Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

Γερμανία: «Ναι» στις εξαγωγές όπλων σε κράτη που στηρίζουν τους αντίπαλους στη Λιβύη

REUTERS
Γερμανία: «Ναι» στις εξαγωγές όπλων σε κράτη που στηρίζουν τους αντίπαλους στη Λιβύη
efsyn.gr
Μπορεί η κυβέρνηση της Γερμανίας να φιλοξένησε πριν λίγους μήνες τη σύνοδο για τη Λιβύη κατά την οποία μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η αυστηρότερη εφαρμογή του εμπάργκο όπλων, ώστε να επιτευχθεί διαρκής κατάπαυση του πυρός, ωστόσο ενέκρινε εξαγωγές όπλων αθροιστικής αξίας 331 εκατομμυρίων ευρώ σε χώρες που κατηγορούνται πως υποστηρίζουν τις αντιμαχόμενες πλευρές
Ειδικότερα, μεταξύ της 20ής Ιανουαρίου και της 3ης Μαΐου, εγκρίθηκαν εξαγωγές όπλων αξίας 308,2 εκατομμυρίων ευρώ μόνο στην Αίγυπτο, ανέφερε το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομίας σε ερώτηση που κατέθεσε βουλευτής στην Μπούντεσταγκ και περιήλθε σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου. Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε εξάλλου εξαγωγές όπλων αξίας 15,1 εκατ. ευρώ στην Τουρκία και 7,7 εκατ. δολαρίων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Όταν το Βερολίνο φιλοξένησε τη διεθνή διάσκεψη τον Ιανουάριο, οι χώρες που εμπλέκονται υποσχέθηκαν πως θα έπαυαν να εφοδιάζουν τις αντιμαχόμενες πλευρές με όπλα και μαχητές. Όμως οι ροές όπλων και πυρομαχικών συνεχίζονται προς την εμπόλεμη χώρα, παρά το εμπάργκο του ΟΗΕ.

Η Τουρκία υποστηρίζει την αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του Φάγεζ ας Σάρατζ, ενώ η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ και η Ρωσία τον αυτοαποκαλούμενο Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Οι δύο πλευρές μάχονται για την εξουσία στη πετρελαιοπαραγωγική Λιβύη, όπου η κατάσταση παραμένει χαοτική από το 2011 και την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι. Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω τον Απρίλιο του 2019, όταν ο Χάφταρ διέταξε τα στρατεύματά του να κυριεύσουν την Τρίπολη, την έδρα της ΚΕΣ.

Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στην αφρικανική χώρα, ώστε η προσοχή να επικεντρωθεί στην προσπάθεια να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του νέοι κορονοϊού, οι εχθροπραξίες συνεχίζουν να μαίνονται τις τελευταίες εβδομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου