Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Ο Τραμπ τιμωρεί τη Σαουδική Αραβία για τον πόλεμο πετρελαϊκών τιμών: Αποσύρει Patriot και στρατεύματα

Ο Τραμπ τιμωρεί τη Σαουδική Αραβία για τον πόλεμο πετρελαϊκών τιμών: Αποσύρει Patriot και στρατεύματα
Οι ΗΠΑ απομακρύνουν τέσσερις συστοιχίες αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot και τα πληρώματά τους που είχαν αναπτυχθεί στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Οι Patriot στάλθηκαν στη Σαουδική Αραβία μετά από επίθεση σε εγκαταστάσεις πετρελαίου που μείωσε σημαντικά την παραγωγή πετρελαίου του Βασιλείου.

Εκτός από την απόσυρση των Patriot και των πληρωμάτων τους, το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη μετεγκαταστήσει δύο μοίρες μαχητικών αεροσκαφών από την περιοχή και εξετάζουν την κατάργηση της ναυτικής παρουσία τους στον Περσικό Κόλπο, σύμφωνα πάντα με την Wall Street Journal.

Η ιστοσελίδα αναφέρει ότι η απόσυρση των Patriot βρίσκεται σε εξέλιξη και βασίζεται στην πεποίθηση μεταξύ «ορισμένων αξιωματούχων» ότι το Ιράν «δεν αποτελεί πλέον άμεση απειλή για τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα».

Ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που συνδέουν την απόφαση αυτή με την πρόσφατη κρίση στο πετρέλαιο. Ένα πρόσφατο ρεπορτάζ του OilPrice.com, το οποίο επικαλείται πηγές του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει κάθε δυνατή επιλογή προκειμένου να τιμωρήσει τη Σαουδική Αραβία για τον πόλεμο πετρελαϊκών τιμών που εξαπέλυσε και απειλεί τον αμερικανικό σχιστολιθικό κλάδο.

«Μετά την ταπείνωση της υποχώρησης της τιμής του αμερικανικού ελαφρού αργού σε αρνητικό έδαφος, ενόψει της λήξης του προθεσμιακού συμβολαίου Μαΐου, οι ΗΠΑ βρίσκονται ένα βήμα πριν από την αναθεώρηση της συνολικής τους σχέσης με το βασίλειο των Σαούντ» ανέφερε το συγκεκριμένο ρεπορτάζ.

Πηγή: WSJ / Haaretz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου