Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Κυβέρνηση και «δημαρχαίοι» θέλουν να καταλάβουν τις πλατείες

Κυβέρνηση και «δημαρχαίοι» θέλουν να καταλάβουν τις πλατείες

Κυριάκος Νασόπουλος
Έξω τα ΜΑΤ από τις γειτονιές και τους ελεύθερους χώρους
Το βράδυ της Τρίτης 5 Μαΐου, με πρόσχημα την προστασία της δημόσιας υγείας, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο δήμαρχος της Αγίας Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς στέλνουν δυο διμοιρίες ΜΑΤ στην πλατεία Αγ. Ιωάννου για να διώξουν τους κατοίκους, στην πλειοψηφία τους νεολαία, οι οποίοι είχαν βγει για να χαρούν την πλατεία της γειτονιάς τους, δυο μέρες μετά την λήξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Οι αστυνομικές δυνάμεις ξυλοφορτώνουν δεκάδες νεαρούς και νεαρές και δεν διστάζουν να κάνουν εκτεταμένη χρήση χημικών μέσα σε πυκνοκατοικημένη περιοχή. Την επόμενη μέρα, κυβέρνηση και Πολιτική Προστασία ανακοινώνουν την επ’ αόριστον απομόνωση και αποκλεισμό της πρόσβασης προς την πλατεία, από τις 9 μ.μ. ως τις 6 π.μ.

Όμως οι κάτοικοι της Αγ. Παρασκευής είχαν άλλη άποψη. Παρότι η πλατεία την Τετάρτη ήταν από νωρίς περικυκλωμένη από πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες ετοιμάζονταν να εξαπολύσουν εκ νέου επίθεση στις 9 μ.μ. για να την αδειάσουν, οι κάτοικοι απαίτησαν και πέτυχαν με την αποφασιστική τους στάση την άμεση αποχώρηση των ΜΑΤ. Πήραν πίσω το δικαίωμά τους να κάνουν χρήση της πλατείας, διατηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ τους και προστατεύοντας τους εαυτούς τους και τους γύρω τους, όπως άλλωστε γινόταν και όλες τις προηγούμενες μέρες.

Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στην Αγ. Παρασκευή, δεν αποτελούν τίποτα άλλο παρά ένα ακόμη ξεκάθαρο μήνυμα για την «νέα» κανονικότητα που περιμένει τον λαό μετά την λήξη των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού. Αποτελεί μια στοχευμένη επίθεση της κυβέρνησης και του τοπικού κράτους στο δικαίωμα της νεολαίας και των εργαζομένων να απολαμβάνουν τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους και τις πλατείες που έχουν απομείνει στις πόλεις όλης της χώρας. Άλλωστε η κυβέρνηση… επείγεται να τους «καταλάβει» και να τους γεμίσει με τραπεζοκαθίσματα για να… σώσει τους καταστηματάρχες. Όπως δήλωσε και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ψηφιστεί και το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Παράλληλα, αποτελεί και ακόμη μια προσπάθεια άθλιας συκοφάντησης και πολιτικής στοχοποίησης εναντίον όποιου τολμάει να τους αμφισβητήσει και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των πολιτών. Όπως ακριβώς συμβαίνει τώρα και με την δημοτική παρέμβαση Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή, ένα σχήμα που συγκροτήθηκε πριν από περίπου 6 χρόνια και συσπειρώνει ένα ευρύτερο αγωνιζόμενο κόσμο της «εκτός των τειχών» Αριστεράς και των τοπικών κινημάτων. Αλλά και προσωπικά εναντίον της εκλεγμένης δημοτικής συμβούλου Μελίνας Αλεφαντή, η οποία παράλληλα είναι και μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Αριστερής Συσπείρωσης. Κυβερνητικά «παπαγάλακια» και αστικά ΜΜΕ έσπευσε να «χρεώσουν« την δημοτική κίνηση στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και να την στοχοποιήσουν επειδή βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των κατοίκων ενώ την Τετάρτη επέλεξε να συμμετάσχει στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που είχε συγκαλέσει ο δήμαρχος Αγ. Παρασκευής, από την πλατεία για να καταγγείλει την ακραία βίαια και επίδειξη αυταρχισμού από την πλευρά της κυβέρνησης.

Όπως αποδεικνύεται, ο δήμαρχος Β. Ζορμπάς φαίνεται να έχει επιλεκτικές… ευαισθησίες περί δημόσιας υγείας καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα είχε προβεί σε εντελώς σχετικά με τη μετάδοση του ιού μέσα από τη θεία κοινωνία. Επιλεκτικά «ταξικά» και τα κριτήρια της κυβέρνησης, η οποία βλέπει «απειλητικούς συνωστισμούς» μόνο σε πλατείες και συγκεντρώσεις και όχι στους χώρους δουλειάς ή έξω από τις τράπεζες.

«Τα ΜΑΤ στην πλατεία ήρθαν χθες να δηλώσουν ότι η πλατεία θα γίνει τραπεζοκαθίσματα και πάρκινγκ, όπως είναι δηλωμένη η πρόθεση της παράταξης του σημερινού δημάρχου», τονίζει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή.

«Με την επίθεση των ΜΑΤ, η κυβέρνηση, με τη βοήθεια των χρηματοδοτούμενων από αυτήν ΜΜΕ, προσπαθεί να καλύψει με επικοινωνιακά τρυκ τα τεράστια κενά στο ΕΣΥ και την παντελή έλλειψη ουσιαστικών μέτρων κατά της πανδημίας στοχοποιώντας τον ίδιο τον κόσμο και την αντικαπιταλιστική, ανατρεπτική αριστερά», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. «Καταγγέλλουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο την συκοφάντηση και την στοχοποίηση της Μ. Αλεφαντή. Κάτω τα χέρια από τους δημόσιους χώρους, ανοιχτές πλατείες για το λαό. Να φύγουν τα ΜΑΤ από πλατείες και γειτονιές», τονίζει η Αριστερή Συσπείρωση.
ΠΗΓΗ ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου