα εικοσιτετράωρα ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας για την οριστικοποίηση της συμφωνίας με την Ελλάδα για τη διάθεση μιας συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, Patriot.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες του OnAlert, ο πρίγκιπας Φαϊζάλ θα συναντηθεί, ενδεχομένως και αύριο Παρασκευή 24 Ιανουαρίου, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη νοτιανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη, όπου δε φαίνεται να επιτυγχάνεται η κατάπαυση του πυρρός, όπως προσδοκούσε η πρωτοβουλία της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Η συμφωνία Αθήνας – Ριάντ για τους ελληνικούς Patriot θεωρείται από την ελληνική διπλωματία ως μία κίνηση κομβικής σημασίας για τα ελληνικά συμφέροντα. Ανταποκρίνεται στο αμερικανικό αίτημα για ελληνική παρουσία στον Κόλπο χωρίς όμως να έχει τη μορφή αποστολής δύναμης, όπως θα συνέβαινε στην περίπτωση συμμετοχής ελληνικής φρεγάτας, ενδεχόμενο που πλέον φαίνεται ότι απομακρύνεται.

Δεύτερον, ενισχύει τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία η οποία, όπως η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στηρίζει τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Χάφταρ, στην επικράτηση του οποίου προσβλέπει η Αθήνα ώστε να επιτευχθεί ο σκοπός της ακύρωσης του Μνημονίου Σάρατζ-Ερντογάν.

Τρίτον, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η παραχώρηση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς δε θα προκαλέσει γενικότερα αντιδράσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής καθώς, όπως είχε δηλώσει ο κ. Δένδιας, κατά την επίσκεψη του στο Ριάντ τον περασμένο μήνα, «η Σαουδική Αραβία είναι ένα κράτος κλειδί για την περιοχή και όλα τα κράτη του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουμε ιδιαίτερα ενδιαφέρον για την ασφάλεια της και την εδαφική της ακεραιότητα.»

Η μεταστάθμευση των Patriot

Την ίδια ώρα, παρότι επισήμως η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει την απόφαση της για αποστολή αντιαεροπορικών πυραύλων patriot στη Σαουδική Αραβία, οι διαδικασίες για τη μεταφορά μιας συστοιχίας έχουν ήδη ξεκινήσει.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του OnAlert, στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να μεταβεί στη Σαουδική Αραβία ομάδα αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας για να προετοιμάσουν τη μετεγκατάσταση των ελληνικών patriot.
Ήδη, την περασμένη εβδομάδα δόθηκε εντολή στο ΓΕΑ να γίνουν, σε συνεργασία με επιτελείς της Σαουδικής Αραβίας που βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα, οι απαιτούμενες ενέργειες για τη «μεταστάθμευση» της συστοιχίας.

Τα στρατιωτικά κλιμάκια των δύο χωρών συνεργάζονται προκειμένου να διευθετηθούν ζητήματα που αφορούν στην επιχειρησιακή ευθύνη των αντιαεροπορικών συστημάτων, τη μεταφορά, τη τοποθέτηση τους αλλά και το κόστος, καθώς το πυραυλικό σύστημα θα παραχωρηθεί ως αμυντικό υλικό στο πλαίσιο διμερούς αμυντικής συνεργασίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η μεταφορά των ελληνικών πυραύλων θα πραγματοποιηθεί με μεταγωγικό αεροσκάφος που θα διαθέσει η Σαουδική Αραβία.

Η επικείμενη ανακοίνωση της συμφωνίας παραχώρησης των Patriot έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις στο εσωτερικό. Η κυβέρνηση ωστόσο, εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει, καθώς η ενίσχυση των σχέσεων με το Ριάντ κρίνεται απαραίτητη μετά την υπογραφή του μνημονίου Άγκυρας-Τρίπολης. Σε ό,τι αφορά στο ερώτημα αν η παραχώρηση της συστοιχίας των πυραύλων προκαλεί ζήτημα στην αντιαεροπορική ομπρέλα της χώρας, αρμόδιοι επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας δηλώνουν ότι «δεν υφίσταται κανένα θέμα».

Ρεπορτάζ: Κώστας Αλατζάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου