Τρίτη 4 Μαΐου 2021

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο υποβαθμίζει τις μάχες μεταξύ του αφγανικού στρατού και των Ταλιμπάν

Το αμερικανικό Πεντάγωνο υποβάθμισε τις μάχες μεταξύ των αφγανικών κυβερνητικών δυνάμεων και των Ταλιμπάν που ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο, διαβεβαιώνοντας ότι αυτές δεν θα έχουν αντίκτυπο στην αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν που βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Αυτό που είδαμε ήταν μικρές επιθέσεις παρενόχλησης που δεν είχαν σημαντικό αντίκτυπο στο προσωπικό μας, στον εξοπλισμό μας και στις βάσεις μας», δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, Τζον Κίρμπι.

«Δεν έχουμε δει ακόμη κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει την αποχώρηση», πρόσθεσε.

Οι Ταλιμπάν και ο αφγανικός στρατός συγκρούστηκαν σε πολλές επαρχίες, όπως στο πρώην προπύργιο των ανταρτών, την Κανταχάρ. Στην περιοχή αυτή ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε ένα «πλήγμα ακριβείας» αφού μια από τις βάσεις του στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ έγινε στόχος πυρών, χωρίς να προκληθούν ζημιές.

«Πιστεύω ότι είδατε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πως ο στρατηγός (Όστιν) Μίλερ σίγουρα έχει επιλογές στη διάθεσή του για την υπεράσπιση των στρατευμάτων μας και των υπηκόων μας», σημείωσε ο Κίρμπι, αναφερόμενος στον διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Παράλληλα, η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων σε Αφγανούς διερμηνείς που βοήθησαν τον αμερικανικό στρατό και οι οποίοι φοβούνται ότι θα γίνουν στόχος όταν οι ξένες δυνάμεις εγκαταλείψουν τη χώρα, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Καθώς χιλιάδες Αφγανοί πρώην διερμηνείς αναμένουν απαντήσεις στις αιτήσεις τους για χορήγηση βίζας στις ΗΠΑ, ο Κίρμπι είπε ότι το Πεντάγωνο βρίσκεται σε συζητήσεις με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο είναι αρμόδιο για την υπόθεση, ώστε να υπάρξει πρόοδος.

Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν «γνωρίζει πολύ καλά την υποστήριξη που έχουμε λάβει τα τελευταία 20 χρόνια από Αφγανούς σε διάφορους ρόλους», είπε ο Κίρμπι. «Έχει επίσης πλήρη επίγνωση των κινδύνων που ανέλαβαν αυτοί οι άνθρωποι και εξακολουθούν να αναλαμβάνουν, μαζί με τις οικογένειές τους, υποστηρίζοντας όχι μόνο τις ΗΠΑ, αλλά και τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ και τον συνασπισμό».

Ο υπουργός «βρίσκεται σε συζητήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών (Άντονι) Μπλίνκεν για το πώς μπορούμε να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας απέναντί τους», πρόσθεσε.

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στις αρχές Απριλίου, το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Μπράουν ανέφερε ότι το 2019 περίπου 19.000 αιτήσεις χορήγησης βίζας από Αφγανούς που εργάστηκαν για την αμερικανική κυβέρνηση ως διερμηνείς ή σε διοικητικά πόστα, δεν είχαν ακόμη επεξεργαστεί.

Η βία εναντίον δυνάμεων του αφγανικού στρατού έχει ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με πάνω από εκατό μέλη αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας να έχουν σκοτωθεί. Χθες Δευτέρα, τοπικοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως αντάρτες Ταλιμπάν επιτέθηκαν σε ένα στρατιωτικό φυλάκιο στην νοτιοδυτική επαρχία Φαράχ σκοτώνοντας τουλάχιστον επτά Αφγανούς στρατιώτες.

Την Κυριακή το υπουργείο Άμυνας του Αφγανιστάν ανακοίνωσε πως πάνω από 100 αντάρτες σκοτώθηκαν μέσα σε 24 ώρες σε μάχες μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των Ταλιμπάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου