Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ ΤΟ ΚΥΜΑ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ- ΒΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ «ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΥΣ»- ΦΑΙΔΡΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΑ ΜΜΕ


Από την έναρξη του φετινού, ιδιόμορφου όπως όλα δείχνουν σχολικού έτους, όλο και περισσότεροι μαθητές συνειδητοποιούν ότι πρέπει να αγωνιστούν για να διεκδικήσουν ασφαλείς συνθήκες εκπαίδευσης θέτοντας επιπλέον και μία σειρά από άλλα αγωνιστικά αιτήματα. 

Σήμερα περισσότερα από 700 σχολεία είναι κατειλημμένα. 
Οι μαθητές παλεύουν για προσλήψεις εκπαιδευτικών και χρησιμοποίηση χώρων του δημοσίου, ώστε να μην στοιβάζονται 25 ή και 30 άτομα σε μία αίθουσα εν μέσω της επιδημίας, καθώς και περισσότερη καθαριότητα, τεστ και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. 
Οι αντιδράσεις της Κυβέρνησης και των κυρίαρχων ΜΜΕ λίγο πολύ αναμενόμενες. Τα αστεία μαθηματικά κυβερνητικών οι οποίοι προσπαθούσαν να πείσουν ότι είναι το ίδιο μία τάξη να έχει 27 ή 15 παιδιά ή ότι ο μέσος όρος μαθητών ανά τάξη είναι χαμηλός (υπολογίζοντας και τμήματα σε χωριά ή νησιά με 2-3 μαθητές) δεν έπιασαν τόπο. 

Από τη μία λοιπόν βλέπουμε προσπάθεια να χαρακτηριστούν τα παιδιά που συμμετέχουν σε αυτές ως κοπανατζήδες, τεμπέληδες ή κακοί μαθητές, χαρακτηρισμοί που και χυδαίοι είναι, όταν μάλιστα απευθύνονται σε παιδιά και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Όποιος έχει επαφή με τους αγωνιζόμενους μαθητές θα μπορεί εύκολα να συνειδητοποιήσει ότι ανάμεσά τους βρίσκονται μαθητές που διαβάζουν περισσότερο και άλλοι που διαβάζουν λιγότερο οι οποίοι συνειδητοποιούν ότι μόνος δρόμος ενάντια στην επικίνδυνη και αντιλαϊκή πολική της Κυβέρνησης είναι ο κοινός αγώνας. 
Ο διαχωρισμός ανάμεσα με καλούς και μη μαθητές έχει στόχο να διχάσει 16χρονα και να δημιουργήσει κλίμα εκφοβισμού απέναντι στους μέτριους μαθητές. Οι μαθητές όμως καταλαβαίνουν ότι βασικό κριτήριο διαχωρισμού τους είναι η διάκριση σε προνομιούχους και μη. 

Στην αρχή, έγινε προσπάθεια να ταυτιστούν οι καταληψίες με το κίνημα κατά της μάσκας, με προβολή μεμονωμένων περιστατικών. Παρουσιάστηκαν οι μαθητές ως ανεύθυνοι ψεκασμένοι, ενώ η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Οι μαθητές αναγνωρίζουν το πρόβλημα και παλεύουν για ασφαλέστερες συνθήκες εκπαίδευσης, αν και η πλειοψηφία αυτών έχουν ελάχιστες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά από κορωνοϊο. Παλεύουν όμως για να περιοριστούν οι πιθανότητες να κολλήσουν και να μεταδώσουν τον ιό στους γονείς, τους δασκάλους, τους παππούδες και τους συμμαθητές τους που αντιμετωπίζουν υποκείμενα νοσήματα. 

Χρησιμοποιείται επίσης το αστείο επιχείρημα περί πολιτικής υποκίνησης των καταλήψεων. 
Αλήθεια, πώς ασκείται η πολιτική; 
Δεν ασκείται μέσω του συνδικαλιστούν, της πολιτικής συζήτησης και αλληλεπίδρασης και της πειθούς; 
Όποιος συζητά με τους μαθητές ή με οποιαδήποτε άλλη κοινωνική ομάδα και επιχειρηματολογεί ενάντια στην πολιτική του κράτους σημαίνει ότι τους «υποκινεί»; 
Τι πολιτική θέλετε; 
Να επιτρέπεται μόνο στο κράτος και τα φερέφωνά του να προπαγανδίζουν τις θέσεις τους στους μαθητές; Μήπως να αποδεχθούμε ότι το κράτος και τα ΜΜΕ «ενημερώνουν» μονοπωλιακά και δεν «υποκινούν» σε αντίθεση με όσους έχουν διαφορετική άποψη οι οποίοι μόνο «υποκινούν»; 

Σε πολλά σχολεία έχει τεθεί και το ζήτημα της αγοράς γαλλικών αεροσκαφών αλλά και της στράτευσης στα 18. 
Ως Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων χαιρόμαστε βέβαια ιδιαίτερα. Αυτά τα αιτήματα παρουσιάζονται είτε ως προσπάθεια να πληγεί η εθνική άμυνα (εφημερίδα Εστία) είτε ως παράλογα (πχ ΣΚΑΙ και Καθημερινή με τίτλο: « Πάνω από 200 σχολεία υπό κατάληψη- τα πιο παράλογα- στη λίστα διεκδικήσεων αιτήματα για μη αγορά των γαλλικών αεροσκαφών, αλλά και για τη μη στράτευση στα 18” (https://www.skai.gr/news/greece/pano-apo-200-sxoleia-ypo-katalipsi-me-diaforika-aitimata-ta-pio-paraloga

Είναι λοιπόν παράλογο κατά τον ΣΚΑΙ ένα ζήτημα που πρωτίστως αφορά τους μαθητές, διότι τις δικές τους ζωές επηρεάζει. 
Ποιος άραγε θα διεκδικήσει τη μη στράτευση στα 18; 
Αυτός που είναι 50 ή 25; Ο ‘άμεσα ενδιαφερόμενος είναι αυτός που είναι κάτω από 18. 
Προφανώς και για τα κυρίαρχα ΜΜΕ δεν είναι παράλογα τα αιτήματα. Επιθυμούν έναν στρατό ψαρωμένων 18χρονων που δεν έχουν συνδικαλιστεί, που δεν έχουν τα πολιτικά και κοινωνικά ερεθίσματα ενός 25χρονου, ώστε πειθήνια να εκτελούν τυφλά τις οδηγίες των ανώτερων ακόμα κι αν αυτές είναι παράνομες ή αντισυνταγματικές. Ώστε να μην διαμαρτύρονται, να μην βγαίνουν παραπονούμενοι, να είναι τυφλοί υποστηρικτές του αστικού κράτους την ίδια ώρα που οι βυσματίες πλουσιόπαιδες ή γιοι σφουγγοκωλάριων θα απολαμβάνουν μία χαλαρή θητεία. Θέλουν στρατό 18χρονων για να είμαστε περισσότερα χρόνια στην εφεδρεία, διαθέσιμοι να πολεμήσουμε και να πεθάνουμε για τα συμφέροντά τους. 
Τους ενοχλεί που οι μαθητές διεκδικούν δαπάνες για δασκάλους και γιατρούς αντί για οπλικά συστήματα, διότι καραφάκι δεν τους καίγεται για τα δημόσια σχολεία και νοσοκομεία στα οποία πολλοί δημοσιογράφοι και πολιτικοί έχουν να πατήσουν χρόνια. 
Αντίθετα επιθυμούν έναν ισχυρό στρατό που θα τους προστατέψει από την εξωτερική απειλή για την οποία υπεύθυνο είναι και το ελληνικό κράτος με τις μαξιμαλιστικές του διεκδικήσεις αλλά και την εσωτερική απειλή του λαού που βράζει και τον τρέμουν. 
Γαυγίζουν όταν ακούν για προσλήψεις στο δημόσιο και αύξηση δημοσίων δαπανών, αλλά όταν πρόκειται για όπλα και ΕΠ.ΟΠ είναι μέσα στην καλή χαρά. Ας αναλογιστούμε γιατί κόπτονται τόσο τα χρήματά μας για δαπανώνται για όπλα αντί για άλλες υπηρεσίες. 

Δεν μπορούμε όμως να μην σταθούμε και στην καταστολή του κράτους και μερίδας αντιδραστικών γονέων. Εισαγγελείς, αστυνομία σε σχολεία, απειλές, τσεκούρια στη Λευκάδα, https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/anakoinoseis/333364_proedros-syllogoy-goneon-espase-me-tsekoyri-alysida-se-ypo-katalipsi, προσπάθεια της αστυνομίας για την ανεύρεση καταδοτών, (https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/333372_petroypoli-i-astynomia-zitise-apo-goneis-mathiton-na-katadosoyn-toys-ypokinites), ξύλο από “αγανακτισμένους” γονείς σε παιδιά και επίδειξη μαχαιριών (https://www.tanea.gr/2020/09/25/greece/alimos-epeisodia-kai-traymatismos-mathiton-se-katalipsi-sxoleion/) . 
Αυτή η καταστολή, αυτή η βία απέναντι σε παιδιά αποδεικνύει το φόβο του κράτους για την αδιέξοδη πολιτική που έχει πετσοκόψει το εισόδημα των ασθενέστερων, που έχει αυξήσει τον αριθμό της φτώχειας και της ανεργίας, που απειλεί την υγεία μας. Καταστολή που παρατηρείται και σε πλατείες, διαδηλώσεις (θυμίζουμε το νόμο για τον περιορισμό τους), καταλήψεις, γειτονιές. 

Ευτυχώς βέβαια που σύλλογοι διδασκόντων και γονείς στηρίζουν τα αιτήματα των μαθητών και τις κινητοποιήσεις τους (https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/anakoinoseis/333364_proedros-syllogoy-goneon-espase-me-tsekoyri-alysida-se-ypo-katalipsi). 
Το ίδιο κάνουμε και εμείς. 
Στηρίζουμε τον αγώνα τους τη μορφή και τη διάρκεια του οποίου θα επιλέξουν οι ίδιοι οι μαθητές.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου