Σάββατο 8 Μαΐου 2021

Μεξικό: «Βόμβα» Ομπραδόρ για χρηματοδότηση της αντιπολίτευσης από τις ΗΠΑ και πραξικόπημα εν εξελίξει

Το Μεξικό ζήτησε από τις ΗΠΑ να σταματήσουν την χρηματοδότηση μη κυβερνητικής οργάνωσης για την οποία εκτιμά πως παρεμβαίνει στα εγχώρια πολιτικά πράγματα.
Με διπλωματικό μήνυμα που απέστειλε στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Μεξικό ζήτησε από το βόρειο γείτονά του να σταματήσει την χρηματοδότηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Mexicans against Corruption, η οποία είναι από τους πλέον σκληρούς επικριτές της κυβέρνησης του Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ.

Ο επικεφαλής της οργάνωσης, που δηλώνει αφιερωμένη στην υπόθεση της ερευνητικής δημοσιογραφίας Κλαούντιο Γκονζάλες, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους επικριτές του Oμπραδόρ και υποστηρικτής της ενωμένης στις τελευταίες εκλογές αντιπολίτευσης που περιλαμβάνει το επί 70 συναπτά έτη κυβερνών κεντροδεξιό Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα (PRI) και το εθνικιστικό Κόμμα Εθνικής Δράσης (PAN).

Είχε προηγηθεί η καθιερωμένη πρωινή συνέντευξη Τύπου όπου ο Μεξικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι είναι «κατακριτέο» για την αμερικανική κυβέρνηση να προμηθεύει με κεφάλαια μια ομάδα που παρεμπόδισε τα σημαντικότερα έργα υποδομής της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, μέσω νομικών ενεργειών, η ομάδα του Gonzalez έχει δημιουργήσει έργα όπως το «Το Τρένο των Μάγια» και το νέο αεροδρόμιο στην Πόλη του Μεξικού, τα μεγαλύτερα έργα από όσα είχε εξαγγείλει προεκλογικά ο Ομπραδόρ.

«Φυσικά και πρόκειται για ανάμειξη και παρεμβατισμό, φυσικά και κινείται σε μια λογική που προωθεί το πραξικόπημα» είπε ο Ομπραδόρ αναφερόμενος στην δράση της Mexicans against Corruption και του Γκονζάλες.

«Το πραξικόπημα το ολοκληρώνει ο στρατός αλλά οι προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση του πραξικοπήματος δημιουργούνται με την υποστήριξη ξένων κυβερνήσεων και των μέσων ενημέρωσης», πρόσθεσε ο Λόπεζ Ομπραδόρ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Ομπραντόρ παρουσίασε απόδειξη ύψους 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων από το 2018, όταν και ξεκίνησε η προεδρία του Ομπραδόρ. Μέσω του Οργανισμού Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID), υπηρεσίας παροχής βοήθειας σε διεθνές επίπεδο που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η Πρεσβεία των ΗΠΑ φέρεται να χρηματοδότησε τον οργανισμό, σε μια συναλλαγή που καταγράφεται ως «δωρεά».

Η παρουσία του Γκονζάλες, καθώς και η χρηματοδότηση της δράσης της οργάνωσής του δεν γίνεται πρώτη φορά αντικείμενο συζήτησης, καθώς στο πρόσφατο παρελθόν είχε αποκαλυφθεί η στενή σχέση της με την επιχειρηματική ελίτ της αμερικανικής χώρας.

Η οργάνωση απάντησε μέσα από τον λογαριασμό της στο Twitter. «Απορρίπτουμε ενεργά τη χρήση εννοιών όπως επέμβαση, παρέμβαση ή πραξικόπημα, που εκφωνήθηκαν από το Εθνικό Παλάτι, με σκοπό να ακυρώσουν τη δουλειάς μας», αναφέρει η ανάρτηση της Mexicans against Corruption στο Twitter.

H παρέμβαση του Μεξικανού ηγέτη έρχεται εν μέσω της ανακοίνωσης της προγραμματισμένης επίσκεψης της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις στο Μεξικό στις 8 Ιουνίου. Η συνάντηση θα επικεντρωθεί στο καυτό για τις δύο χώρες ζήτημα της μετανάστευσης από το Μεξικό και την Κεντρική και Νότια Αμερική προς τις ΗΠΑ.

Πηγές: Telesur, Anadolu Agency


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου