Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Δικηγόρος Δημάκη: Μια υπόθεση βγαλμένη από μυθιστόρημα του Κάφκα


«Βλέπουμε μπροστά μας μυθιστόρημα του Κάφκα, με έναν άνθρωπο μπλεγμένο σε έναν ιστό αράχνης» λέει ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης, νομικός παραστάτης του κρατούμενου φοιτητή Βασίλη Δημάκη, ο οποίος βρίσκεται και πάλι σε απεργία πείνας και δίψας, απαιτώντας την μεταφορά στο κελί του από τα υπόγεια των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού όπου κρατείται.
Υπενθυμίζεται ότι ο Β. Δημάκης μετήχθη με προσωπική απόφαση της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου στις 17/4/2020 από τις φυλακές Κορυδαλλού στις φυλακές Γρεβενών γιατί συμμετείχε ως εκπρόσωπος των κρατούμενων στις ειρηνικές κινητοποιήσεις για την αποσυμφόρηση των φυλακών εν μέσω πανδημίας. Μετά από πληθώρα αντιδράσεων μετήχθη και πάλι στις φυλακές Κορυδαλλού, αντί όμως να οδηγηθεί στο κελί του, οδηγήθηκε στην ειδική πτέρυγα των κρατούμενων για τρομοκρατία στο υπόγειο των γυναικείων φυλακών, όπου και παραμένει μετά και τη λήξη της 14ήμερης καραντίνας.

Ο ίδιος ζητά να βρεθεί στο κελί του, έτσι ώστε να έχει λάπτοπ και ίντερνετ για να μπορεί να έχει πρόσβαση μέσω τηλεκπαίδευσης στις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο. Το αίτημά του δεν γίνεται δεκτό ενώ παρά τις αντιδράσεις η κ. Σοφία Νικολάου παραμένει αμετακίνητη, προβάλλοντας, σύμφωνα με τον Θ. Καμπαγιάννη ψευδείς ισχυρισμούς.

«Ας ξεσηκωθούμε απέναντι σ' αυτή την κτηνωδία» προτρέπει ο δικηγόρος του κρατούμενου φοιτητή και την ίδια ώρα ένα τεράστιο κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης, από τις υπογραφές και διαμαρτυρίες χιλιάδων πολιτών, τα ψηφίσματα και κείμενα συμπαράστασης εκπαιδευτικών, πανεπιστημιακών και συμφοιτητών του, έως τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δημιουργούν εξελίξεις που τρέχουν και φτάνουν από το κελί του Δημάκη έως το Μέγαρο Μαξίμου.

Η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, που δέχτηκε σφοδρή κριτική, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων για τους χειρισμούς της και κατηγορήθηκε για εκδικητική και τιμωρητική εμμονή μετά από μια άστοχη ανάρτηση, επιχειρώντας να υπερασπιστεί την εκδικητική συμπεριφορά της, επανήλθε σήμερα με επίσημη ανακοίνωση. Σε αυτήν καταφέρεται εναντίον όσων την κατηγορούν, επισημαίνοντας πως τηρήθηκε σε όλα η νομιμότητα ενώ δόθηκε στον κρατούμενο και η δυνατότητα τηλεκπαίδευσης ώστε να μπορεί να παρακολουθεί τα μαθήματα της σχολής του, αλλά ο κρατούμενος την αρνείται γιατί το μόνο που θέλει είναι η με κάθε τρόπο μεταγωγή του στο Κατάστημα Κορυδαλλός Ι. Όπως χαρακτηριστικά λέει: «Είναι αξιοσημείωτο, ότι ακόμη και σήμερα, Δευτέρα 25 Μαΐου, ενώ έχει μάθημα ¨Συγκριτική Πολιτική ΙΙ¨ και η αίθουσα για την τηλεκπαίδευση είναι έτοιμη γι’ αυτόν, αρνείται να παρακολουθήσει, δηλώνοντας επί λέξει ότι δεν τον ενδιαφέρει να χάσει το μάθημα, αυτό που θέλει είναι να επιστρέψει στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι».

Δεν αληθεύουν οι ισχυρισμοί της κ. Σοφίας Νικολάου, απαντά ο Θανάσης Καμπαγιάννης στο tvxs. «Είχαμε προτείνει τα πάντα από την πρώτη στιγμή, κάθε δυνατή λύση ώστε να μην χάσει την επαφή του ο Β. Δημάκης με τη σχολή και τις σπουδές του. Μέχρι και να δωρίσουμε εμείς lap-top στη φυλακή. Δεν δεχόντουσαν τίποτα. Μάλιστα, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχα πριν λίγο με τις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, η κυρία υποδιευθύντρια με ενημέρωσε ότι, αν και δεν διαθέτει ακόμα το lap-top και το usb το οποίο έχει παραγγείλει η φυλακή, το υπουργείο έδωσε σήμερα εντολή στη Διεύθυνση να ενημερώσει τον κρατούμενο ότι υπάρχει διαθέσιμος υπολογιστής στον οποίο μπορεί να προσέλθει και να παρακολουθήσει το μάθημά του. Μα, αναρωτήθηκα μεγαλόφωνα, είχαμε πει στην κυρία Διευθύντρια αν θα μπορούσε να γίνει αυτό από την πρώτη μέρα, όπως είχαμε προτείνει να δωρίσουμε ένα lap-top στη φυλακή. "Μόνο σήμερα λάβαμε αυτή την εντολή από το Υπουργείο. Λόγω της κατάστασης, καταλαβαίνετε", μου απάντησε».

Εντύπωση δε προκάλεσε το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα η Γενική Γραμματέας δεν γνώριζε καν που σπουδάζει ο κρατούμενης φοιτητής, που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να αποτελεί πρότυπο για τους κρατούμενους. «Δεν θέλω να προσωποποιώ τα πράγματα. Εχουμε να κάνουμε με πολιτικές, θεσμούς, κράτος. Αλλά μια Γενική Γραμματέας που βγάζει ανακοίνωση και λέει ότι ο Δημάκης σπουδάζει στο Πάντειο και στη συνέχεια παίρνει σβάρνα τα σάιτ για να σβήσει το λάθος και να γράψει ΕΚΠΑ είναι ακατάλληλη να είναι στη θέση της» σημειώνει ο Θ. Καμπαγιάννης.

Είναι θέμα ιδεολογικής εμμονής; «Δεν ξέρω και ούτε μπορώ να κρίνω με βάση ιδεολογικά κριτήρια ως δικηγόρος, πάντως αυτή η τιμωρητική εκδικητική στάση αν έχει ιδεολογικά κίνητρα βρίσκει στον Βασίλη Δημάκη το κατάλληλο πρόσωπο» λέει ο Θ. Καμπαγιάννης.

Η κινητοποίηση όμως του κόσμου, οι αντιδράσεις των κομμάτων που ζητούν λύση ειδάλλως την παραίτηση της κ. Νικολάου, η διαδήλωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δημιουργούν ελπίδες για μια δίκαιη λύση στο πρόβλημα του Βασίλη Δημάκη, εκτιμά ο δικηγόρος του, πρόβλημα που δεν είναι άλλο πέρα από την ανεμπόδιστη συνέχιση των σπουδών του.

Ο Βασίλης Δημάκης με δήλωσή του στις 24/5/2020 ανακοίνωσε ότι διακόπτει κάθε τροφή, νερό και επικοινωνία, κάνοντας λόγο για «εκδικητικό βασανισμό, εμπαιγμό και κοροϊδία από την γγ Εγκληματικής πολιτικής».

«Στα υπομνήματά του, δεν απαντάνε κατά τον νόμο. Κι όταν ο κρατούμενος, απεγνωσμένος, απαντά βλάπτοντας το σώμα του, τότε μόνον δίνεται "μισή" λύση. Τόση ώστε ο κρατούμενος να πιστεύει ότι τον λαμβάνουν υπόψη, μόνον όμως αν αυτοτραυματίζεται. Τόση ώστε η πόρτα του νόμου να μείνει μισάνοιχτη, δηλαδή κλειστή.Μακάρι ο Βασίλης να καταλάβει ότι δεν έχει τίποτα να κερδίσει από αυτόν τον χορό του θανάτου. Όσο για εμάς, που σαν να διαβάζουμε τη ζωή ενός ανθρώπου που διάλεξε να γράψει ένα άλλο κεφάλαιο στο βιβλίο της ζωής του, αλλά βρέθηκε τελικά να πρωταγωνιστεί σε μυθιστόρημα του Κάφκα, ας ξεσηκωθούμε απέναντι σ' αυτήν την κτηνωδία» καταλήγει ο Θ. Καμπαγιάννης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου