Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Εφιαλτικό σενάριο Unicef: 6.000 παιδιά νεκρά ημερησίως λόγω επιπτώσεων του κορονοϊου


(AP Photo/Gemunu Amarasinghe)
Εφιαλτικό σενάριο Unicef: 6.000 παιδιά νεκρά ημερησίως λόγω επιπτώσεων του κορονοϊου
efsyn.gr
Δραματική έκκληση κάνει η Unicef για τις έμμεσες καταστροφικές επιπτώσεις της πανδημίας στις φτωχές χώρες, ζητώντας να αναληφθεί άμεσα δράση.
Σύμφωνα με το χειρότερο από τα τρία σενάρια που παρουσιάζονται σε έρευνα του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, έως και 1,2 εκατ. παιδιά κάτω των 5 ετών που ζουν σε 118 χώρες μπορεί να πεθάνουν τους επόμενους έξι μήνες, δηλαδή 6.000 τη μέρα, θύματα των προβλημάτων που προκαλεί η μάχη κατά της πανδημίας στην παροχή βασικών υγειονομικών υπηρεσιών.
Οι θάνατοι αυτοί θα προστεθούν στα 2,5 εκατομμύρια παιδιά την ίδιας ηλικιακής ομάδας που ήδη πεθαίνουν κάθε έξι μήνες στις χώρες αυτές.
Στην ανακοίνωσή της η Unicef προειδοποιεί ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα ενδέχεται να πεθάνουν έως και 56.700 γυναίκες πριν και μετά τον τοκετό, καθώς δεν λαμβάνουν επαρκή φροντίδα και υπογραμμίζει ότι οι αριθμοί αυτοί θα εξαλείψουν δεκαετίες προόδου στη μείωση των θανάτων που μπορεί να προληφθούν.
Η γενική διευθύντρια, Ενριέτα Φόρε, δηλώνει χαρακτηριστικά «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε οι μητέρες και τα παιδιά να είναι παράπλευρες απώλειες της μάχης κατά του ιού».
Στις χώρες το σύστημα υγείας των οποίων βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, η covid-19 διαταράσσει την προμήθεια σε φάρμακα και την πρόσβαση σε τρόφιμα, ενώ ασκεί πίεση στους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους, εξηγεί η έκθεση του Τζονς Χόπκινς η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Global Health.
Τα μέτρα αντιμετώπισης της επιδημίας του κορονοϊού – η καραντίνα, η απαγόρευση της κυκλοφορίας και μετακινήσεων-- και η ανησυχία που προκαλεί στους ανθρώπους μειώνει τον αριθμό των επισκέψεων σε ιατρικά κέντρα και εμποδίζει τη διενέργεια βασικών ιατρικών πράξεων.
Σύμφωνα με τον Guardian η έρευνα επικεντρώνεται στον οικογενειακό προγραμματισμό, την περιγεννητική φροντίδα, τον τοκετό, τον εμβολιασμό, αλλά και υπηρεσίες φροντίδας και πρόληψης.
Έως τα μέσα Απριλίου περισσότερα από 117 εκατομμύρια παιδιά σε 37 χώρες δεν είχαν πρόσβαση σε εμβόλια κατά της ιλαράς, την ώρα που οι εκστρατείας εμβολιασμού έχουν διακοπεί εξαιτίας της επιδημίας σημειώνει η Unicef και προσθέτει ότι η Νότια Ασία θα πληγεί περισσότερο, περισσότερο και από την υποσαχάρια Αφρική και τη Λατινική Αμερική, με ιδιαίτερα αυξημένους απολογισμούς στο Μπανγκλαντές, την Ινδία, τη Βραζιλία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Αιθιοπία.
«Πρέπει να δράσουμε αμέσως για να σταματήσουμε την εξάπλωση της ασθένειας, να βοηθήσουμε τους ασθενείς και να προστατεύσουμε το έκτακτο προσωπικό», υπογράμμισε η Unicef η οποία κάλεσε όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες να «εξακολουθήσουν να εργάζονται για να περιορίσουν τις έμμεσες επιπτώσεις στα παιδιά» μόλις η επιδημία τεθεί υπό έλεγχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου