Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Νέα πρόκληση ΕΛΑΣ: πρώτα τον ξυλοκόπησαν, τώρα εκβιάζουν τη νεκροψία

Νέα πρόκληση ΕΛΑΣ: πρώτα τον ξυλοκόπησαν, τώρα εκβιάζουν τη νεκροψία
«Δεν μπορώ να ανασάνω» φώναζε ο Βασίλης Μάγγος κάτω από τα κτυπήματα των αστυνομικών
Κυριάκος Νασόπουλος
▸ Οργή και αγανάκτηση προκαλεί η βιασύνη με την οποία το υπουργείο «Προστασίας του Πολίτη» έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει «αθλιότητα και ασύστολο ψέμα» τη σύνδεση του θανάτου του 27χρονου Βασίλη Μάγγου στον Βόλο με τον άγριο ξυλοδαρμό του από αστυνομικούς. Μάλιστα δεν ξεχνά να ρίξει κροκοδείλια δάκρυα για τον θάνατο του 27χρονου, όταν ακόμα δεν έχει ανακοινώσει την διενέργεια οποιασδήποτε έρευνας για τις καταγγελίες που είχε κάνει δημόσια ο ίδιος ο Βασίλης Μάγγος, καλύπτοντας στην ουσία έτσι την δολοφονική δράση των ΜΑΤατζήδων.
Τι ακριβώς προσπαθεί να πετύχει η ηγεσία του υπουργείου και ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης; Από πότε έγιναν και ιατροδικαστές και εκδίδουν εκείνοι τα ιατροδικαστικά πορίσματα; Ή μήπως προσπαθούν να εκβιάσουν το κατάλληλο πόρισμα;
Ο Βασίλης Μάγγος βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιό του από την μητέρα του το απόγευμα της Δευτέρας. Ο Βασίλης Μάγγος, ο οποίος είχε πέσει θύμα αγριότατου ξυλοδαρμού πριν από ένα μήνα στην πλατεία Ελευθερίας στο Βόλο, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης αλληλεγγύης στους συλληφθέντες της μεγαλειώδους διαδήλωσης της προηγούμενης μέρας κατά της καύσης σκουπιδιών από την Lafarge/ΑΓΕΤ και της δημιουργίας εργοστασίου SRF από το Δήμο Βόλου.

Τα αίτια του θανάτου του διερευνώνται ακόμη ενώ η νεκροψία-νεκροτομή θα πραγματοποιηθεί τελικώς τις επόμενες ημέρες στην Θεσσαλονίκη. Όμως ο ξαφνικός θάνατος του Βασίλη Μάγγου επαναφέρει στην επιφάνεια την βαρβαρότητα των αστυνομικών δυνάμεων, που καταγράφηκε αδιαμφισβήτητα στις κάμερες και στις καταγγελίες πλήθους παρευρισκομένων. Δημιουργούνται μάλιστα εύλογα ερωτηματικά για το κατά πόσο τα δυο γεγονότα σχετίζονται.

Στο παρακάτω βίντεο αποτυπώνεται η βαρβαρότητα και η βιαιότητα με την οποία τα ΜΑΤ είχαν χτυπήσει την Κυριακή 14 Ιουνίου τον 27χρονο Βασίλη, με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί για αρκετές μέρες στο νοσοκομείο καθώς είχε υποστεί ρήξη συκωτιού και σπλήνας, ενώ είχε και αρκετά σπασμένα πλευρά.
Σύμφωνα με την ανάρτηση της Λαϊκής Συνέλευσης κατά της Καύσης Σκουπιδιών τότε, η οποία δημοσίευσε το βίντεο: «Ο νεαρός χτυπήθηκε άγρια μπροστά στα μάτια περαστικών στο κέντρο του Βόλου και οδηγήθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας. Μέσα στο αμάξι που τον μετέφερε σύμφωνα με μαρτυρία του πατέρα του οι αστυνομικοί συνέχιζαν να τον χτυπούν και να τον βρίζουν. Το ξύλο συνεχίστηκε στο κτίριο της αστυνομικής διεύθυνσης, όπως και οι βωμολοχίες. Τον χτύπησαν αλύπητα σπάζοντας τα πλευρά του μέχρις σημείου ο νεαρός να φωνάζει “δεν μπορώ να αναπνεύσω”».

Λίγες μέρες μετά, την Παρασκευή 19 Ιουνίου, όταν και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, ο Βασίλης Μάγγος σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο έγραψε: «Επειδή πολύς κόσμος ρώτησε, κοινοποίησε, ενδιαφέρθηκε, νομίζω πως οφείλω να ενημερώσω πως πήρα εξιτήριο προχθές το βράδυ, μετά από 4 ημέρες νοσηλείας. Σήμερα πήγα για επαναληπτικές, τα ζωτικά μου όργανα φέρουν βέβαια κακώσεις ακόμα, παρ’ όλα αυτά είναι σε σταθερή κατάσταση και δείχνουν σημάδια βελτίωσης…. Η τελευταία μου φωτό, λοιπόν, από το νοσοκομείο και η πρώτη μου απ’ το σπίτι… Και τα δύσκολα τώρα αρχίζουν… 2-3 μήνες αποθεραπεία και ποιός ξέρει πόσα χρόνια και αν θα βρω το δίκιο μου… Όμως… Χαμογέλα, ρε… Τί σου ζητάνε;».
«Έχουμε δικαίωμα σαν οικογένεια να επιλέξουμε και μας το στερούν», σημειώνει o Γιάννης Μάγγος, μιλώντας στο tvxs.gr και συνεχίζει: «Ο γιος μας δεν είναι ένας νέος Γρηγορόπουλος, αλλά εμπιστοσύνη στο υπουργείο δεν έχουμε. Του σπάσανε τα πλευρά και τώρα τον τιμωρούν και μετά θάνατο».Όπως εξηγεί ο πατέρας του νεκρού νεαρού, η οικογένεια, έμαθε την τελευταία στιγμή, ότι η σωρός μεταφέρεται εσπευσμένα στη Θεσσαλονίκη, με τη δικαιολογία ότι στη Λάρισα αυτές τις ημέρες δεν λειτουργεί νεκροτομείο.
«Εμείς όμως το ψάξαμε και μάθαμε, ότι την Πέμπτη θα υπάρχει εκεί ιατροδικαστής. Έτσι μας είπαν. Πήγαμε στον εισαγγελέα και τον ρωτήσαμε ευθέως: Έχει το δικαίωμα η οικογένεια να επιλέξει που θα πάει η σωρός; Του λέμε εμείς το αντέχουμε ψυχολογικά να περιμένουμε μια μέρα, αφού την Πέμπτη θα υπάρχει εκεί ιατροδικαστής. Δεν αντέχουμε το οικονομικό κόστος της μεταφοράς στη Θεσσαλονίκη, αλλά και για πολλούς άλλους λόγους επιλέγουμε τη Λάρισα.

Ο εισαγγελέας μας απάντησε πως ναι, έχουμε λόγο ως οικογένεια, αλλά η απόφαση έχει ληφθεί. Ποιος πήρε την απόφαση ρωτήσαμε; Μας κοιτούσε ο εισαγγελέας χωρίς να μιλάει. Δεχτήκατε πιέσεις του είπα. Μας κοιτούσε και δεν μιλούσε, ομολογώντας με τον τρόπο του ότι δεν μπορούσε να αλλάξει την απόφαση. Μετά μάθαμε, ότι άλλαξαν τα δεδομένα και στη Λάρισα δεν θα έχει ιατροδικαστή για τις επόμενες 15 ημέρες! Σε ποιον να έχω εμπιστοσύνη λοιπόν;»
Δεν θέλουμε ένα κίνημα για το παιδί μας. Ένα κίνημα για την αστυνομική βία χρειαζόμαστε
Σχετικά με την ανακοίνωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και το εάν αυτή προδικάζει το αποτέλεσμα της ιατροδικαστικής εξέτασης, ο πατέρας του κ. Μάγγος υπογραμμίζει πως η οικογένεια δεν θεωρεί τον 26χρονο έναν νέο Γρηγορόπουλο: «Δεν λέμε ότι το παιδί μας πέθανε από τα τραύματα. Δεν λέμε πως αυτά ήταν η άμεση αιτία θανάτου του. Ξέρουμε όμως ότι αυτός ο ξυλοδαρμός, που είχαν πέσει δέκα πάνω του και του έσπασαν τα πλευρά, επηρέασε πολύ την ψυχολογία του. Αυτό δεν θα το δείξει καμία ιατροδικαστική έρευνα. Ο γιος μας λοιπόν δεν ήταν ένας Γρηγορόπουλος, δεν διεκδικούμε κάτι τέτοιο. Αλλά αγωνιζόταν ενάντια σε ένα αστυνομικό κράτος καταστολής. Δεν θέλουμε ένα κίνημα για το παιδί μας. Ένα κίνημα για την αστυνομική βία χρειαζόμαστε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου