Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

Καραβάνι 8.000 μεταναστών από την Ονδούρα στον δρόμο για τις ΗΠΑ


AP Photo/Delmer Martinez
Άνδρες, γυναίκες, παιδιά, οικογένειες ολόκληρες από την Ονδούρα έφτασα με τα πόδια στη Γουατεμάλα και κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ, σε αναζήτηση καλύτερης τύχης. Προσπαθούν να σωθούν από την ακραία φτώχεια και τη βία, προβλήματα που επιδεινώθηκαν εξαιτίας των τυφώνων που έπληξαν πέρυσι τη χώρα τους, αλλά και από την πανδημία.

Παρά το γεγονός ότι τους έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα γίνουν δεκτοί στις ΗΠΑ, έχουν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν όπως και να έχει.

AP Photo/Delmer Martinez
Σχεδόν 6.000 άνθρωποι εισήλθαν στη Γουατεμάλα τις προηγούμενες ημέρες, ενώ ακόμη 2.000 μπήκαν στη χώρα σήμερα Σάββατο, παρά την προσπάθεια των στρατιωτών να τους σταματήσουν στα σύνορα. Είναι το πρώτο καραβάνι μεταναστών που ξεκίνησε για τις ΗΠΑ από την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ο Δημοκρατικός πολιτικός έχει υποσχεθεί ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα αντιμετωπίζονται με περισσότερη ανθρωπιά από ό,τι στην προεδρία Τραμπ, που χαρακτηρίστηκε από τη σκληρή στάση του, όταν παιδιά χωρίζονταν από τους γονείς τους, κρατούνταν σε χώρους που θυμίζουν φυλακές και τους απαγορεύτηκε να κυκλοφορούν έξω έως ότου εξεταστούν τα αιτήματά τους για άσυλο ή άδεια παραμονής.

AP Photo/Delmer Martinez

Οι αρχές του Μεξικού, της Ονδούρας και της Γουατεμάλας έχουν αναπτύξει χιλιάδες στρατιώτες για να αποτρέψουν τη μετακίνηση των ομάδων μεταναστών, ωστόσο το καραβάνι είναι τόσο μεγάλο που δεν μπορούν πλέον να το ελέγξουν. Αν και ο στρατός της Γουατεμάλας συνέλαβε και κρατά κάποιους εξ αυτών, μεταξύ των οποίων οικογένειες, οι άνθρωποι αυτοί είναι απελπισμένοι και γι' αυτό αποφασισμένοι να φτάσουν στις ΗΠΑ.
«Δεν έχουμε τίποτα για να ταΐσουμε τα παιδιά μας, ζούμε στους δρόμους», είπε στο Reuters η Μαρία Χεσούς Πας, μητέρα τεσσάρων παιδιών που έχασε το σπίτι της στη διάρκεια των τυφώνων.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου