Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Άλλα 1200 αμερικανικά μεταχειρισμένα Μ1117 για τον Ελληνικό Στρατό

Κλιμάκιο Αμερικανών στην Αθήνα για τα Μ1117 - Στην τελική ευθεία για την απόκτηση των θωρακισμένων
Επιταχύνει τις διαδικασίες απόκτησης των θωρακισμένων η ηγεσία του ΓΕΣ
Του Χρήστου Μαζανίτη
Γράφαμε πρόσφατα σε σχόλιο του ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ:
Πανηγυρίζουν οι δημοσιογράφοι γιατί ο Αμερικανικός Στρατός παραχωρεί μεταχειρισμένα οπλικά συστήματα στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Πιο συγκεκριμένα κάνουν λόγο για 1.200 θωρακισμένα M1117.

Για να εξετάσουμε όμως αυτές οι παραχωρήσεις που γίνονται ¨Δωρεάν¨;Καταρχήν, πρόκειται για άχρηστα στους Αμερικανούς οπλικά συστήματα που χρησιμοποιήθηκαν σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Μετά την αποχώρηση σε μεγάλο βαθμό των ΗΠΑ από αυτές τις κατεχόμενες δεν τα χρειάζονται. Άρα τους κοστίζει πολύ η αποθήκευση τους.
Άρα, καταρχήν ο Αμερικανικός Στρατός απαλλάσσεται αυτού του κόστους.
Επίσης, οι ΗΠΑ εξασφαλίζουν την προμήθεια ανταλλακτικών για τις πολεμικές τους βιομηχανίες, όπλων και πυρομαχικών.
Πέρα όμως από το οικονομικό όφελος υπάρχει κυρίως το πολιτικό. Γιατί οι ΗΠΑ έχουν εντάξει οργανικά τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στους στρατηγικούς επιθετικούς τους σχεδιασμούς.
Εξοπλίζουν λοιπόν τον Ελληνικό Στρατό που θεωρούν "δύναμη Ασφάλειας και Σταθερότητας" σε Βαλκάνια, Μέση Ανατολή και Αφρική. Για να δίνει εγγυήσεις στους επενδυτές, να προστατεύουν τους αγωγούς και να είναι η Σιδερένια γροθιά για την επιβολή των ενεργειακών τους σχεδιασμών που ανταγωνίζονται την Ρωσία και απειλούν τα Βαλκάνια.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ολοένα συχνότερα γίνεται λόγος από τους διαμορφωτές της κοινής γνώμη τρία ζητήματα:
Την Αγορά ή την προμήθεια μεταχειρισμένων οπλικών συστημάτων
την Πρόσληψη χιλιάδων Μισθοφόρων Στρατιωτών
Την Απαίτηση για αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στο εξωτερικό με ακόμη πιο εμπόλεμο ρόλο.


Από αυτή την σκοπιά επομένως εξετάζουμε την πρόσφατη αρθρογραφία που αναφέρει τα εξής:
Με γοργούς ρυθμούς κινείται η ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) για την απόκτηση των συνολικά 1.200 Μ1117 θωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού από το πλεόνασμα των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, κλιμάκιο Αμερικανών αναμένεται σύντομα στην Αθήνα, προκειμένου να πραγματοποιήσει συνάντηση στο ΓΕΣ και να συζητήσει τις τεχνικές λεπτομέρειες, ώστε να περιέλθουν στον Ελληνικό Στρατό τα οχήματα.
Οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να αποσύρουν τα πρώτα οχήματα του τύπου αρχής γενομένης από τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πρώτα οχήματα που θα αποσύρουν κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ξεπεράσουν τα 400.
Τα επόμενα βήματα
Μόλις ολοκληρωθεί η συνάντηση του τεχνικού κλιμακίου των Αμερικανών με το αντίστοιχο του ΓΕΣ προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες, θα ακολουθήσει η αποστολή στις ΗΠΑ του ελληνικού κλιμακίου. Αυτό θα αξιολογήσει την κατάσταση των οχημάτων και θα “μαρκάρει” αυτά που ενδιαφέρουν την Ελλάδα. Αμέσως μετά θα επιστρέψουν στην χώρα μας, όπου θα συντάξουν την σχετική μελέτη και θα προχωρήσουν τις διαδικασίες για περάσει από ΚΥΣΕΑ κτλ, μέχρι να γίνει αποδεκτή η παραλαβή από το ελληνικό δημόσιο. Μία διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα, η οποία θα επαναληφθεί αρκετές φορές τα επόμενα χρόνια μέχρι το ΓΕΣ να αντλήσει την επιθυμητή ποσότητα από τα συνολικά 3.000 Μ1117 που θα αποσυρθούν και θα μπουν σε καθεστώς φύλαξης.
Πάντως, ήδη η ηγεσία του ΓΕΣ έχει τρέξει όλες τις παραπάνω διαδικασίες και έχει βρει και τρόπο μεταφοράς του κάθε οχήματος στην Ελλάδα, με το κόστος να μην ξεπερνά τις 10.000€ ανά όχημα. Τιμή που κρίνεται από τους γνωρίζοντες ως ιδιαιτέρως συμφέρουσα.
Συνολικά, πάντως, το κόστος μεταφοράς των 1.200 Μ1117 θα φτάσει τα 12 εκατ. Ευρώ.
Σε ότι αφορά το πότε θα έρθουν τα πρώτα θωρακισμένα στην Ελλάδα, οι πηγές αναφέρουν ότι αυτό θα γίνει μες στο 2021, με το δεύτερο εξάμηνο να μοιάζει ως το πιο πιθανό. Ο αριθμός των Μ1117 που θα έρθει είναι ακόμη άγνωστος, αφού δεν γνωρίζουμε μέχρι τότε πόσα θα έχουν αποσύρει από την ενεργό υπηρεσία οι ΗΠΑ και πόσα από αυτά θα είναι στην κατάσταση που επιθυμούμε. Απ᾽ότι φαίνεται, μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν αποσυρθεί περίπου 800.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου