Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2020

Να πούμε τώρα και για τους βιασμούς παιδιών στην Κρήτη;

Να πούμε τώρα και για τους βιασμούς παιδιών στην Κρήτη;

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ 
Οι μέρες που περνάμε είναι μέρες ντροπής για τη δημοσιογραφία. (Αλλά και για την ιατροδικαστική επιστήμη, αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι). Ίσως κάποιοι περιμένουν, ως ελάχιστη εξιλέωση, την ανακοίνωση ποινών από τα πειθαρχικά όργανα των δύο κλάδων. Δεν ξέρω αν θα έρθουν, αλλά και να έρθουν λίγο θα αλλάξουν την κατάσταση.
Θα πρότεινα να αξιοποιήσουμε αλλιώς την ιερή οργή μας. Με αφορμή τον διασυρμό μιας οικογένειας προσφύγων από τη Συρία, για τον οποίο διασυρμό κανένας δεν θα ζητήσει συγνώμη, πέρασα μερικές ώρες στον υπολογιστή αναζητώντας ειδήσεις από το αρχείο των τριών τελευταίων ετών. Ειδήσεις για τις οποίες αρκετοί εδώ στο νησί λέμε, καιρό τώρα, πως κάποτε θα πρέπει επιτέλους να τις βάλουμε σε μια σειρά και να συζητήσουμε σοβαρά για αυτές. Ίσως αυτή να είναι μια καλή αφορμή. Επιδιώκω να συζητήσουμε, όχι να σας προκαλέσω.

Μια που εκτεθήκαμε ως κοινωνία και ως δημοσιογράφοι προσπαθώντας να αναδείξουμε «Τί γίνεται επιτέλους με αυτούς τους πρόσφυγες που βιάζουν τα παιδιά τους» τουλάχιστον ας αξιοποιήσουμε την παταγώδη αποτυχία μας. Ας συζητήσουμε επιτέλους «Τί γίνεται με αυτούς τους Έλληνες που βιάζουν τα παιδιά τους» και ειδικά εδώ στην Κρήτη.

Παρακάτω θα βρείτε ειδήσεις για καταδίκες στο νησί (αν αντέχετε να τις ανοίξετε όλες) για αδικήματα που έχουν να κάνουν με σεξουαλική βία εις βάρος ανηλίκων. Και δυστυχώς δεν είναι fake news, δεν είναι περιπτώσεις που οφείλονται σε λάθος του ιατροδικαστή όπως στην περίπτωση του μικρού κοριτσιού από τη Συρία.
Είναι περιπτώσεις πέρα για πέρα αληθινές, που έφτασαν στην καταδίκη (όσες έχουν ήδη εκδικαστεί) ή στην προφυλάκιση των κατηγορουμένων (για τις πιο πρόσφατες) με βάση τα στοιχεία των Αρχών. Είναι θέματα ταμπού για την κρητική κοινωνία, και μάλιστα όχι μόνο στην ενδοχώρα της Κρήτης όπως και εγώ νόμιζα αρχικά, αλλά και στα αστικά κέντρα. Εδώ μιλάμε για γιατρούς σε νοσοκομεία, για γυμναστές σε μεγάλους αθλητικούς συλλόγους, για καλοστεκούμενα μέλη της κοινωνίας μας κτλ.

Θα μπορούσαν όλοι οι παρακάτω τίτλοι να ξεκινούν ή να περιλαμβάνουν το «Κρητικός πατέρας», ή το «Κρητικός ηλικιωμένος» ή το «Οικογένεια κρητικών» κτλ;
Ναι θα μπορούσαν. Αλλά θα ήταν απολύτως λάθος, όπως λάθος ήταν και η ανάδειξη της εθνικότητας του ανθρώπου που βρέθηκε άδικα στα μανταλάκια (μαζί με όλους τους ομοεθνείς του) ενώ θρηνούσε για το παιδί του.

Για τον Σύριο πατέρα κάναμε λάθος.
Για την Κρήτη όμως οι παρακάτω ειδήσεις είναι αληθινές.
Κυρίως όμως είναι πολλές και εξωφρενικά συχνές (περίπου μία τον μήνα αν προσέξετε τις ημερομηνίες). Δεν έχω στοιχεία από άλλες περιφέρειες (εγώ την Κρήτη καλύπτω δημοσιογραφικά τα τελευταία 10 χρόνια). Ίσως να υπάρχουν αντίστοιχα πολλές ειδήσεις και στη Θεσσαλία ή στη Θράκη ή στην Ηπειρο. Δεν έχω εικόνα. Έχω μόνο την αίσθηση (ξαναλέω, την αίσθηση) πως, ειδικά εδώ, κάτι συμβαίνει.

Μερικές μεθοδολογικές επεξηγήσεις:
Οι αναφορές που ακολουθούν δεν είναι κάποιου είδους στατιστική, ούτε επιστημονική καταγραφή του προβλήματος, ούτε κάποια επίσημη καταγραφή από τα στοιχεία των αστυνομικών ή δικαστικών αρχών του νησιού. Μόνη πηγή είναι το ρεπορτάζ. Μάζεψα τις σχετικές ειδήσεις των τελευταίων ετών, που περάσαμε στο κρητικό κομμάτι του site της «Εφ.Συν.» (λειτουργεί από το τέλος του 2016). Είμαι σίγουρος πως και τα υπόλοιπα τοπικά ΜΜΕ έχουν αντίστοιχο πλούσιο αρχείο και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Στα links περιλαμβάνονται ειδήσεις για σεξουαλικά εγκλήματα ΜΟΝΟ εις βάρος ανηλίκων και όχι ενηλίκων (π.χ. δεν είναι η δολοφονία της Susan Eaton).
Δεν επιδιώκω να σας προκαλέσω. Επιδιώκω να ανοίξω τη συζήτηση και κυρίως με ανθρώπους ειδικότερους από εμένα. Μιλώ για ένα θέμα που υπάρχει στο νησί και που νομίζω πως πρέπει να το δούμε. Καμία γενίκευση δεν χωράει εδώ, όπως δεν θα χωρούσε και για τους Σύριους ακόμα και αν ήταν αλήθεια η αρχική είδηση για τον θάνατο του κοριτσιού, όπως διακινήθηκε.

Οι γενικεύσεις φέρνουν τον φασισμό. Δεν επιδιώκω να πω ότι οι «Κρητικοί βιάζουν τα παιδιά τους». Και μην το τολμήσετε ούτε εσείς, οι εκτός του νησιού, να το κάνετε γιατί θα αδικήσετε έναν υπέροχο λαό.

Υπέροχο τόσο, όσο και ο λαός της Συρίας.

——————————————-

Οι ειδήσεις με αντίστροφη χρονολογική σειρά:

16.02.2020


29.01.2020


24.01.2020


27.12.2019


11.12.2019


24.10.2019


12.07.2019


01.07.2019


15.04.2019


27.03.2019


12.03.2019


24.02.2019


15.02.2019


11.01.2019


15.11.2018


17.10.2018


10.07.2018


14.06.2018


20.09.2017


19.12.2016Και φυσικά η υπόθεση των τελευταίων χρόνων στην Κρήτη που στιγμάτισε (και στιγματίζει ακόμα) μια ολόκληρη πόλη, το Ρέθυμνο:

10.11.2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου