Παρασκευή, 22 Μαΐου 2020

Να οι ωραίες "δουλίτσες" της Νέας Δημοκρατίας με τα Εξοπλιστικά!

«Πυκνά σύννεφα» σκανδάλου γύρω από τα drones του Στεφανή

Την αγορά drones επιχείρησε με απόφασή του ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και εθνικός συντονιστής για το προσφυγικό, Αλκιβιάδης Στεφανής. Ωστόσο η αγορά απορρίφθηκε από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών η οποία επεσήμανε ότι «η αναθέτουσα αρχή κατά παράβαση του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου προσέφυγε στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης».
Επιπλέον ερωτήματα προκαλούνται τόσο από την επισήμανση «έκτακτων συνθηκών» τις οποίες επικαλούταν το υπουργείο, πράγμα το οποίο δεν ευσταθεί εφόσον ο χρόνος παράδοσης των παραγγελιών θα γινόταν μετά από δέκα μήνες. Ακόμα η μία εκ των δύο εταιρειών ανήκει σε υποψήφιο σε δήμο των βορείων προαστίων και φίλα προσκείμενο στη Νέα Δημοκρατία, με κεφάλαιο μόλις 18.000€, ενώ σύμφωνα με το καταστατικό της, μεσολαβεί στην αγορά πλοίων και αεροπλάνων, ενώ δραστηριοποιείται και στη πώληση όπλων.
Σκιές και ερωτηματικά συσσωρεύονται γύρω από το πρόσωπο του Αλκιβιάδη Στεφανή, καθώς μετά τις βόλτες με ελικόπτερο που προοριζόταν για τη διακομιδή ασθενών από απομακρυσμένες περιοχές, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και εθνικός συντονιστής για το προσφυγικό, είχε προχωρήσει και στην απόφαση αγοράς drones για λογαριασμό του πολεμικού ναυτικού με, όπως φαίνεται, αδιαφανείς διαδικασίες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο Αλκιβιάδης Στεφανής πρό μηνών παρήγγειλε για λογαριασμό του πολεμικού ναυτικού έξι συνολικά drones, τα οποία θα χρησιμοποιούνταν στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών.

Η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών στα μέσα Ιανουαρίου είχε απορρίψει την εν λόγω αγορά με αποτέλεσμα στις 12 Μαΐου, ο υφυπουργός να αναγκαστεί να αναρτήσει στη «Διαύγεια» σχετική ακυρωτική απόφαση.

Ωστόσο αυτό που προκαλεί το ενδιαφέρον, είναι τόσο οι αιτίες βάσει των οποίων η αρμόδια Αρχή αιτιολογεί την απόρριψη της αγοράς όσο και η κατεύθυνση των χρημάτων.
Ο υφυπουργός προκειμένου να γίνει δεκτή από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, η αγορά των drones έσπασε την προσφορά στα δύο, με ανάθεση της κατασκευής τους σε δύο εταιρείες. Το συνολικό ποσό που προοριζόταν για την αγορά ήταν 2.182.680€. Η πρώτη εταιρεία θα λάμβανε 1.329.680 ευρώ και η δεύτερη 853.000 ευρώ. Η προσφορά δε και από τις δύο εταιρείες κατατέθηκε την τελευταία ημέρα της προθεσμίας που είχε τεθεί.

Επίσης η στην απορριπτική της απόφαση η ΑΕΠΠ «άδειαζε» τον υφυπουργό σχετικά με τη βιασύνη και τις «έκτακτες συνθήκες» που επικαλούταν για την αγορά των drones, εφόσον επισήμανε ότι «ο χρόνος παράδοσης των προς προμήθεια ειδών» ορίζεται εντός δέκα μηνών, πράγμα το οποίο η Αρχή σημειώνει ότι απέχει πολύ από το να μπορεί να δικαιολογήσει επείγουσα ανάγκη.
«Ενδιαφέρουσες» συμπτώσεις

Η απορριπτική απόφαση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήρθε μετά από προσφυγή σε αυτή, τρίτης εταιρείας από τη Κρήτη, η οποία και απορρίφθηκε από την ανάθεση ενώ θεωρούσε ότι τα προϊόντα της ήταν συμβατά με το αντικείμενο της πρόσκλησης που είχε βγάλει το υπουργείο και ότι θα μπορούσε να ανταποκριθεί εγκαίρως.
Οι δύο εταιρείες στις οποίες μοιράστηκε το ποσό είναι οι Drone Solutions S.A. και η Moiss Συμβουλευτική.

H δεύτερη ανήκει στον απόστρατο αξιωματικό Φίλιππο Μωυσόγλου, προσωπικό φίλο του Αντώνη Σαμαρά και πολιτευτή με τη Νέα Δημοκρατία. Η συγκεκριμένα εταιρεία όπως σημειώνει το δημοσίευμα, δηλώνει συνολικό κεφάλαιο 18.000 ευρώ, ενώ διατείνεται ότι μεσολαβεί στην αγορά πλοίων, ακόμα και αεροπλάνων, ενώ παράλληλα εμφανίζεται σαν πωλητής όπλων και πυρομαχικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι πριν δύο χρόνια, όταν και άλλαξε καταστατικό δραστηριοποιούταν στην διαφημιστική προβολή και σε προγράμματα σεμιναρίων.

Ο Φίλιππος Μωυσόγλου είχε απασχολήσει ιδιαίτερα την επικαιρότητα καθώς είχε ακυρωθεί ο διορισμός του ως διοικητή του Σισμανογλείου Νοσοκομείου τη προηγούμενη δεκαετία, από τον τότε υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, καθώς ο πρώτος είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο με τα δομημένα ομόλογα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου