Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

Ξενοφοβική βία σε ξενοδόχους

Τα απειλητικά sms
Ξενοφοβική βία σε ξενοδόχους
Μερίδα κατοίκων της Δυτικής Λέσβου στοχοποιούν ιδιοκτήτες καταλυμάτων μόνο και μόνο επειδή εξετάζουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «Εστία 2» για τη μίσθωση των μονάδων τους σε ευάλωτες προσφυγικές οικογένειες • Απειλούν και προκαλούν φθορές σε περιουσίες με την κάλυψη του δημάρχου Ταξιάρχη Βέρρου, ο οποίος προειδοποιεί για αυστηρούς πολεοδομικούς ελέγχους.
Νέος κύκλος βίας και απειλών έχει ανοίξει στον Δήμο Δυτικής Λέσβου, με στόχο όχι τους πρόσφυγες και μέλη ΜΚΟ, αλλά συντοπίτες, συγχωριανούς και γείτονες που διατηρούν ξενοδοχειακές μονάδες στον Μόλυβο και στην Πέτρα.

Η κρίση στον τουρισμό λόγω κορονοϊού, που απειλεί να τινάξει στον αέρα όλη την οικονομία της κατεξοχήν τουριστικής ζώνης, οδηγεί μερίδα ντόπιων επιχειρηματιών και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής να στοχοποιούν συγχωριανούς τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, στους οποίους καταλογίζουν το αμάρτημα της «προδοσίας του τόπου» και μόνο με την υποψία μίσθωσης των καταλυμάτων τους σε ευάλωτες προσφυγικές οικογένειες μέσω του προγράμματος «Εστία 2».

Αντί όμως να εκφράσουν με δημοκρατικό τρόπο τις διαφωνίες τους, επιστράτευσαν τη βία: έτσι στις 2 Ιουλίου επιτέθηκαν εναντίον της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ξενοδόχων απειλώντας σε αρκετές περιπτώσεις και την σωματική τους ακεραιότητα. Ολα αυτά υπό τη διακριτική κάλυψη του δημάρχου Ταξιάρχη Βέρρου, ο οποίος μετά τα γεγονότα δημοσίευσε σχετικό κείμενο, προειδοποιώντας με αυστηρούς ελέγχους πολεοδομικού χαρακτήρα όσους ξενοδόχους τολμήσουν να έρθουν σε συμφωνία για την εκμίσθωση των άδειων καταλυμάτων τους σε οργανισμούς και ΜΚΟ που ασχολούνται με το δικαίωμα των προσφύγων σε αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης.

Την προαναφερόμενη ημέρα και αφού είχε προηγηθεί μπαράζ απειλητικών αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα, ομάδα κατοίκων κυρίως από την Πέτρα και τον Μόλυβο επιτέθηκε προξενώντας μεγάλες ζημιές στο αυτοκίνητο ενός εκ των στοχοποιημένων ξενοδόχων: «...χάραξαν με μεταλλικό αντικείμενο το σύνολο του αμαξώματος και έκοψαν με μαχαίρι δύο από τα λάστιχα. Αλλοι πέταξαν πέτρες στα τζάμια γειτονικού ξενοδοχείου. Αποφεύγω ακόμα και σήμερα να επισκεφθώ το ξενοδοχείο μου» περιγράφει σχετική μηνυτήρια αναφορά.

Την οργή των επιτιθέμενων προκάλεσαν... πληροφορίες που ήθελαν ξενοδόχους της περιοχής να έχουν δεχτεί πρόταση ενοικίασης των μονάδων τους με σκοπό τη φιλοξενία γυναικών με παιδιά και οικογενειών που έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες.

«Δέχτηκα ένα διερευνητικό τηλεφώνημα για να με πληροφορήσουν για το πρόγραμμα “Εστία”. Είπα όποιος θέλει να μου κάνει πρόταση και να την αξιολογήσω. Εδώ τα καταλύματα είναι άδεια και πολλά από αυτά κλειστά λόγω της κρίσης με τον κορονοϊό. Κινδυνεύουμε να χάσουμε τις περιουσίες μας και την εργασία μας. Από τότε βρέθηκα στο στόχαστρο και διαπίστωσα ότι αναρτήσεις διαφόρων καλούσαν σε συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο μου» λέει στην «Εφ.Συν.» ένας εξ αυτών.
Λάδι στη φωτιά

Ο ίδιος μετά την επίθεση κατέφυγε στον εισαγγελέα καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά αναμένοντας τις σχετικές διώξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» απειλές και επιθέσεις δέχθηκαν και άλλα ξενοδοχεία της περιοχής ενώ η αστυνομία στην Καλλονή ειδοποιήθηκε γνώριζε τουλάχιστον δύο ώρες νωρίτερα τον κίνδυνο επεισοδίων και καταστροφών. Εμφανίστηκε ωστόσο με μια μικρή δύναμη που απλά παρακολουθούσε και στις εκκλήσεις των θυμάτων για συλλήψεις απάντησαν ότι δεν μπορούσαν να δράσουν υπό τον φόβο λιντσαρίσματος από το πλήθος.

Ο δήμαρχος της Δυτικής Λέσβου, αντί να καταδικάσει τα επεισόδια και να φροντίσει να εκτονωθεί η κατάσταση, με ανάρτησή του έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά. Χαρακτήρισε «απονενοημένο διάβημα» την εκμίσθωση και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θα παρασύρουν τους πάντες στον βυθό. Ο Δήμος δεν μπορεί να παρέμβει, όπως είναι προφανές, στην διαχείριση της ιδιωτικής περιουσίας. Θέλω όμως να ενημερώσω ότι υπάρχει η πρόθεση να διενεργηθούν -δειγματοληπτικά- έλεγχοι από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου σε οικοδομές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν δηλώνονται τα σωστά τετραγωνικά στον Δήμο.

»Είναι προφανές ότι οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και αν -όλως τυχαίως- στο δείγμα υπάρξουν και ξενοδοχεία, θα ελεγχθούν και τα συστήματα βιολογικού, πυροπροστασίας, εσωτερικές διαρρυθμίσεις κ.λπ. και γενικά καθετί, σύμφωνα με το σήμα λειτουργίας τους από τον ΕΟΤ. Παρεκκλίσεις ή διαφορές από την οικοδομική άδεια -πράγματα σπανιότατα βέβαια στην Ελλάδα- επισύρουν και βαριά πρόστιμα και άμεσες κυρώσεις από τον ΕΟΤ.

Επειδή δε είναι περιοχές που εποπτεύονται από την Αρχαιολογία, η τακτοποίησή τους είναι και δύσκολη και χρονοβόρα. Εχω όμως την βεβαιότητα ότι, όλα όσα ακούω είναι φαντασιώσεις και ότι τα πάντα λειτουργούν άψογα και δεν υπάρχει καμία παρέκκλιση πουθενά. Οπότε, δεν χρειάζεται να ανησυχεί ουδείς. Ενθεν, κακείθεν».

Απαντώντας η Λαϊκή Συσπείρωση, χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της «κατάπτυστη» την απειλή του δημάρχου, θεωρώντας «απαράδεκτο να γίνεται συσχετισμός τέτοιων θεμάτων» και να λειτουργεί ένας θεσμός αυτοδιοίκησης με «εκβιαστικό χαρακτήρα». Εν τω μεταξύ η αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός 20χρονου Αφγανού για τη δολοφονία του 19χρονου Αφρικανού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου