Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Πετρέλαια Πρίνου: Ιδιωτικοποιώντας τα Κέρδη, Κρατικοποιώντας τις Ζημιές!

Προσθήκη λεζάντας
ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Ότι θα έφταναν οι σκληροί Νεοφιλελεύθεροι της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να θυμηθούν και να αντιγράψουν τις πρακτικές του Ανδρέα Παπανδρέου το 1980, όταν κρατικοποίησε σειρά ζημιογόνων εταιρειών, ποιος να το φαντάζονταν!
Και μάλιστα στον τομέα της Ενέργειας, που η ελληνική αστική τάξη έχει "επενδύσει" τόσα πολλά για να εκτινάξει τα κέρδη και να αναβαθμίσει τον ρόλο της στην περιοχή.
Έτσι, οι εταιρείες και η κυβέρνηση εντείνουν τις προσπάθειες τους να μας πείσουν ότι πρέπει να τις σώσουμε.
Πρέπει να υπάρξει κρατική παρέμβαση για να "σωθούν οι θέσεις εργασίας"...
Αυτό είναι το επιχείρημα αιχμή της επικοινωνιακής τους εκστρατείας τώρα που η διεθνής πτώση των τιμών βουλιάζει τα κέρδη και τα επιχειρηματικά τους σχέδια που έγιναν η αιτία της έντασης του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού για τις ΑΟΖ και τα Ενεργειακά κοιτάσματα....
Αφού απαίτησαν αναβάθμιση της στρατιωτικής συμμαχίας με τις ΗΠΑ, συγκρότηση Αξόνων του Πολέμου μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου-Ισραήλ, προσλήψεις χιλιάδων Μισθοφόρων Στρατιωτών και νέες αγορές όπλων...., τώρα ζητάνε σωτηρία!
Χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της Χρύσας Λιάγγου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: 

Στον «αέρα» βρίσκονται τα σχέδια εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

Φρένο στο άνοιγμα της πολλά υποσχόμενης για την Ελλάδα αγοράς των υδρογονανθράκων βάζει η διπλή καταιγίδα της κατακρήμνισης των τιμών του αργού και της κατακόρυφης μείωσης της ζήτησης από την επιδημία του κορωνοϊού, που ξέσπασε στη διεθνή πετρελαϊκή αγορά. Οι μεγάλες πετρελαϊκές διεθνώς που είδαν τα έσοδά τους να μειώνονται δραματικά, καθώς η τιμή του αργού από τις αρχές του έτους υποχώρησε 70%-80%, πέφτοντας κάτω από τα 20 δολ./βαρέλι, προχωρούν σε περικοπές των επενδυτικών τους προγραμμάτων κατά 50 δισ. δολ., στρατηγική που επηρεάζει και τα projects των Total, ExxonMobil και Repsol στην Κρήτη και το Ιόνιο αλλά και τον προγραμματισμό των ΕΛΠΕ και Energean για ερευνητικές γεωτρήσεις στον Πατραϊκό Κόπλο και το Κατάκολο. Aκόμη πιο άμεσες είναι οι επιπτώσεις στο μοναδικό «ζωντανό» κοίτασμα στην Ελλάδα, αυτό του Πρίνου, που διαχειρίζεται η Energean. Η παραγωγή του κοιτάσματος είναι ζημιογόνος και η εταιρεία έχει ενημερώσει την κυβέρνηση για την αδυναμία διαχείρισης της συνέχισης της λειτουργίας του, προτείνοντας μέτρα στήριξης μεταξύ των οποίων τη μετατροπή μέρους του κοιτάσματος σε αποθηκευτικό χώρο πετρελαίου αλλά ακόμη και την κρατικοποίησή του.



Το κόστος εξόρυξης για το κοίτασμα του Πρίνου είναι υψηλό λόγω των δυσκολιών άντλησης και ανέρχεται στα 22 δολ./βαρέλι. Βέβαια επειδή το πετρέλαιο που παράγει είναι βαρύ σε θείο, η Energean το πουλάει, βάσει μακροχρόνιου συμβολαίου, στην BP περί τα 7-8 δολ./βαρέλι χαμηλότερα από την τιμή του μπρεντ. Η παραγωγή του Πρίνου ήταν προβληματική και πριν από την κατάρρευση των τιμών γι’ αυτό και η Energean είχε προβεί σε περικοπές δαπανών ύψους 80 εκατ. δολ. με αποτέλεσμα η παραγωγή να μειωθεί κατά 20% το 2019 σε σχέση με το 2018, στα 3.300 βαρέλια την ημέρα. Η κρίση τιμών ενέτεινε τα προβλήματα και κατέστησε μη διαχειρίσιμη τη συνέχιση της παραγωγής του, απειλώντας άμεσα και την απασχόληση περίπου 270 εργαζομένων.


Σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει ρευστότητα η Energean βγάζει προς πώληση περιουσιακά στοιχεία. Εχει ήδη πουλήσει ένα από τα δύο πλοία που διαθέτει, ενώ προς πώληση έχει βγάλει και το γεωτρύπανο. Κύκλοι της Energean μιλώντας στην «Κ» δεν κρύβουν το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το κοίτασμα του Πρίνου, κάνοντας σαφές ότι η παραγωγή δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς στήριξη από την πολιτεία.

Τα δύο σενάρια

Το πρόβλημα έχει γνωστοποιηθεί στην κυβέρνηση με την οποία η εταιρεία είναι σε ανοιχτή γραμμή το τελευταίο διάστημα για την αναζήτηση λύσης. Η παρέμβαση της κυβέρνησης για την εξασφάλιση χαμηλότοκων δανείων μέσω της ΕΤΕπ, όπως έγινε με τη ΔΕΗ, είναι ένα από τα μέτρα που η εταιρεία θέτει στο τραπέζι των συζητήσεων. Το δεύτερο μέτρο είναι η δυνατότητα χρήσης μέρους του κοιτάσματος ως αποθήκης, κάτι που θα εξασφαλίσει σημαντικά έσοδα λόγω της αυξημένης ζήτησης για αποθηκευτικούς χώρους διεθνώς. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει τη μετατροπή της άδειας παραχώρησης του κοιτάσματος, αφού δεν προβλέπει αξιοποίηση ως αποθήκη. Το έσχατο σενάριο που μπαίνει στο τραπέζι των συζητήσεων είναι η κρατικοποίησή του, αφού η Energean δεν φαίνεται διατεθειμένη να συνεχίσει να το λειτουργεί επί ζημία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου