Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

Ποιος ευθύνεται για το μακελειό με τις νεκρές μαθήτριες στο Αφγανιστάν;


Τουλάχιστον 68 οι νεκροί, πάνω από 150 οι τραυματίες ● Μαθήτριες 11-15 ετών τα περισσότερα θύματα ● Η κυβέρνηση κατηγορεί τους Ταλιμπάν, οι οποίοι αρνούνται την εμπλοκή τους ● Το δράμα της σιιτικής μειονότητας που έχει βρεθεί στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους και οι φόβοι από την αποχώρηση των δυτικών στρατευμάτων.
Τουλάχιστον 68 είναι οι νεκροί από το χθεσινό μακελειό στην Καμπούλ, όπου εξερράγησαν τρεις βόμβες που στόχευαν σχολείο θηλέων σε περιοχή όπου διαμένουν Χαζάρα, μια σιιτική μειονότητα που έχει βρεθεί στο στόχαστρο αρκετές φορές.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 150, ενώ εκφράζονται φόβοι πως ο αριθμός των θανάτων θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες. Ο μεγαλύτερος αριθμός των θυμάτων είναι μαθήτριες μεταξύ 11 και 15 ετών.


Ματωμένες τσάντες, βιβλία και τετράδια. Χάος και θρήνο άφησε πίσω της η τριπλή βομβιστική επίθεση στην Καμπούλ.(AP Photo/Mariam Zuhaib)

Οι εικόνες από το σημείο σοκάρουν με ματωμένες τσάντες, βιβλία και τετράδια, καθώς η πρώτη βόμβα (παγιδευμένο αυτοκίνητο) εξερράγη όταν τα κορίτσια πήγαιναν στο σχολείο. Μέσα στον πανικό που προκλήθηκε εξερράγησαν άλλοι δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί προκαλώντας ένα από τα μεγαλύτερα αιματοκυλίσματα των τελευταίων ετών στο Αφγανιστάν

Σήμερα, κι ενώ πραγματοποιήθηκαν οι κηδείες των πρώτων θυμάτων, η οργή είναι έκδηλη στις τάξεις της σιιτικής μειονότητας της γειτονιάς Νταστ ε Μπαρσί με τα βέλη των κατοίκων να στρέφονται κατά της κυβέρνησης, την οποία κατηγορούν ότι δεν κάνει τίποτα πριν τις επιθέσεις και εμφανίζεται να εξαγγείλει μέτρα μετά από κάθε μακελειό.


Ημέρα πένθους η σημερινή για την σιιτική μειονότητα, η οποία θάβει τα παιδιά της.(AP Photo/Mariam Zuhaib)

Οι ηγέτες των Χαζάρα πραγματοποιούν έκτακτη σύσκεψη για να εκφράσουν την αποδοκιμασία τους προς την κυβέρνηση, ενώ αναμένεται να αποφασίσουν μόνοι τους τη δημιουργία ένοπλων δυνάμεων για να προστατευθεί η κοινότητα. Το νέο σώμα θα φρουρεί σχολεία, τζαμιά και δημόσια κτίρια, ενώ θα βρίσκεται σε συνεργασία με τις κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας.


Θρήνος και οργή για το αιματοκύλισμα σε σχολείο θηλέων.(AP Photo/Mariam Zuhaib)

Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για την τρομακτική επίθεση με την κυβέρνηση να κατηγορεί τους Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν ήδη σπεύσει να αρνηθούν την οποιαδήποτε συμμετοχή τους.

Πρόκειται για μια από τις χειρότερες επιθέσεις των τελευταίων ετών, τη στιγμή που αυξάνεται η κριτική για έλλειψη ασφάλειας, αλλά και οι φόβοι για έξαρση της βίας με την ολοκλήρωση της αποχώρησης των δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από τη χώρα.


Σοκάρουν οι εικόνες από το σημείο της τραγωδίας που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, κυρίως μικρά παιδιά.(AP Photo/Mariam Zuhaib)

Η συνοικία Νταστ ε Μπαρσί έχει χτυπηθεί αρκετές φορές, καθώς η σιιτική μειονότητα έχει βρεθεί στο στόχαστρο κυρίως του Ισλαμικού Κράτους στο παρελθόν. Η ακραία σουνιτική οργάνωση είχε κηρύξει πόλεμο στους σιίτες του Αφγανιστάν και παρά το γεγονός ότι έχει αποδυναμωθεί αισθητά στη χώρα, έχει αυξήσει τις επιθέσεις της απέναντι σε σιίτες και εργαζόμενες γυναίκες.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου