Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

«Φουντώνει» η κόντρα ΗΠΑ- Κίνας: Αμερικανικά αεροπλανοφόρα στη Νότια Σινική Θάλασσα

«Φουντώνει» η κόντρα ΗΠΑ- Κίνας: Αμερικανικά αεροπλανοφόρα στη Νότια Σινική Θάλασσα
Ένα ηχηρό μήνυμα στο Πεκίνο και τις στρατιωτικές του φιλοδοξίες θέλει να στείλει η Ουάσιγκτον με την απόφασή της να στείλει στη Νότια Σινική Θάλασσα, ένα από τα «hot spots» της Ασίας, δύο αεροπλανοφόρα, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις στο σημείο. Πρόκειται για ακόμη ένα κομμάτι στο παζλ της έντασης μεταξύ των δύο κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη. Οι διαφορές τους για τα ζητήματα του εμπορίου μαίνονται, παρά την Πρώτη Φάση της Συμφωνίας, οι αλληλοκατηγορίες για την «πηγή» και την διαχείριση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού έχουν πάρει φωτιά, ενώ ακόμη μία «εστία» είναι και η κρίση στο Χονγκ Κονγκ, με τις ΗΠΑ να καταδικάζουν την προσπάθεια του Πεκίνου να περιορίσει τις ελευθερίες της ημιαυτόνομης περιοχής. '

Τα αεροπλανοφόρα USS Nimitz και USS Ronald Reagan πραγματοποιούν επιχειρήσεις και ασκήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα για να «στηρίξουν έναν ανοικτό και ελεύθερο Ινδο-Ειρηνικό», όπως ανακοίνωσε το Πολεμικό Ναυτικό στις ΗΠΑ. Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, πού ακριβώς διεξάγονται οι ασκήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα, το 90% της οποίας διεκδικεί η Κίνα παρά τις αντιδράσεις των γειτόνων της. 

«Στόχος είναι να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους εταίρους και τους συμμάχους μας ότι είμαστε δεσμευμένοι στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», δήλωσε ο υποναύαρχος Τζορτζ Μ. Γούικοφ στην εφημερίδα Wall Street Journal, που πρώτη μετέδωσε την είδηση. Ο Γουίκοφ σημείωσε ακόμη ότι οι ασκήσεις δεν αποτελούν απάντηση σε αυτές που διεξάγει η Κίνα, τις οποίες το Πεντάγωνο θεωρεί «αντιπαραγωγικές ως προς τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης και διατήρηση της σταθερότητας». Η Κίνα από την πλευρά της επιρρίπτει στην αμερικανική πλευρά διαρκή προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης. 

Να θυμίσουμε ότι η Κίνα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έχει προγραμματίσει πέντε ημέρες ασκήσεων από την 1 Ιουλίου κοντά στα Νησιά Παρασέλ, διαφιλονικούμενη περιοχή. Το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες έχουν επικρίνει τις σχεδιαζόμενες κινεζικές ασκήσεις, προειδοποιώντας ότι πυροδοτούν νέες εντάσεις. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου