Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Ο ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ Η ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

Ο ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ Η ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ
Ο “πόλεμος” που έχει ξεσπάσει με αφορμή την απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, δεν έφερε απλά στην επιφάνεια τον βρώμικο ρόλο που παίζουν πανίσχυροι καπιταλιστές που αντιμετωπίζουν τις ποδοσφαιρικές ομάδες ως οχήματα για την εξασφάλιση κυριαρχίας στο οικονομικό και πολιτικό επίπεδο αλλά και ως «ασπίδα» για οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητά τους. Διαβάζοντας το νομικό σκεπτικό της απόφασης αποκαλύπτεται ότι για να δικαιολογηθεί μια απόφαση χρησιμοποιείται ατόφια η πλέον ακραία εθνικιστική και ρατσιστική ρητορική.
Αναφέρει το σκεπτικό της απόφασης για να αιτιολογήσει την υποτιθέμενη αγωνία να μην περάσει η ομάδα της Ξάνθης σε τουρκικά χέρια:
«Οι ελληνικές κυβερνήσεις δυστυχώς τα τελευταία χρόνια δείχνουν όλο και μικρότερη επιθυμία να συγκρατήσουν και να αποτρέψουν αυτές τις ανεκδιήγητες και θανάσιμες για το έθνος μας διεκδικήσεις εδαφών μας από την Τουρκία. Επέτρεψαν την τουρκική γλώσσα να διδάσκεται σε μειονοτικά σχολεία παρότι η μειονότητα είναι θρησκευτική και όχι εθνική, το κάθε μουσουλμανάκι επιδοτείται μέσω των ψευτομουφτήδων από το τουρκικό κράτος για να φοιτά σε τέτοια σχολεία, κατάργησαν τον διορισμό μουφτήδων από το ελληνικό κράτος και επέστρεφαν τους πράκτορες της Τουρκίας ψευτομουφτήδες να αναγορευθούν σε δικαστές επιβάλλοντας τον νόμο της Σαρίας. Τέλος ασύδοτη έχει καταστεί η δραστηριότητα του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής σε ολόκληρη την Θράκη που αποτελεί δούρειο ίππο της Τουρκίας προς υπηρέτηση των εθνικών της συμφερόντων ένταξης της Θράκης μας στην σφαίρα επιρροής της αρχικά και τελικά στην κυριαρχία της».
Όχι δεν πρόκειται για κάποιο από τα γνωστά άρθρα που γράφονται σε φασιστοφυλλάδες και αναπαράγουν και τα μεγάλα ΜΜΕ, αλλά για νομικό κείμενο που αποτελεί απόφαση με τη θεσμική σφραγίδα της “δικαιοσύνης”.
Από πού ν’ αρχίσει και πού να τελειώσει κανείς:

- Η τουρκική γλώσσα διδάσκεται στα μειονοτικά σχολεία εδώ και 100 χρόνια, όπως και η ελληνική αντίστοιχα στα μειονοτικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης (Ιστάνμπουλ) σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λοζάνης και δεν είναι κάτι που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια.
- Το να υποστηρίζει κανείς πως τα παιδάκια που σπουδάζουν στα μειονοτικά σχολεία χρηματοδοτούνται απ’ το τουρκικό κράτος είναι μεγάλη προσβολή στα παιδάκια αυτά, αλλά και στους γονείς τους. Και γι’ αυτό το λόγο τα μέλη της Επιτροπής οφείλουν να το αποδείξουν ή αλλιώς να ζητήσουν μια συγγνώμη και να παραιτηθούν απ’ το αξίωμα τους.
- Από που έβγαλαν, τα μέλη της Επιτροπής, το συμπέρασμα πως καταργήθηκε ο διορισμός των μουφτήδων απ’ το ελληνικό κράτος; Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3 διορισμένοι απ’ το ελληνικό κράτος τοποτηρητές μουφτήδες σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Διδυμότειχο. Μάλιστα αυτοί οι τρεις είναι αυτοί που εν μέρει εφαρμόζουν τη Σαρία (διότι δεν καταργήθηκε πλήρως απ’ την ελληνική πολιτεία) και όχι οι - όπως τους αποκαλούν - «ψευδομουφτήδες» που δεν έχουν ούτε κρατική εξουσία, ούτε καν επίσημη σφραγίδα.
Αυτός ο χυδαίος και επικίνδυνος θεσμικός ρατσισμός έρχεται σε μια εποχή που οξύνεται ο ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστών αλλά και της ελληνικής και τουρκικής αστικής τάξης. Η μειονότητα είναι αυτή που κάθε φορά «πληρώνει τα σπασμένα» σε αντίστοιχες περιόδους. Με την πρόσφατη όξυνση των αντιπαραθέσεων στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, με τον ανταγωνισμό των πολυεθνικών (και των εκατέρωθεν του Αιγαίου τμημάτων του κεφαλαίου) η μειονότητα επανέρχεται στο στόχαστρο και φαίνεται ανυπεράσπιστη μπροστά στα διπλωματικά παιχνίδια και τη δράση των ένθεν και ένθεν κρατικών μηχανισμών.
Ως Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση – Ανταρσία στην ΑΜΘ δηλώνουμε ότι θα δώσουμε μάχη ενάντια στην καλλιέργεια εθνικιστικού και ρατσιστικού μίσους και διχασμού. Είμαστε αντίθετοι στην στοχοποίηση της μειονότητας και την χρησιμοποίηση της, είτε σε πολέμους επιχειρηματιών, είτε σε γεωπολιτικά παιχνίδια από τα οποία χαμένοι είναι οι λαοί και κερδισμένο το κεφάλαιο.
- Ούτε κουβέντα για αμφισβήτηση των δικαιωμάτων της μειονότητας στην εκπαίδευση και την θρησκευτική ελευθερία.
- Παλεύουμε για Δημόσια Εκπαίδευση που να καλύπτει τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες και δικαιώματα των μειονοτικών μαθητών-τριών. Ενάντια σε απόψεις που προκρίνουν αφομοιωτικές εκπαιδευτικές πολιτικές και/ή αντιτίθενται στη χρήση των μητρικών γλωσσών στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης, είτε εκπαιδευτικές πολιτικές απομόνωσης και διαχωρισμού μειονότητας – πλειονότητας.
- Διεκδικούμε την ελεύθερη φοίτηση και πρόσβαση για όλα τα παιδιά της μειονότητας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με χώρο-θέση και χρόνο στο αναλυτικό τους πρόγραμμα για όλες τις μητρικές γλώσσες και τον πολιτισμό της μειονότητας.
- Θέλουμε την πλήρης κατάργηση της Σαρίας (δικαιοδοσίας στο οικογενειακό και κληρονομικό δίκαιο) και ελεύθερη εκλογή των μουφτήδων.
- Τασσόμαστε ενάντια στην καταπίεση της μειονότητας (αλλά και των μειονοτήτων εντός της) υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του συλλογικού θρησκευτικού, γλωσσικού και εθνοτικού αυτοπροσδιορισμού και το δικαίωμα στην κουλτούρα της μειονότητας (και κάθε τμήματός της) ενάντια σε παρεμβάσεις και μεθοδεύσεις κρατικών, ημικρατικών και άλλων φορέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου