Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Πρόσφυγας στην Τουρκία: η αντιμετώπιση των Συρίων από την κυβέρνηση και οι θέσεις της αντιπολίτευσης

Πρόσφυγας στην Τουρκία η αντιμετώπιση των Συρίων από την κυβέρνηση και οι θέσεις της αντιπολίτευσης
Από Turkey Today

Πηγή: https://www.islamianaliz.com/m/3746/turkiyede-multeci-olmak (26-07-2019)
του İslam Özkan: Όπως φαίνεται, οι κυρώσεις που υφίστανται οι Σύριοι δεν θα περιοριστούν σε αυτούς. Η κυβέρνηση που θεωρεί ότι έχασε τις [αυτοδιοικητικές] εκλογές του 2019 εξαιτίας των Συρίων προσφύγων ετοιμάζεται για νέες επιχειρήσεις που θα τους φέρουν σε δύσκολη θέση.
Η 21 Ιούλη [2019] ξημέρωσε στην Τουρκία με μια απρόσμενη αστυνομική επιχείρηση για τους Σύριους πρόσφυγες. Όσοι δεν διέθεταν δελτίο προσωρινής προστασίας απεστάλησαν γρήγορα στους τόπους από τους οποίους είχαν έρθει κι όσοι δεν διέθετα άδεια παραμονής στην Κωνσταντινούπολη απεστάλλησαν στις περιφέρειες στις οποίες είχαν καταγραφεί. 
Στην πραγματικότητα, η εντατικοποίηση των επιχειρήσεων για τους Σύριους πρόσφυγες, είχε καταστεί γνωστή σε συνέντευξη τύπου του υπουργού εσωτερικών στις 13 Ιούλη όπου παραβρέθηκαν και Άραβες δημοσιογράφοι. Αλλά το θεμελιώδες ζήτημα είναι πέρα από τις επανοπροωθήσεις των Συρίων βασει μέτρων των αρχών, η επαναπροώθηση σε περιφέρειες όπου ήταν καταγεγραμμένοι ή και στη Συρία χωρίς η κυβέρνηση να δώσει τον απαραίτητο χρόνο ή ακόμα και χωρίς να κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με δηλώσεις Συρίων σε κοινωνικά δίκτυα ή σε διαδικτυκά sites ειδήσεων, δεν τους επετράπη να πάρουν ούτε τις ταυτότητές τους από τα σπίτια τους κι έτσι απελάθηκαν [με συνοπτικές διαδικασίες]. Στις ειδήσεις των εφημερίδων γινόταν λόγος περί επαναπροώθησης 400 Συρίων στο Ιντλιμπ κι εκατοντάδων άλλων στις περιφέρειες όπου ήταν καταγεγραμμένοι. Την ίδια ώρα ο υπουργός εσωτερικών δήλωνε ότι εντός του τρέχοντος έτους θα απελαθούν 80.000 λαθραίοι πρόσφυγες. Είπε και τα εξής : "επιχειρούμε στην Κων/πολη από τις 12 Ιούλη έως σήμερα. Συλλάβαμε 6.122 άτομα. Κατά μέσον όρο συλλαμβάνονται τη μέρα 600 άτομα. Από σύνολο 6.122 ατόμων, οι 2.691 είναι Αφγανοί, οι 619 είναι Πακιστανοί και μόνο 1.000 περίπου Σύριοι. Συλλαμβάνουμε όλους αυτούς από το Μπανγκλαντές, το Ουζμπεκιστάν, τη Σρι Λανκα, το Μαρόκο ή την Αλγερία, και τους στέλνουμε, εξαιρουμένων των Συρίων, στα Κέντρα Επαναπροώθησης (GGM)". 
Όπως φαίνεται, οι κυρώσεις που υφίστανται οι Σύριοι δεν θα περιοριστούν σ'αυτούς. Η κυβέρνηση που θεωρεί ότι έχασε τις [αυτοδιοικητικές] εκλογές του περασμένου Ιούνη εξαιτίας των Συρίων προσφύγων, ετοιμάζεται για νέες επιχειρήσεις που θα δυσκολέψουν τους πρόσφυγες. Το πιο σημαντικό θα είναι το τέλος στην έκδοση αδειών παραμονής κι εργασίας σε συγκεκριμένες πόλεις. Η έκδοση νέων αδειών τελείωσε ήδη στην Κωνσταντινούπολη για όσους είχαν καθεστώς προσωρινής προστασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχω από Σύριους φίλους, η κυβέρνηση δεν παρέχει άδεια εργασίας ακόμα και σε Σύριους που εργάζονται σε τηλεοπτικά κανάλια προσκείμενα στη συριακή αντιπολίτευση, τα οποία η ίδια στήριξε στο στήσιμο τους και τους παρείχε κάθε ευκολία. [...]

Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν δημοσιευτεί πολλές εκθέσεις και δημοσκοπήσεις σχετικά με τους Σύριους πρόσφυγες στην Τουρκία. Τις τελευταίες μέρες μια έρευνα φέρνει στη δημοσιότητα πολύ εντυπωσιακά ευρήματα. Ο επικεφαλής της , καθηγητής Fethi Αçıkel, είναι την ίδια στιγμή σημαίνον στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία μετατρέπεται σε ένα μεγάλο στρατόπεδο προσφύγων υπό την επιρροή των χωρών της Ε. Ε.. 

Η έκθεση περιέχει και μέτρα επίλυσης. Προτεραιότητα δίνεται στη λήψη διπλωματικών αποφάσεων για τον τερματισμό όσο το δυνατόν συντομότερα των συγκρούσεων στη Συρία και για την εξασφάλιση από πλευράς Τουρκίας ενός πλαισίου ειρήνης που θα καταστήσει εφικτή την ανοικοδόμηση της χώρας. Για το σκοπό αυτό, λεν οι υπεύθυνοι της έκθεσης, πρέπει να εξασφαλιστεί επαφή με τη διοίκηση Άσαντ. Η εγκατάσταση Συρίων σε ζώνες ασφάλειας για την κατασκευή των οποίων εργάζεται μονομερώς η Τουρκία χωρίς τη συμβολή της διεθνούς κοινότητας, δεν θα συμβάλει ούτε στην επίλυση του ζητήματος, ούτε σε μια βιώσιμη λύση.

Εκτός από την έλλειψη μακροπρόθεσμης στρατηγικής και την κακή διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση, υπάρχει και το ζήτημα της αρνητικής πρόσληψης των Συρίων προσφύγων [στην τουρκική κοινωνία]. Λόγω των αδιαφανών πολιτικών της κυβέρνησης η κοινή γνώμη δεν έχει πρόσβαση σε ασφαλείς πληροφορίες. Κι αυτό ανοίγει το δρόμο σε μια σειρά ψευδών εντυπώσεων στη διάδοση των οποίων συμβάλουν τα κοινωνικά δίκτυα όπως, για παράδειγμα, σε απόψεις περί προνομιακής μεταχείρισης Συρίων προσφύγων κι ότι απολαμβάνουν δικαιωμάτων που στερούνται ακόμα και Τούρκοι πολίτες. Αυτό με τη σειρά του παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη εντός κοινωνίας προσεγγίσεων που βρίθουν έχθρας για τον ξένο και μίσους για τον πρόσφυγα. Η κοινωνία στρέφει τις αντιδράσεις της όχι εναντίον των λανθασμένων κυβερνητικών πολιτικών αλλά κατά των Συρίων προσφύγων.

Εάν χρειάζεται τώρα να ιεραρχήσουμε ορισμένα από τα εντυπωσιακά ευρήματα της έκθεσης:

- 30% των Συρίων ζει σε χαλάσματα κι ερειπωμένα κτήρια

- 50% των προσφύγων μπορεί να τραφεί 1 ή 2 φορές την ημέρα

- 30 % των Συρίων που δυσκολεύεται στην εύρεση τροφής περνά την ημέρα χωρίς τροφή

- 1/4 παιδιά τρέφεται 1 φορά την ημέρα

- 2/5 πρόσφυγες δυσκολεύονται στην εύρεση φαρμάκων

- 30% των παιδιών βρίσκεται εκτός εκπαιδευτικού συστήματος

- τα παιδιά αναγκάζονται να κάνουν επαιτεία ή να εργάζονται με μικρό αντίτιμο σε βαρειές δουλειές

- παιδιά που έχασαν τους γονείς τους στον πόλεμο πέφτουν στα χέρια συμμοριών της επαιτείας

- οικογένεις Συρίων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες παραδίδουν έναντι αμοιβής τα παιδιά τους σε συμμορίες επαιτείας

- τα παιδιά επαίτες που δεν συγκεντρώνουν 100 τουρκ. λίρες / μέρα υφίστανται σωματική ή άλλης μορφής βία

- τα κορίτσια αναγκάζονται να συνάψουν γάμο, κι επειδή μένουν έγγυες σε παιδική ηλικία, βιώνουν απώλειες μωρού ή εμβρύου

- οι γυναίκες αναγκάζονται να γίνουν δεύτερες σύζυγοι ή να περάσουν στην πορνεία

- οι Σύριοι ζουν σε ετοιμόρροπα κτήρια έναντι χαμηλών ενοικίων.

Όπως φαίνεται, η κατάσταση των Συρίων που ζουν στην Τουρκία δεν είναι κι ευχάριστη. Σίγουρα, μπορεί να είναι και καλύτερη, αν την συγκρίνει κανείς με την κατάσταση σε ορισμένες αραβικές χώρες όπως στο Λίβανο και την Ιορδανία. Αλλά η Συριακή κοινωνία αντιμετωπίζει σε αυτήν εδώ τη χώρα βαθειά προβλήματα που περιμένουν λύσεις και δεν υπάρχει καμιά ελπίδα για την άμεση επίλυσή τους. Ζώντας ως διασπορά στην Τουρκία η συριακή κοινωνία μπορεί ακόμα και να έρθει σε σημείο να αναπωλεί τις παλιές μέρες μετά από τις τελευταίες κυβερνητικές αποφάσεις. 

Διαβάστε περισσότερα: https://www.turkeytoday.gr/politiki/prosfygas-stin-tourkia?fbclid=IwAR3hvIFbvCJCdMHo5m075SYnExfCCJ3s9jz96kLz54MsEWy35JRUwmh6k8Y

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου