Σάββατο 10 Απριλίου 2021

646 Μ/Κ ΤΠ: Η "μαύρη μονάδα" της Κομοτηνής-Απείλησε Στρατιωτικός φαντάρους ότι "θα σας γαμήσ@@@@"


ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ

646 Μ/Κ ΤΠ: Η "μαύρη μονάδα" της Κομοτηνής. 
Γράφοντας αυτό το γράμμα νιώθουμε ότι κάνουμε κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει πριν από πολύ καιρό, και ακριβώς επειδή καθυστερήσαμε έφτασε η κατάσταση στο απροχώρητο. 
Είμαστε φαντάροι του 646 Μ/Κ ΤΠ, κάποιοι ακόμα εδώ, κάποιοι απολυθήκαμε και κάποιοι φύγαμε με μεταθέσεις. 
Όλοι μας όμως θέλουμε να σπάσουμε τη σιωπή, επιτέλους κάποιος να μιλήσει και να πει τι συμβαίνει πραγματικά στο 646 (γνωστό σε όσους υπηρετούν στην Κομοτηνή και ως "έξι σαράντα τρ-έξει") και γιατί είναι μια "μαύρη μονάδα" και όχι το υπόδειγμα μονάδας που πλασάρεται προς τα έξω. 
Γιατί τελικά πρόκειται για μια παράσταση της οποίας οι συντελεστές δεινοπαθούν, η οποία μάλιστα στήνεται για να αξιολογηθεί με τον ίδιο τρόπο που θα αξιολογούσε κάποιος ένα βιογραφικό -κι αυτό για μας είναι το χειρότερο. 
Τι συμβαίνει λοιπόν: 
Ένας διαρκής πόλεμος ώστε να πάρουμε όσο πιο γρήγορα τις λιγοστές άδειες που η μονάδα ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ να μας δώσει (ούτε λόγος για εκείνες που είναι στη διακριτική ευχέρεια της) για να μην μπορέσουμε να απολυθούμε γρήγορα. Να τα πούμε λοιπόν απλά:

●Σε κάθε σειρά, όταν μας έκοβαν την άδεια ορκωμοσίας μας έταζαν "τουλάχιστον 10" μέρες στο τέλος με την απόλυσή μας και έκτοτε, σε όσους απολύθηκαν δώσανε μόνο 4 (το ελάχιστο σύμφωνα διαταγή του ΓΕΣ), διαρρέοντας ταυτόχρονα ότι θα συμβεί το ίδιο και στους επόμενους για να προετοιμάσουν το έδαφος.

●Προσπαθούν να μας κάνουν να ξοδέψουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται τις κανονικές άδειές μας, λέγοντάς μας πως δεν μπορούμε να πάρουμε μόνο Τ.Α.Π. χωρίς κανονικές, κάτι που συμβαίνει μόνο εδώ και χωρίς να υπάρχει σχετική οδηγία.

●Δεν μας δίνουν φοιτητικές. Χίλιες φορές είπαν ότι και καλά μας δίνουν, έχουν κάνει όμως τόσο περίπλοκη τη διαδικασία που τελικά οι άδειες αυτές δεν δίνονται ποτέ.

●Αρχικά δεν επέτρεπαν να πάρουμε άδειες (χαρακτηριστικό το ψέμα ότι δεν μπορούσε κανείς από τη σειρά του Γενάρη πριν ολοκληρωθούν ΟΛΕΣ οι ειδικότητες, δήθεν κατόπιν διαταγής του ΓΕΣ, ακόμα και αν κάποιος είχε ολοκληρώσει την ειδικότητά του) και στη συνέχεια -λόγω εμπλοκής- έκοψαν όλες τις άδειες, με αποτέλεσμα να υπάρχει κόσμος που δεν θα έχει μπορέσει να φύγει επί 3 μήνες.

●Δεν μας δίνουν άδεια που δικαιούμαστε για να διευκολύνουμε τη μετάθεσή μας.

●Δεν μας δίνουν το φύλλο επιβίβασης το οποίο βάσει κανονισμού, δικαιούμαστε, υποχρεώνοντάς μας στο τεράστιο έξοδο της μετακίνησης από την Κομοτηνή. Ας κόψουν το λαιμό τους, όσοι δεν έχουν έξτρα 50+ ευρώ στην τσέπη (και σε αυτό θα επιστρέψουμε παρακάτω).

●Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την προαναχώρηση όσων δεν ταξιδεύουν προς Αθήνα. Η προαναχώρηση που παρέχεται από τις 15.00 μ.μ. είναι απολύτως άχρηστη για όσους ταξιδεύουν μέσω Θεσσαλονίκης (καθώς τα 2 λεωφορεία που υπάρχουν κάθε μέρα φεύγουν πριν τις 15.00 μ.μ.) με αποτέλεσμα, γι αυτούς στην ουσία να μην υπάρχει προαναχώρηση, καθώς θα πρέπει αναγκαστικά να φύγουν την επόμενη μέρα. 
Και η απάντηση είναι η γνωστή: Κάψε δική σου άδεια.

●Είπαν ψέματα ότι όποιοι από τη σειρά του Γενάρη θα συμμετείχαν στη διμοιρία επιδείξεως μετά το τέλος του ΣΠΕΝ θα έπαιρναν 5 μέρες τιμητική. Και παρ’ όλο που ανοιχτά παραδέχθηκαν πως δεν υπήρξε θέμα με την επίδειξη, οι άδειες δεν δόθηκαν (προφανώς) ποτέ.

●Δεν δίνουν καμία τιμητική ούτε άδεια απολύσεως. Βάση κανονισμού δεν είναι υποχρεωμένοι, το γνωρίζουμε. Αλλά με τη δική μας λογική και ηθική, η μονάδα που παρουσιάζεται σαν υπόδειγμα, θα έπρεπε και να επιβραβεύει τους ανθρώπους που με τον ιδρώτα τους την έχουν κάνει τέτοια. Και όχι μόνο τις ελάχιστες περιπτώσεις, που και εκεί η επιβράβευση είναι "ψίχουλα" για ανθρώπους που έχουν χτίσει, επισκευάσει και βάψει όλη τη μονάδα.

●Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, η μονάδα πρόκειται να στείλει στρατιώτες να συμμετάσχουν σε ΝΑΤΟϊκή άσκηση το επόμενο διάστημα, αναγκάζοντάς τους να περάσουν αρκετές μέρες με διαβίωση σε σκοινάκια και εξοντωτικές υπηρεσίες. Και αυτό τη στιγμή που, από τη μία είναι προφανής ο κίνδυνος της συμμετοχής σε τέτοιες ασκήσεις σε μια περίοδο που οι εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή οξύνονται και από την άλλη οι στρατιώτες της μονάδας είναι ήδη εξαντλημένοι από την τελευταία εμπλοκή, αλλά και την καθημερινότητα στη μονάδα.

Αλλά πέρα από το ψέμα, την αχαριστία και τον πόλεμο νεύρων, αυτό που μας πειράζει παραπάνω είναι η αδικία. Διότι ξέρουμε (και κάποιοι από εμάς νιώθουμε τυχεροί που φύγαμε και δεν το ζήσαμε) ότι στη μονάδα υπάρχουν 2 κατηγορίες φαντάρων ως προς την άδεια: 
αυτοί που δεν παίρνουν και αυτοί που τις χρυσο-αγοράζουν, και μάλιστα σε περίοδο που οι υπόλοιποι δεν μπορούσαν να φύγουν (δήθεν με διαταγή του ΓΕΣ). Για να μην υπάρξει και περιθώριο για παρανοήσεις αναφερόμαστε σε "δωρεές" προς τη μονάδα, που και πάλι είναι μέγιστη προσβολή για τους υπόλοιπους να μπορούν κάποιοι (μόνο) έτσι να πάρουν άδεια*. 
Αλλά αν αυτό δεν είναι εξαγορά αδειών, τι είναι; 
Για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, όσα καταγγέλλουμε αφορούν κυρίως την κορυφή της ιεραρχίας.

Επίσης, επειδή ξέρουμε ότι με το που θα βγει το κείμενο θα αρχίσει το τρέξιμο, θα πούμε τα εξής:

1. Πριν βγουν στην αναφορά και ρωτήσουν ποιος έγραψε την καταγγελία, ας αναρωτηθούν πόσο κόσμο που έχει περάσει από τη μονάδα τον έχουν ταλαιπωρήσει με τον τρόπο που καταγγέλλουμε.

2. Πριν μας πουν για υπέρβαση ιεραρχίας μέσω της καταγγελίας, να ξέρουν ΟΛΟΙ πως η ιεραρχία γνωρίζει ΟΛΑ όσα γράφουμε (μάλιστα ως υπεύθυνη για τα περισσότερα) και όχι μόνο. 
Έχουν παραπονεθεί και οικογένειες φαντάρων, ενώ όπως πληροφορηθήκαμε από κόσμο που είναι ακόμα στην Κομοτηνή, φαντάροι των οποίων τα παράπονα δεν εισακούστηκαν, έφτασαν μέχρι το σημείο να τηλεφωνήσουν στη Γραμμή Υποστήριξης Οπλιτών του Δ' ΣΣ. 
Αν αυτό ισχύει, επιβεβαιώνεται ότι η καταγγελία στον Σπάρτακο ήταν η μόνη -και τελευταία- λύση.

3. Σε παλαιότερο περιστατικό (που δεν ξέφυγε εκτός της μονάδας) αμέσως μετά ένα στέλεχος μας είπε (ανεπίσημα σε αναφορά) αυτολεξεί: "Θα σας γαμήσ@@@@". 
Και αυτό συνέβη, με καθημερινό "τρέξιμο" για βδομάδες. 
Ελπίζουμε να μην συμβεί το ίδιο τώρα, που ξέρουμε οτι η καταγγελία θα φέρει αναστάτωση στη μονάδα, αλλά να λυθούν τα προβλήματα και το θέμα να τελειώσει εκεί. 
Αλλά ξέρουμε πως για να ομολογήσει κάποιος ότι έγραψε την καταγγελία και για να διασφαλιστεί η σιωπή μας στο εξής, το πρώτο που θα σκεφτούν, θα είναι να διαλύσουν τους συναδέλφους μας "με το γάντι" (πολλαπλές καθημερινές επιθεωρήσεις, «σινούκ», καθημερινό και επαναλαμβανόμενο τίναγμα κουβερτών, σκληρός και διαρκής αλύπητος έλεγχος στα πάντα, εμπλοκή κ.ά). 
Να έχουν όμως υπόψιν πως όπως μιλήσαμε μια φορά, αν χρειαστεί θα το ξανακάνουμε και αν χρειαστεί πιο συγκεκριμένα. Ας τελειώσει το θέμα εδώ, ας παραμείνει υπόδειγμα η μονάδα, αλλά να ζούμε κι εμείς σαν άνθρωποι. Γράφουμε όσα γράφουμε, οι περισσότεροι με θλίψη που δεν το κάναμε όσο ήμασταν στη μονάδα, αλλά με ένα και μόνο σκοπό: Να μην τρελαθούν όσοι είναι ακόμα στην Κομοτηνή, να μην τσιμπάνε στα ψέματα οι νέοι και οι επόμενοι, να μπουν σε μια μονάδα που θα είναι ανθρώπινα, όπως στις μονάδες που ήρθαμε εμείς φεύγοντας από την Κομοτηνή.

Όλα αυτά έπρεπε κάποια στιγμή να ακουστούν. Μην τα ανέχεστε! Σταθείτε αλληλέγγυοι μεταξύ σας, βγείτε παραπονούμενοι, επικοινωνείστε με τον Σπάρτακο. 
Δεν είμαστε ζώα, δεν πρέπει να σκεφτόμαστε σαν υπηρέτες τους, αλλά σαν αυτό που είμαστε: πολίτες με στολή.

Υ.Γ. Ας κοιτάξουν στα μάτια τους ανθρώπους που ζουν όσα περιγράψαμε, και να τους πουν το ίδιο που είπαν σε εμάς, ότι ο Σπάρτακος λέει ψέματα, αστειότητες και είναι υποκινούμενος από ξένα επιτελεία, αφού «αυτός που τον έχει δεν είναι Έλληνας». Ας μην μπουν στον κόπο να ρωτάνε σε αναφορές κτλ αν όντως ισχύουν όσα λέμε, γιατί όλοι όχι μόνο το ξέρουν, αλλά γνωρίζουν πως και ο διπλανός τους το ξέρει.

*Ως προς αυτό μπορούμε στο μέλλον να γίνουμε και πιο συγκεκριμένοι αν χρειαστεί

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
diktiospartakos@hotmail.com
diktiospartakos.blogspot.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου