Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Καυτή εβδομάδα για την ελευθερία στη διαδήλωση

Με μαζικές διαδηλώσεις Τρίτη και Πέμπτη και άλλες κινητοποιήσεις κλιμακώνονται οι αντιδράσεις στο προκλητικά αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό νομοσχέδιο που φαλκιδεύει το δικαίωμα εργαζομένων, λαού και νεολαίας στη διαδήλωση.
Καυτή αναμένεται αυτή η εβδομάδα όσον αφορά τις αντιδράσεις στο νομοσχέδιο-τερατούργημα για τις διαδηλώσεις, που η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να ψηφίσει εσπευσμένα την Πέμπτη 9 Ιουλίου. Για το σκοπό αυτό η κυβέρνηση κάνει και επίδειξη αστυνομοκρατίας, όπως φάνηκε και με την αστυνομική επιδρομή στα Εξάρχεια το Σάββατο το βράδυ, αλλά και με τις ρατσιστικές επιχειρήσεις στην πλατεία Βικτωρίας για την απομάκρυνση προσφύγων και μεταναστών, που πέταξε στο δρόμο η αντιπροσφυγική πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ.

Αποκαλυπτικός των κυβερνητικών προθέσεων ήταν ο αστυνομικός φραγμός που επιχειρήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο ύψος της οδού Ναυαρίνου σε διαδηλωτές της Κίνησης για την Ελευθερία στη Διαδήλωση, που πραγματοποιούσαν πορεία καταγγελίας του νομοσχεδίου και προπαγάνδισης των επερχόμενων κινητοποιήσεων. Τελικά βέβαια, οι αστυνομικές δυνάμεις υποχρεώθηκαν σε αναδίπλωση κάτω από την αποφασιστική στάση των διαδηλωτών.

Σε κοινέςΚατηγορίες





Ποιες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται

Την Τρίτη 7 Ιουλίου, στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια, καλεί σε συγκέντρωση και πορεία στη βουλή, η Επιτροπή για την Ελευθερία στη Διαδήλωση, την οποία έχουν συγκροτήσει αγωνιστές του εργατικού και λαϊκού κινήματος, συνδικαλιστές, μέλη οργανώσεων της μαχόμενης Αριστεράς και άλλοι.

Το μεσημέρι της Παρασκευής 3 Ιουλίου 2020, στα γραφεία της ΟΛΜΕ, η Επιτροπή παραχώρησε συνέντευξη τύπου. Τις θέσεις της Επιτροπής παρουσίασαν οι Παύλος Αντωνόπουλος, Γρηγόρης Καλομοίρης και Ουρανία Σταυρακάκη. Οι εισηγητές αφού καυτηρίασαν συγκεκριμένα τις αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, κάλεσαν στη διαδήλωση στις 7 Ιουλίου, ανακοινώνοντας παράλληλα νέα κινητοποίηση την ημέρα ψήφισης του νομικού εκτρώματος (σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα την Πέμπτη). Επίσης, τόνισαν πως καλούν σε στήριξη των απεργιακών κινητοποιήσεων συνδικάτων κατά του νομοσχεδίου.

Την Επιτροπή για την Ελευθερία στη Διαδήλωση στηρίζουν μέχρι στιγμής οι εξής οργανώσεις: Αναμέτρηση, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Αριστερή Ανασύνθεση (ΑΡΑΝ), Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση (ΑΡΑΣ), Αριστερό Ρεύμα, Αριστερή Συσπείρωση, Διεθνιστική Εργατική Αριστερά (ΔΕΑ), ΕΕΚ, ΕΚΚΕ, ΚΚΕ(μ-λ), Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ), ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, νΚΑ, ΞΕΚΙΝΗΜΑ – Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση, ΟΚΔΕ, Πολιτική Ομάδα Κρίση και Κριτική, Πολιτική Οργάνωση Κόκκινο Νήμα, Πολιτική Κίνηση για ένα Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο, Συντονισμός Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων, Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά, ανένταχτοι/ες. Σημειώνεται ότι η Επιτροπή παραμένει ανοιχτή, επιδιώκοντας τη διεύρυνσή της με τη συμμετοχή και άλλων κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων, μαζικών φορέων, αγωνιστών και αγωνιστριών.

Την Πέμπτη 9 Ιουλίου, στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια, θα πραγματοποιηθεί νέα μεγάλη συγκέντρωση, η οποία καλέστηκε καταρχήν από πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία, που συμμετείχαν στη σύσκεψη στις 29 Ιουνίου, αλλά πλαισιώνεται ήδη από πολλά ακόμα σωματεία, συλλόγους και μαζικούς φορείς. Την ίδια μέρα κινητοποίηση έχει εξαγγείλει και το ΠΑΜΕ.

Το ζητούμενο της απεργιακής απάντησης

Οι ταξικές κινήσεις – συσπειρώσεις και παρεμβάσεις έθεσαν στα συνδικάτα την ανάγκη απεργιακής απάντησης στο αντιδραστικό νομοθέτημα, που προφανώς στρέφεται κατά της αγωνιστικής δράσης των εργαζομένων και του εργατικού κινήματος. Συγκεκριμένα, στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ που συνεδρίασε την Παρασκευή 3/7 και ενώ από όλες σχεδόν τις παρατάξεις ακούγονταν λόγοι καταδίκης του νομοσχεδίου χωρίς όμως αγωνιστικό σχέδιο πραγματικής αντιπαράθεσης για να μην περάσει, αίσθηση προκάλεσε η πρόταση των Παρεμβάσεων που πρότειναν 24ωρη απεργία με την κατάθεση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της βουλής (Τετάρτη 8 Ιουλίου), απεργιακό συλλαλητήριο την ίδια μέρα και περικύκλωση της βουλής με απογευματινό συλλαλητήριο την επόμενη μέρα (Πέμπτη 8 Ιούλη).

Οι εκπρόσωποι των Παρεμβάσεων, όπως τονίζεται σε δημόσια δήλωση των εκπροσώπων τους, έθεσαν γενικότερο θέμα άσφαιρης, συναινετικής κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης που απελευθερώνει την επιθετική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και οδηγεί στην κλιμάκωση του αντιλαϊκού μπαράζ νομοσχεδίων. Κατηγόρησαν τις άλλες δυνάμεις για υποκρισία και άσφαιρη λογοκοπία ενάντια στο νόμο, όπως και σε όλο ασφυκτικό νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης (για «χαρτοπόλεμο» και όχι πόλεμο). Για υποταγή στις κυβερνητικές επιλογές από τη στιγμή που αρνούνται να προτείνουν απεργιακή απάντηση απέναντι σε ένα νόμο τομή για τη μεταπολίτευση, που καταργεί ακόμα και τις αστικές, συνταγματικές ελευθερίες. Απευθυνόμενες ειδικά στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, έκαναν σκληρή κριτική, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι παρά τον κομμουνιστικό και ταξικό διακηρυκτικό λόγο στην πράξη συντάσσονται με τις δυνάμεις του συμβιβασμού και της ηττοπάθειας στην πρακτική, αγωνιστική δράση. Σημείωσαν πως οι δυνάμεις των υγειονομικών και άλλων κλάδων (με τη συμβολή και του ΠΑΜΕ) δεν σιώπησαν κάτω από τις μάσκες στην πανδημία, στην Πρωτομαγιά κλπ., ενώ τώρα που «βγήκαν οι μάσκες» αρνούνται την απεργιακή δράση και την κλιμάκωση του αγώνα.

Είναι χαρακτηριστικό πως μετά τη δριμύτατη κριτική των Παρεμβάσεων για άσφαιρα πυρά, η ΔΑΣ-ΠΑΜΕ αναδιπλώθηκε, αλλά και πάλι πρότεινε μια ξέπνοη απάντηση στάσης εργασίας για την Τετάρτη 8 Ιούλη και απογευματινό συλλαλητήριο την Πέμπτη. Ακόμα και αυτή η επιλογή όμως απομονώθηκε στο δημόσιο, δεν τέθηκε από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον ιδιωτικό τομέα (π.χ. ΕΚΑ ή Ομοσπονδίες, σωματεία). Με την πρόταση του ΠΑΜΕ συντάχθηκαν τελικά οι άλλες δυνάμεις, με πρώτες και καλύτερες αυτές του κυβερνητικού συνδικαλισμού ΕΑΕΚ/ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΣΥΠ/ΚΙΝΑΛ, Συνδικαλιστική Ανατροπή, αλλά και η ΔΑΚΕ με (διαφοροποίηση μόνο ως προς την ημερομηνία της στάσης εργασίας, 9 αντί 8 Ιούλη). Η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας, καλούν σε συγκέντρωση την Τετάρτη 8 Ιουλίου στις 11.30 π.μ. στα Προπύλαια.

Οι Παρεμβάσεις και το ΜΕΤΑ επέμειναν και ψήφισαν την πρόταση για 24ωρη απεργία στις 8 Ιούλη και απογευματινό συλλαλητήριο-περικύκλωση της Βουλής την επόμενη μέρα, ξεκαθαρίζοντας πως θα συμμετέχουν σε όλες τις κινητοποιήσεις που αποφασίζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου