Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Περικοπές 570 εκατ. στον προϋπολογισμό για την Υγεία! – απάντηση η απεργία στις 26 Νοέμβρη

Οι δαπάνες για την Υγεία μειώνονται το 2021 κατά 13%, ενώ τα στρατιωτικά κονδύλια αυξάνονται 42%!
Μεγάλη επίθεση δέχεται η 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει για την Πέμπτη 26 Νοέμβρη το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, η ΑΔΕΔΥ και άλλα συνδικάτα, με πρωτοπόρο ρόλο πρωτοβάθμιων σωματείων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Εξάλλου η απεργία αποτελούσε πρόταση της ταξικής πτέρυγας. Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως δεν πέρασε η προσπάθεια κυρίως των κυβερνητικών παρατάξεων στις διοικήσεις των συνδικάτων για αναστολή της απεργίας.

Βασικό, μονότονα επαναλαμβανόμενο, επιχείρημα της κυβερνητικής πλευράς και των «μπουκωμένων» ΜΜΕ είναι πως εν μέσω πανδημίας δεν υπάρχουν περιθώρια ή λόγος για απεργίες, πως πρέπει «να είμαστε όλοι ενωμένοι», ενώ από κοντά σείουν και τον υγειονομικό κίνδυνο των συναθροίσεων…

Κι όμως είναι η ίδια η κυβέρνηση με την πολιτική της που προκαλεί τους απεργιακούς αγώνες. Η καταστροφική διαχείριση της πανδημίας, το εξαγγελθέν νομοθετικό τερατούργημα Βρούτση για την εργασία και τον συνδικαλισμό, η άγρια καταστολή των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο είναι ορισμένες από τις πλευρές που προκαλούν τις εργατικές κινητοποιήσεις.

Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021 έχει ως ανώτατο όριο δαπανών για τη δημόσια Υγεία τα 4,257 δις. ευρώ, έναντι 4,829 δις. φέτος

Η κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2021 ρίχνει λάδι στη φωτιά, καθώς εκεί η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας και με το δημόσιο σύστημα υγείας στα όρια της κατάρρευσης μειώνει τις δαπάνες για την Υγεία κατά 572 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020! Συγκεκριμένα, ο κρατικός προϋπολογισμός έχει για το 2021 ως ανώτατο όριο δαπανών τα 4,257 δις. ευρώ, έναντι 4,829 δις. φέτος. Μάλιστα, ενώ το 2020 προβλέπονταν τελικά 523 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις σχετικές με την Covid-19, το 2021 προϋπολογίζονται μόλις 131 εκατ. ευρώ για την ίδια αιτία. Η κυβέρνηση θεωρεί δηλαδή πως η πανδημία θα σβήσει τους πρώτους μήνες του 2021…

Η πολύ μεγάλη αυτή μείωση μάλιστα έρχεται ενώ η κυβέρνηση προβλέπει σημαντική αύξηση του ΑΕΠ το επόμενο έτος, με αποτέλεσμα αυξημένα έσοδα για το κράτος. Απ’ αυτά όχι μόνο δεν πρόκειται να δοθεί δεκάρα επιπλέον για την Υγεία, αλλά θα υπάρξουν νέες περικοπές!

Μεγάλος χαμένος από το ανθυγιεινό ψαλίδι είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), αφού από τα 249 εκατ. ευρώ που πήρε την τρέχουσα χρονιά, πέφτει στα 152 εκατ. ευρώ το 2021, δηλαδή υφίσταται μείωση κατά 39%!

Οι δαπάνες για το προσωπικό στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας παραμένουν στάσιμες το 2021, στα 49 εκατ. ευρώ, κάνοντας καθαρό πως δεν πρόκειται να υπάρχει ουσιαστική ενίσχυση σε προσωπικό, παρότι οι δομές της ΠΦΥ είναι τραγικά υποστελεχωμένες και αδυνατούν να παίξουν τον πολύ σημαντικό τους ρόλο για την πρόληψη και την ανάσχεση της πανδημίας.

Ακόμα και η κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ μειώνεται κατά 50,6%, στα 300 εκατ. έναντι 608 εκατ. ευρώ το 2020. Μειωμένη είναι και η φαρμακευτική δαπάνη κατά 130 εκατ. ευρώ, ενώ η δαπάνη για παροχές ασθένειας μειώνεται κατά 96 εκατ. (από 2,03 δισ. σε 1,934 δισ.).

Που πάνε τα λεφτά; Εκτός από τις πολύπλευρες ενισχύσεις προς το κεφάλαιο, στον προϋπολογισμό του 2021 καταγράφεται θεαματική αύξηση των στρατιωτικών και εξοπλιστικών δαπανών. Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός του υπουργείου Άμυνας αυξάνεται θεαματικά από 3,8 δισ. ευρώ φέτος στα 5,4 δισ. ευρώ το 2021, αυξημένος κατά 42%! Η απογείωση αυτή οφείλεται κυρίως στην μεγάλη άνοδο των εξοπλιστικών δαπανών, από 500 εκατομμύρια το 2020 πάνω από 2 δις. το 2021!

Βλέπετε μπορεί να μην υπάρχουν λεφτά για τεστ και επιδημιολογικό έλεγχο, υγειονομικούς και ΜΕΘ, λεωφορεία, συρμούς και οδηγούς, αλλά για όπλα και εξοπλισμούς, για Ραφάλ, F-16 και φρεγάτες περισσεύουν…

Το εργατικό κίνημα και τα σωματεία που απεργούν την Πέμπτη διεκδικούν αύξηση των δαπανών για την Υγεία, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορονοϊού. Μετά και από την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2021 μπορεί να σταθεί η δικαιολογία πως δεν χρειάζεται η απεργία της 26ης Νοέμβρη;

Η μαζική συμμετοχή στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις αποτελούν μια πρώτη απάντηση στην κυβερνητική πολιτική με τις εγκληματικές ευθύνες για τη διαχείριση της πανδημίας, που πρέπει να ανατραπεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου