Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Μηταράκης , Πέτσας και Λαγός στο ίδιο μοτίβο


Ο κόσμος το έχει τούμπανο...
ΕΦ.ΣΥΝ.
Τακτική στρουθοκάμηλου ακολουθούν οι Στέλιος Πέτσας και Νότης Μηταράκης αναφορικά με τα δημοσιεύματα για τον θάνατο του πρόσφυγα Μοχάμαντ Γκουλζάρ από ελληνικά πυρά στον Εβρο, επιμένοντας να αρνούνται αυτό που αποδεικνύεται περίτρανα από στοιχεία ενδελεχών ερευνών
Η κυβέρνηση κλείνει επιδεικτικά τα μάτια μπροστά στα στοιχεία που αποκαλύπτει η διεθνής έρευνα για τον τραγικό θάνατο του Μοχάμαντ Γκουλζάρ στον Εβρο από πραγματικά πυρά στις 4 Μαρτίου, στοιχεία που αναδεικνύουν την αθέατη πλευρά των παράνομων επιχειρήσεων με τις οποίες εφαρμόζεται το κυβερνητικό δόγμα των «μηδενικών αφίξεων» στα σύνορα.

Με δήλωση στα αγγλικά και στα ελληνικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επιχείρησε να δημιουργήσει εντυπώσεις για το βίντεο και τα ρεπορτάζ που ανασυστήνουν τα γεγονότα εκείνης της ημέρας, αποτέλεσμα εξαντλητικής έρευνας για περισσότερους από δύο μήνες των ερευνητικών ομάδων Forensic Architecture, Bellingcat και Lighthouse Reports, και του γερμανικού περιοδικού Spiegel σε συνεργασία με τον ολλανδικό τηλεοπτικό σταθμό Pointer (KRO-NCRV) και το βρετανικό SKY News (βλ. «Εγκλημα στον Εβρο στις 4 Μαρτίου», «Εφ.Συν.», 9/5/2020).

Ο κύριος Πέτσας επανέλαβε τη δήλωσή του στις 4 Μαρτίου:

«Η τουρκική πλευρά κατασκευάζει και διοχετεύει ψευδείς ειδήσεις σε βάρος της χώρας μας. Ακόμη μια τέτοια ψευδή είδηση κατασκεύασαν, σήμερα, με δήθεν τραυματίες και έναν νεκρό από δήθεν ελληνικά πυρά. Το διαψεύδω κατηγορηματικά. Επειδή τα fake news δεν έχουν τελειωμό, ενώ πριν από λίγο μιλούσαν για τραυματίες, τώρα μιλούν για νεκρό.

»Επαναλαμβάνω την προηγούμενη διάψευσή μου: Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο περιστατικό με πυρά από τις ελληνικές Αρχές [αναφέρεται σε προηγούμενη διάψευσή του για τον θάνατο του Σύρου Μοχάμαντ αλ Αραμπ από πραγματικά πυρά στις 2 Μαρτίου στον Εβρο, ο οποίος βέβαια έχει τεκμηριωθεί σε βίντεο της ομάδας Forensic Architecture στις αρχές Μαρτίου (βλ. «Βίντεο-ντοκουμέντο για νεκρό στον Εβρο», «Eφ.Συν.», 5/3/2020)».
Ολα «fake news»

Και συμπλήρωσε: «Κανένα νέο στοιχείο δεν παρουσιάζεται σήμερα. Γιατί λοιπόν όλα αυτά αναπαράγονται, δύο μήνες αργότερα; Δεν είναι κάτι νέο για την Τουρκία να εξαπολύει εκστρατείες παραπληροφόρησης. Ευτυχώς, η διεθνής κοινότητα κατανοεί την πλήρη έκταση των μεθόδων και πρακτικών της Τουρκίας».

Αυτή όμως που εκτίθεται ανεπανόρθωτα είναι η κυβέρνηση και η επιμονή της στις αρχές Μαρτίου να διαψεύδει την ύπαρξη τραυματιών και νεκρού στον Εβρο. Οι τραυματίες και ο νεκρός απεικονίζονται σε εκατοντάδες βίντεο και φωτογραφίες από αυτόπτες μάρτυρες, ήδη από τότε, και η ύπαρξή τους είναι σήμερα αδιαμφισβήτητη.

Η έρευνα τεκμηριώνει επίσης τη χρήση πραγματικών πυρών από Ελληνες στρατιώτες, και μάλιστα κοντά στο σημείο και στην ώρα που σημειώθηκαν οι τραυματισμοί, ο ένας θανάσιμος. Η άρνηση της κυβέρνησης ότι υπήρξε χρήση πραγματικών πυρών από Ελληνες στρατιώτες την εκθέτει επίσης ανεπανόρθωτα.

Οπως σημείωνε η «Εφ.Συν.» («Αποκαλυπτικό βίντεο για τον θάνατο του Μ. Γκουλζάρ στον Εβρο από πυρά», efsyn.gr, 8/5/2020), η έρευνα τεκμηριώνει επίσης ότι η σφαίρα που αφαιρέθηκε από το σώμα του νεκρού Μοχάμεντ Γκουλζάρ, όπως περιγράφεται στο έγγραφο της αυτοψίας, είναι ίδιου διαμετρήματος με όπλα που φέρουν Ελληνες στρατιώτες, όπως φαίνεται σε οπτικό υλικό από τον Εβρο.

Αντιθέτως, σε κανένα βίντεο και σε καμία φωτογραφία από εκείνο το πρωί κοντά στο σημείο των πυροβολισμών δεν εντοπίζονται Τούρκοι στρατιώτες ή αστυνομικοί που φέρουν παρόμοια όπλα.
Πληθος αποδείξεων

Ο εντοπισμός της προέλευσης των πυροβολισμών, βασισμένος σε τεκμηριωμένη ανάλυση του οπτικού και ηχητικού υλικού, οι μαρτυρίες Ελλήνων που παρατηρούν τους πυροβολισμούς την ώρα που συμβαίνουν και αναφωνούν «σκοπεύουν, σκοπεύουν», οι κινήσεις των θυμάτων και των δεκάδων προσφύγων και μεταναστών που τρέχουν προς το τουρκικό συνοριακό φυλάκιο αφήνουν πολύ μικρά περιθώρια αμφιβολίας: «Με βάση αυτά τα στοιχεία, είναι πάρα πολύ πιθανό να προέρχονται από την ελληνική πλευρά οι εν λόγω πυροβολισμοί».

Είναι άλλωστε αξιοσημείωτο ότι παρόμοια επιχειρηματολογία με αυτήν του κυρίου Πέτσα επιστράτευσε και ο υπόδικος πρώην Χρυσαυγίτης, νυν επικεφαλής του μορφώματος ΕΛΑΣΥΝ στο Ευρωκοινοβούλιο Ιωάννης Λαγός.

Σε επιστολή σε Ευρωβουλευτές με τη γνωστή ακραία φρασεολογία, μίλησε για "ξεπουλημένους δημοσιογραφίσκους" και φερέφωνα του Ερντογάν και την ανάσχεση των... λαθρομεταναστευτικών ροών, που δήθεν απειλούν την... "εθνολογική μας ομοιογένεια".

Την ίδια τακτική στρουθοκαμήλου με τον κ. Πέτσα αποθέωσε και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις διαδικασίες ασύλου την Παρασκευή, ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης ζήτησε εξηγήσεις για τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» και τοπικών μέσων ενημέρωσης για επιχειρήσεις επαναπροώθησης από τη Σάμο και τη Χίο.

Πρόκειται για τα γνωστά περιστατικά προσφύγων που απεικονίζονται σε φωτογραφίες να έχουν φτάσει στα νησιά και στη συνέχεια να διασώζονται από το τουρκικό Λιμενικό πάνω σε πλωτές σχεδίες στα τουρκικά ύδατα.

«Αυτά τα γεγονότα που εσείς λέτε ότι διαβάσατε σε τοπικές ιστοσελίδες για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν ως γεγονότα» ήταν η αμίμητη απάντηση του κ. Μηταράκη. Μετά τα απόρρητα κονδύλια που θεσπίζει στο υπουργείο του, ο υπουργός αποκαλύπτει πως υπάρχουν και επιχειρήσεις που πρέπει να κρατηθούν απόρρητες.

Αλλά η πεισματική άρνηση της κυβέρνησης να δει τα στοιχεία μπορεί να πείσει μόνο τα έτοιμα να πειστούν φιλοκυβερνητικά μέσα. Ηδη καταφεύγουν στη μέθοδο της πρακτορολογίας και του εκφοβισμού. Πειστική εξήγηση μπορεί να δοθεί μόνο με σοβαρή και ανεξάρτητη έρευνα εκ μέρους των ελληνικών αρχών.

Η άρνηση της κυβέρνησης να πράξει το αυτονόητο, να διερευνήσει τις σοβαρές καταγγελίες, δημιουργεί ισχυρές υπόνοιες συγκάλυψης και εκθέτει την Ελλάδα διεθνώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου