Τρίτη 4 Μαΐου 2021

Αυτή είναι η απάνθρωπη καθημερινότητα στο Κολαστήριο της Μόριας


Θα ήσαστε περίεργοι/ες να διαβάζατε τα τετράδια καταγραφής συμβάντων του στρατοπέδου της Μόριας; Αν ναι, τότε η δημοσιογραφική έρευνα δύο νέων δημοσιογράφων, του Σταύρου Μαλιχούδη και της Ηλιάνας Παπαγγελή που έφερε στο φως τα τετράδια που γλίτωσαν απ' την πυρκαγιά της Μόριας είναι ο καταλληλότερος τρόπος για να εισέλθετε στην καθημερινότητα του σύγχρονου κολαστηρίου που ονομάστηκε camp φιλοξενίας και οι έγκλειστοι σε αυτό "ωφελούμενοι''. Μάλιστα, η συγκεκριμένη δημοσιογραφική έρευνα είναι υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Τύπου για το 2020. Αυτή είναι η δημοσιογραφία που χρειαζόμαστε. Ουσιαστική, αποκαλυπτική, κριτική, στην υπηρεσία των φτωχών και αδύναμων.

---------------------------------------
Ποντίκια στις σκηνές, ηλεκτροφόρα καλώδια και εγκαταστάσεις που βρέχονται από τις μπόρες, containers που μπάζουν νερά, διαρκή μπλακ-άουτ και σκοτάδι, μωρά που δεν έχουν θέρμανση τον χειμώνα, σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση ανηλίκων, εκτεταμμένη χρήση ναρκωτικών, εξαρτημένα παιδιά που εισπνέουν τοξικές ουσίες, ατελείωτες ώρες αναμονής σε ουρές για την ικανοποίηση απλών, καθημερινών αναγκών που δημιουργούν νεύρα και στρες, διαφόρων ειδών ψυχολογικά και σωματικά νοσήματα, μανάδες με μωρά και οπλισμένοι με μαχαίρια να μένουν δίπλα-δίπλα...
Όλα αυτά όχι ως φήμες πλέον αλλά καταγεγραμμένα στα επίσημα τετράδια καταγραφής συμβάντων.
"Είναι ωραίο να είσαι τρελός" σχολιάζει ένας ανήλικος που σπάει τα παράθυρα των containers με πέτρες
[διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ: https://www.reportersunited.gr/1015/ta-praktika-tis-morias/]
Η κατάσταση συνεχίζεται και στη νέα Μόρια που φτιάχτηκε μετά την πυρπόληση του παλιού κολαστηρίου. Ελλιπείς προβλέψεις για ασυνόδευτα ανήλικα, ελάχιστα ή καθόλου ντους για τους διαμένοντες, φαγητό μια φορά την ημέρα...
Και δεν είναι μόνο η Μόρια. Αυτή η απάνθρωπη μεταχείριση συνανθρώπων μας προσφύγων έχει φαρδιές υπογραφές όλων των τελευταίων κυβερνήσεων της χώρας μας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Τουρκίας και των μεταξύ τους συμφωνιών. Τα ίδια συμβαίνουν σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Στη Λιβύη και την Ιταλία, στο Μεξικό και τις ΗΠΑ, στην Αυστραλία... Γενιές ανθρώπων, μεγαλώνουν δυστυχισμένες, γερασμένες από την εφηβεία τους, κακοποιημένες και διαλυμένες. Αρνούμαστε να δεχτούμε ότι "έτσι είναι η ζωή", ότι "δεν μπορεί να γίνει αλλιώς", ότι φταίει ο εξαρτημένος και κακοποιημένος ανήλικος που φωνάζει σπάει τζάμια και αυτοτραυματίζεται φωνάζοντας ότι είναι ωραίο να είσαι τρελός.
Απέναντί μας είναι όσοι/ες διαχειρίζονται την εξουσία, σπρώχνουν πληθυσμούς στη φτώχια, εγκαθιδρύουν και στηρίζουν τυραννικά καθεστώτα, διαλύουν κράτη για γεωπολιτικά και οικονομικά οφέλη, εξαπολύουν πολεμικές εκστρατείες και στήνουν στρατόπεδα καταρράκωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου