Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Αίγυπτος: Νέες υπερεξουσίες Σίσι με πρόσχημα την πανδημία


Αίγυπτος: Νέες υπερεξουσίες Σίσι με πρόσχημα την πανδημία
John MacDougall/Pool via AP
efsyn.gr
Επιπλέον αρμοδιότητες σε στρατό και αστυνομία παραχωρεί ο Πρόεδρος της Αιγύπτου εν μέσω πανδημίας, με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να μιλούν για «νέες καταπιεστικές εξουσίες».
Ο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι επικύρωσε μια σειρά τροποποιήσεων του νόμου για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης με τις οποίες επεκτείνονται οι εξουσίες του, προκαλώντας αμέσως τις αντιδράσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Χθες Πέμπτη το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του τις τροποποιήσεις αυτές που εγκρίθηκαν στα τέλη Απριλίου από το αιγυπτιακό κοινοβούλιο, χαρακτηρίζοντάς τες “προκάλυμμα” για την υιοθέτηση “νέων καταπιεστικών εξουσιών”.

“Η κυβέρνηση του προέδρου Σίσι εκμεταλλεύεται την πανδημία για να επεκτείνει και όχι για να τροποποιήσει το νόμο για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης”, επεσήμανε ο Τζο Στορκ αναπληρωτής διευθυντής για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική του HRW.

Οι τροποποιήσεις, που δημοσιεύθηκαν χθες Πέμπτη το βράδυ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, επιτρέπουν στον πρόεδρο να δίνει εντολή για το κλείσιμο των σχολείων, την αναστολή των δημόσιων υπηρεσιών, την απαγόρευση των δημόσιων και ιδιωτικών συναθροίσεων και την επιβολή καραντίνας στους ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα.

Του επιτρέπουν επίσης να περιορίζει το εμπόριο κάποιων προϊόντων, να επιτάσσει ιδιωτικά ιατρικά κέντρα και να μετατρέπει σχολεία, εκπαιδευτικά κέντρα και άλλα δημόσια κτίρια σε νοσοκομεία εκστρατείας.

Έξαλλου ο στρατιωτικός εισαγγελέας θα μπορεί πλέον να βοηθά τη γενική εισαγγελία στην έρευνα για τα αδικήματα που αναφέρουν οι ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες είναι αρμόδιες να ελέγχουν την τήρηση των κανόνων της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Ο Στορκ υπογράμμισε ότι, αν και κάποια από τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα σε καιρό υγειονομικής κρίσης, “δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε καταχρήσεις”.

“Η χρήση της ‘εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας τάξης’ ως δικαιολογίες αντικατοπτρίζει τη στρατιωτική νοοτροπία βάσει της οποίας κυβερνάται η Αίγυπτος του Σίσι”, πρόσθεσε.

Στην Αίγυπτο έχουν καταγραφεί επισήμως 7.981 κρούσματα του κορονοϊού και 482 θάνατοι.

Στη χώρα έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον Απρίλιο του 2017 έπειτα από μια επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβε τζιχαντιστική οργάνωση που έχει δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.

Η νομοθεσία για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης διευρύνει σημαντικά τις εξουσίες της αστυνομίας σε ό,τι αφορά τις συλλήψεις, την παρακολούθηση, ενώ περιορίζει συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών, όπως στην ελευθερία του λόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου