Σάββατο 16 Μαΐου 2020

Νίκη στον Αγώνα των Αλβανών εργατών γης

Απρίλιος: Γερμανία και Ρουμανία σπάνε την καραντίνα και 40.000 Ρουμάνοι/ες εργάτες/τριες γης πηγαίνουν για μεροκάματα στα γερμανικά χωράφια. Ένας εργάτης μολύνεται και πεθαίνει από κορονοϊό. https://tinyurl.com/y7ehhznx
Μάιος: Ελλάδα και Αλβανία συμφωνούν για την μεταφορά 7.000 εποχιακών εργατών για τα εργασία στα ελληνικά χωράφια. Παράλληλα, βρίσκονται σε κινητοποιήσεις μόνιμοι κάτοικοι της Ημαθίας, Αλβανοί εργάτες γης, για την αύξηση του ημερομισθίου από 22-25 σε 30 ευρώ.
Οι μετανάστες εργάτες γης στην Μανωλάδα μαζεύουν ματωμένες φράουλες με τον βούρδουλα των μεγαλοαγροτών που τους εκμεταλλεύονται για ψίχουλα. Οι τελευταίοι, απειλούν τους εργάτες που ήδη ξέρουν την τέχνη της συγκομιδής, ότι θα τους αντικαταστήσουν με πρόσφυγες για μικρότερα μεροκάματα.

Η φτωχομεσαία αγροτιά πλήττεται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι μεγαλοαγρότες πλουτίζουν, οι μετανάστες εργάτες γης δουλεύουν κακοπληρωμένα.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν τα προς το ζην, που πηγαίνουν στο τέλος των λαϊκών αγορών για να μαζέψουν ό,τι απέμεινε.

Κάτι πάει πολύ λάθος στην αγροτοδιατροφική παραγωγή της χώρας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου