Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Επιστολή ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ προς Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Επιστολή ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ προς Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Προς τον Υπουργό Υ.ΕΘ.Α.

Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. εκφράζει την βαθιά της ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στα στρατόπεδα και την αποφασιστική αντίθεση της στην ολιγωρία του ΥΠ.ΕΘ.Α να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των φαντάρων και του μόνιμου προσωπικού.
Την ίδια στιγμή που σε συνθήκες πανδημίας τα στρατόπεδα αποτελούν «υγειονομικές βόμβες», καθώς χιλιάδες φαντάροι παραμένουν κυριολεκτικά στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον (σε θαλάμους υπερπλήρεις με κρεβάτια) το ΥΠ.ΕΘ.Α αντί να λάβει επείγοντα και έκτακτα μέτρα αποσυμφόρησης των στρατοπέδων, λαμβάνει, αντίθετα μέτρα εγκλωβισμού φαντάρων και μόνιμου προσωπικού στα στρατόπεδα.

Έτσι με αποφάσεις του ΓΕΕΘΑ δεν δόθηκαν οι άδειες ορκωμοσίας, ενώ ακυρώθηκε κάθε άλλη άδεια και μετάθεση, στο όνομα της «μη μετάδοσης του κορονοϊού». Τα μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής είναι τουλάχιστον ανεπαρκέστατα, δεν γίνονται τεστ σε φαντάρους και μόνιμο προσωπικό, το οποίο μάλιστα εξακολουθεί να μπαινοβγαίνει στα στρατόπεδα, ενισχύοντας τους κινδύνους «μεταφοράς» της πανδημίας στα στρατόπεδα. Η κατάσταση γίνεται ακόμα σοβαρότερη μετά και τις ανακοινώσεις για εξακριβωμένα κρούσματα εντός των μονάδων καθώς και για πολύ περισσότερα «ύποπτα» κρούσματα.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η δημιουργία απαράδεκτων συνθηκών εγκλωβισμού των φαντάρων, τεράστια ψυχολογική επιβάρυνση των νέων παιδιών που ξαφνικά βρίσκονται «φυλακισμένα» στις μονάδες, μεγάλη πίεση και αγωνία και στις οικογένειές τους, η οποία εντείνεται από τις φήμες ότι υπάρχουν σκέψεις χρήσης του στρατού για την επιβολή νέων μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας!

Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρούμε απόλυτα δικαιολογημένες την δυσαρέσκεια και τις διαμαρτυρίες πολλών στρατευμένων (όπως αποτυπώνεται και σε κείμενα υπογραφών) και των γονιών τους. Σαν ΑΝΤΑΡΣΥΑ ζητάμε:

την άμεση αποσυμφόρηση των στρατοπέδων με κατάλληλα μέτρα (όπως ενδεικτικά: λειτουργία των στρατοπέδων με προσωπικό ασφαλείας, άδειες ανά 15 ημέρες μέχρι το τέλος της κρίσης, να δοθούν όλες οι άδειες –ορκωμοσίας, Πάσχα κλπ). Να μην μπει επόμενη σειρά κατάταξης όσο διαρκούν τα μέτρα καραντίνας.

Να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και προστασίας στα στρατόπεδα.

Να γίνουν άμεσα μαζικά τεστ ανίχνευσης κορονοϊού σε φαντάρους και στελέχη.

Να αποτραπεί κάθε σκέψη για χρήση του στρατού σε θέματα «εσωτερικής ασφάλειας» και «πολιτικής προστασίας».

Ζητάμε άμεση συνάντηση με το υπουργείο προκειμένου να διατυπώσουμε τις θέσεις μας για το τεράστιο αυτό ζήτημα και να ενημερωθούμε για τις ενέργειες που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση μπροστά στο πολύ σοβαρό αυτό πρόβλημα.

ΑΘΗΝΑ 7/4/2020

Η Κ.Σ.Ε. της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου