Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Επίσκεψη της ομάδας Συλλογικών Δράσεων του 18 ΑΝΩ στο Κάμπ προσφύγων της Κορίνθου

Επίσκεψη της ομάδας Συλλογικών Δράσεων του 18 ΑΝΩ στο Κάμπ προσφύγων της Κορίνθου 

Το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου έγινε η δεύτερη μέσα σε ένα μήνα επέμβαση των Συλλογικών Δράσεων του 18 Άνω, στον προσφυγικό καταυλισμό προσφύγων της Κορίνθου με επικεφαλής την σ. Κατερίνα Μάτσα.
Συμμετείχαν αρκετά μέλη της Συνέλευσης των Δράσεων και μοιράστηκε μεγάλη ποσότητα βρεφικών γαλάτων, ρουχισμός και δώρα για μικρά παιδιά. Επιπλέον μοιράστηκε και κείμενο αλληλεγγύης των Δράσεων σε εκατοντάδες αντίτυπα, γραμμένο σε 5 γλώσσες (Αραβικά, Φαρσί, Αγγλικά, Γαλλικά και Ελληνικά)
Η συγκεκριμένη δομή βρίσκεται μέσα στους χώρους του τέως στρατοπέδου της Κορίνθου δηλαδή στα όρια της πόλης και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής - που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ με αφορμή την έκτακτη οικονομική επιχορήγηση των δήμων για το προσφυγικό - κατά την μέρα της επίσκεψης των Δράσεων, φιλοξενούσε 586 άτομα που έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου και αναμένουν τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες της κατάπτυστης συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας-Ελλάδας για να εγκριθεί οριστικά.


Ο χώρος τυπικά εποπτεύεται από τον Ελληνικό Στρατό και διοικείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (Ι.Ο.Μ.) του ΟΗΕ. Ωστόσο, αρκεί κανείς να κάνει μια σύντομη επίσκεψη για να αντιληφθεί ότι οι άνθρωποι που διαμένουν εκεί είναι εντελώς παρατημένοι και είναι υποχρεωμένοι να συντηρηθούν με το πενιχρό οικονομικό βοήθημα των 90 ευρώ ανά άτομο τον μήνα που τους καταβάλει η ΙΟΜ και μια κούτα ξηράς τροφής ανά οικογένεια κάθε εβδομάδα. Τροφή που τις περισσότερες περιπτώσεις είναι είτε χαμηλού χρόνου ανάλωσης είτε πέρα και έξω από τις διατροφικές ανάγκες και συνήθειες τους, όπως πχ κονσέρβες και ζυμαρικά για τα οποία δεν γνωρίζουν τον τρόπο μαγειρέματος αυτοί οι πληθυσμοί.

Επιπλέον η έλλειψη ουσιαστικού ενδιαφέροντος από τις αρμόδιες υπηρεσίες που διοικούν την δομή – με παχυλούς μισθούς για τα στελέχη της διοίκησης - χειροτερεύει την κατάσταση καθώς ακόμη και η γεμάτη με ρούχα αποθήκη του Ερυθρού Σταυρού που υπάρχει δεν εξυπηρετεί τις καθημερινές ανάγκες των προσφύγων ελλείψει κάποιου σχεδίου ταξινόμησης και αποθήκευσης των δωρεών αλλά και μιας καταγραφής των καθημερινών αναγκών. 

Για να μην μιλήσουμε εδώ για την έλλειψη πρόσβασης σε υγειονομικές υπηρεσίες ή στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Από την σύντομη αυτή επίσκεψη, η συνέλευση των δράσεων δεν αποκόμισε μόνο εμπειρία για τα νεότερα στελέχη και μέλη της, αλλά δεσμεύτηκε να καθιερώσει μια τακτική μηνιαία επέμβαση στο συγκεκριμένο στρατόπεδο με είδη πρώτης ανάγκης. 


Φωτογραφικό ρεπορτάζ : 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου