Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Νεοναζί έβαλαν φωτιά σε εστιατόριο μετανάστη στη Γερμανία – Βρώμισαν με σβάστικες την είσοδο

Νεοναζί έβαλαν φωτιά σε εστιατόριο μετανάστη στη Γερμανία – Βρώμισαν με σβάστικες την είσοδο
Μόνο με έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής αποτράπηκε η επέκταση της πυρκαγιάς σε διπλανό σπίτι, οι ένοικοι του οποίο το εκκένωσαν. Κατιούσα
Ως “νέου τύπου” χτύπημα χαρακτήρισε τον εμπρησμό ιταλικού εστιατορίου που ανήκει σε Γερμανό αραβικής καταγωγής στη μικρή πόλη Ζίκε στην Κάτω Σαξονία, η αστυνομία. Στην πραγματικότητα, φυσικά οι επιθέσεις κατά μεταναστών, ακόμα και δολοφονικού χαρακτήρα, αποτελούν ίδιον των νεοναζί στη Γερμανία κι όπου υπάρχουν μιμητές τους. Γεγονός είναι πάντως πως τα χτυπήματα κατά εστιατορίων είναι πράγματι αρκετά ασυνήθιστος τρόπος δράσης των ακροδεξιών στη χώρα.

Ο εμπρησμός έγινε αντιληπτός την Πέμπτη το απόγευμα, στις 15.30, από διερχόμενο οδηγό, που ειδοποίησε την πυροσβεστική, που κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την πυρκαγιά, η οποία απειλούσε να επεκταθεί σε διπλανό σπίτι. Οι έξι ένοικοι του σπιτιού εκκενώθηκαν εγκαίρως, αφού λίγο μετά ο καπνός θα ήταν τόσο πυκνός που το κλιμακοστάσιο δε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί. Ευτυχώς την ώρα του εμπρησμού το εστιατόριο ήταν κλειστό. Η πυρκαγιά ξέσπασε σε δύο σημεία, προκαλώντας ζημιές της τάξης των 150.000 ευρώ. Η αστυνομία άρχισε άμεσα τις έρευνες, επιστρατεύοντας τις πρώτες ώρες μετά το συμβάν ακόμα και ελικόπτερο για τον εντοπισμό των δραστών, χωρίς αποτέλεσμα.

Το ρατσιστικό και ναζιστικό υπόβαθρο της πράξης υποδηλώνεται από τα σύμβολα που βρέθηκαν στην πίσω είσοδο του καταστήματος, όπου οι δράστες έσπασαν ένα τζάμι και με σπρέι σχημάτισαν μεταξύ άλλων δύο σβάστικες. Η πόλη γενικά δε θεωρείται άντρο νεοναζί κι η ύπαρξη νεοναζιστικών συμβόλων που υπάρχουν σε δημόσιους χώρους άλλων γερμανικών πόλεων εξαιρετικά σπάνια φαινόμενο.

Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά λίστα ξενοφοβικών και ακροδεξιών εγκλημάτων το τελευταίο διάστημα, με σοβαρότερο ως τώρα την επίθεση του νεοναζί Στέφαν Μπάλιετ στη συναγωγή της πόλης Χάλε αν ντερ Ζάαλε, σκοτώνοντας δυο περαστικούς πριν 4 μήνες. Στην ίδια πόλη μέσα στην ίδια χρονική περίοδο σημειώθηκαν τουλάχιστον 9 περιστατικά ρατσιστικής βίας με χρήση πυροβόλου όπλου, μεταξύ άλλων στα γραφεία βουλευτή μεταναστευτικής καταγωγής του SPD, τουρκικά μαγαζιά, καφετέριες, ακόμα και ένα κατάστημα ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Με πληροφορίες από jungewelt.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου