Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Νέα στοιχεία για τις επαναπροωθήσεις με σχεδίες


Νέα στοιχεία για τις επαναπροωθήσεις με σχεδίες
Αυστραλιανής έμπνευσης οι παράνομες επιστροφές με liferaft ● Ως την πλέον κατάλληλη πρότεινε την πρακτική ο Κυρ. Βελόπουλος ● Σε βίντεο που έχει αναρτηθεί στην efsyn.gr φαίνεται σε φουσκωτό που ρυμουλκεί η ελληνική ακτοφυλακή να υπάρχουν τα ίδια πρόσωπα που αποβιβάστηκαν προηγουμένως στα Αγιωργίτικα Δρακαίων της Σάμου.
Δεν είναι ελληνική πατέντα η χρήση φουσκωτών σχεδιών τύπου liferaft σε παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης προσφύγων, όπως αυτές που φαίνεται ότι πραγματοποιεί συστηματικά τους τελευταίους μήνες το Λιμενικό Σώμα στο Αιγαίο, σύμφωνα με όσα έχει αποκαλύψει η «Εφ.Συν.», και συνεχίζουν να αποκαλύπτουν διεθνή μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με έρευνα του δικτύου justsecurity.org, τη συγκεκριμένη πρακτική είχε εφαρμόσει και η Αυστραλία τον Φεβρουάριο του 2014, με πορτοκαλί σκάφη που όμως διέθεταν κινητήρες, ενώ οι αρχές έδιναν καύσιμα και τρόφιμα στους μετανάστες ώστε τα σκάφη αυτά να φτάσουν με ασφάλεια μέχρι την Ινδονησία!

Το εκπληκτικό είναι μάλιστα ότι η πρακτική αυτή προτάθηκε ως η πλέον κατάλληλη και για την Ελλάδα από τον Κυριάκο Βελόπουλο στις 27 Νοεμβρίου 2019 σε τηλεοπτική του εμφάνιση στην ΕΡΤ, στην οποία πήγε με σχετικές φωτογραφίες των πορτοκαλί σκαφών της Αυστραλίας ανά χείρας. Λίγο μετά, στις 23 Μαρτίου, σημειώθηκε η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση παράνομης επαναπροώθησης με liferaft από τη Σύμη.

Στο νησί είχαν φτάσει την προηγουμένη 31 Σύροι πρόσφυγες, όπως τεκμηριώνεται σε βίντεο και άλλα στοιχεία, οι οποίοι επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία. H έρευνα του justsecurity.org παραθέτει στοιχεία και για παράνομες επαναπροωθήσεις από Μυτιλήνη, Ρόδο και Φαρμακονήσι, στην τελευταία με εμπλοκή του Στρατού. Το τελευταίο καταγεγραμμένο περιστατικό επαναπροώθησης προσφύγων με χρήση liferaft έγινε στις 15 Μαΐου. Η έρευνα αποκαλύπτει και την ταυτότητα αυτών των σχεδιών. Πρόκειται για κατασκευές της εταιρείας LALIZAS, που αγοράστηκαν από το Πολεμικό Ναυτικό το 2017.


Νέα στοιχεία στις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσθέτουν οι έρευνες διεθνών μέσων ενημέρωσης που δημοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες. H περίπτωση της Σάμου, και ειδικότερα της άφιξης προσφύγων σε Μουρτιά και Δρακαίους, τεκμηριώνεται με νεότερα στοιχεία, αφού οι ερευνητές της διεθνούς ομάδας Bellingcat, στο πλαίσιο κοινής έρευνας με τη γερμανική Deutsche Welle, την ολλανδική Trouw και το Lighthouse Reports, επισκέφθηκαν την Τουρκία, βρήκαν τους ανθρώπους που εμφανίζονται στο βίντεο της αποβίβασης στα Αγιωργίτικα Δρακαίων και δίνουν πολύτιμα στοιχεία για την ώρα και το σημείο της άφιξής τους στην Ελλάδα, λίγο πριν καταγραφούν σε βίντεο να διασώζονται από σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής καταμεσής του Αιγαίου.

Το συγκεκριμένο βίντεο ταυτοποίησης προσώπων που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα είχε αναρτηθεί στην efsyn.gr (12/5). Tα πλάνα έδειχναν σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής να ρυμουλκεί ένα liferaft γεμάτο κόσμο. Μια πιο προσεκτική ματιά όμως και ένα απλό ζουμάρισμα στα πρόσωπα στο βάθος του πλάνου έφταναν για να αποδειχθεί πέραν κάθε αμφιβολίας ότι οι πρόσφυγες αυτοί ήταν οι ίδιοι που είχαν αποβιβαστεί στον κολπίσκο Αγιωργίτικα, κάτω από το χωριό Δρακαίοι.

Η έρευνα εμπλουτίζεται με τρισδιάστατη απεικόνιση της ακτής και στοιχεία ταυτοποίησης της ώρας με βάση τη θέση του ήλιου και άλλα αναλυτικά εργαλεία.
Ακυβέρνητοι στη λέμβο


Τα ίδια πρόσωπα αριστερά στα Αγιωργίτικα και δεξιά στο liferaft της παράνομης επιστροφήςBELLINGCAT

Η Deutsche Welle σε συνεργασία με το ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο Trouw φιλοξενούν μαρτυρίες προσφύγων που περιγράφουν τις δραματικές στιγμές που έζησαν από τη στιγμή που έπεσαν στα χέρια του Λιμενικού και της αστυνομίας, μέχρι που βρέθηκαν να πλέουν ακυβέρνητοι μέσα σε σωσίβια λέμβο στη μέση του Αιγαίου, χωρίς πηδάλιο και χωρίς κουπί. Ο Τζούμα ήταν ένας από αυτούς. Εντοπίστηκε στην Τουρκία και αφού επιβεβαιώνει όσα αποκάλυψαν τα ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», περιγράφει τη διαδικασία εγκατάλειψης της σωστικής λέμβου από τις ελληνικές αρχές αλλά και την απροθυμία των Τούρκων να δώσουν τέλος στο μαρτύριο των προσφύγων.

Οπως λέει, ένα ελληνικό μηχανοκίνητο σκάφος έκανε μανούβρες γύρω από τη βάρκα προσπαθώντας να τους σπρώξει προς τα τουρκικά ύδατα, ενώ η τουρκική ακτοφυλακή απλά παρακολουθούσε. «Η ελληνική ακτοφυλακή υποχωρούσε για να κάνει χώρο για τους Τούρκους να έρθουν να μας πάρουν, όμως εκείνοι δεν έκαναν τίποτα και αυτό συνεχίστηκε όλη τη νύχτα» υπογραμμίζει. Τελικά την ομάδα περισυνέλεξαν οι τουρκικές αρχές το μεσημέρι της επόμενης μέρας.

Σε άλλα σημεία της έρευνας σημειώνεται ότι αποδεικνύεται πλήρως και το ρεπορτάζ με τις αφίξεις στη Μονολιά της Χίου και την παράνομη επαναπροώθηση των ανθρώπων στη βραχονησίδα Bogaz, παρά την έλλειψη των φωτογραφικών στοιχείων που θα επέτρεπαν την πλήρη ταυτοποίησή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου