Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Στην οδό της εξομάλυνσης Ισραήλ και Τουρκία: Στην Κων/πολη η El Al (ΦΩΤΟ)

Στην οδό της εξομάλυνσης Ισραήλ και Τουρκία: Στην Κων/πολη η El Al (ΦΩΤΟ)

Πολιτικό μεταγωγικό αεροσκάφος του ισραηλινού κρατικού αερομεταφορέα El Al, είναι το πρώτο σε μια σειρά πτήσεων που θα μεταφέρουν ιατρικό εξοπλισμό από την Κωνσταντινούπολη στη Νέα Υόρκη. Για πρώτη φορά σε 10 χρόνια, ένα αεροπλάνο της ισραηλινής El Al προσγειώθηκε σήμερα στην Τουρκία. Με σχεδόν μηδενισμένες τις πτήσεις για επιβάτες λόγω της κρίσης του κορονοϊού, η El Al έστειλε αεροσκάφος Dreamliner της Boeing για τις πτήσεις φορτίου.
Η El Al συνήθιζε να εκτελεί προγραμματισμένες πτήσεις μεταξύ Τελ Αβίβ και Κωνσταντινούπολης, οι οποίες σταμάτησαν το 2010, αφού οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας έσκυψαν μετά το περιστατικό με το “Μαβί Μαρμαρά”, το πλοίο των “ακτιβιστών” που πήγαινε για τη Γάζα.

Η χορήγηση άδειας στην El Al για την πραγματοποίηση πτήσεων από και προς την Κωνσταντινούπολη εντάσσεται στη διαδικασία εξομάλυνσηυς των σχέσεων ανάμεσα στους Τούρκους και τους Ισραηλινούς η οποία το τελευταίο διάστημα έχει αποκτήσει ξεχωριστή δυναμική.

Υπενθυμίζεται, ότι η Τουρκία αρνήθηκε άδεια σε ισραηλινά αεροσκάφη, με ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας, να προσγειωθούν στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο για να μεταφέρουν Ισραηλινούς φοιτητές που βρίσκονται στην Τουρκία.

Πριν από την κρίση του κορονοϊού, η Turkish Airlines πραγματοποιούσε σε καθημερινή βάση 10 επιβατικές πτήσεις μεταξύ Τελ Αβίβ και Κωνσταντινούπολης. Οι περισσότεροι από τους επιβάτες ήταν Ισραηλινοί που χρησιμοποιούν τον αερομεταφορέα για πτήσεις σε άλλα μέρη του κόσμου. Ο τουρκικός αερομεταφορέας Pegasus πραγματοποιούσε επίσης πολλές πτήσεις καθημερινά μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Τελ Αβίβ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου