Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Πολεμική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας: Την Τρίτη στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας

Βαθαίνει η Πολεμική συνεργασία μεταξύ ελληνικού και αμερικανικού κράτους. Καθώς αποτελεί στρατηγική επιλογή των δύο αστικών κατεστημένων που επιχειρούν να ικανοποιήσουν σχεδιασμούς που τους φέρνουν αντιμέτωπους με τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις Κίνα-Ρωσία, τον εντεινόμενο ελληνο-τουρκικό ανταγωνισμό.
Ενεργειακό ζήτημα, ανασυγκρότηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και ανασχεδιασμός των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων, πολεμικές προετοιμασίες και πωλήσεις όπλων μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά.
Κεντρικό σημείο στην μεταξύ τους στρατηγική σχέση η υπογραφή της νέας ελληνο-αμερικανικής 5ετους συμφωνίας που μετατρέπει ολόκληρη την ελληνική επικράτεια σε πολεμικό ορμητήριο των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ, πολύτιμο στρατιωτικό και ενεργειακό κόμβο, ενώ το ελληνικό αστικό κράτος αναζητά τους όρους αναβάθμισης του διαμέσου του πολέμου.     
Στο πλαίσιο αυτό έχουμε την παρουσίαση του νέου νομοσχεδίου για την πολεμική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας την Τρίτη 22/06 στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. 
Ειδικότερα, ο Νόμος περί Άμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας 2021, όπως ονομάζεται επίσημα, θα τεθεί για συζήτηση στην ημερήσια διάταξη της επιτροπής.
Όπως επισημαίνουν αναλυτές,  αν τελικώς υπερψηφιστεί, θα ανοίξει πλέον ο δρόμος για την κατάθεση του προς ψήφιση στην ολομέλεια του Σώματος της Γερουσίας.
Το διακομματικό νομοσχέδιο φέρει τις υπογραφές του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, και του γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο. Προβλέπει “συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη αναβάθμιση της πολεμικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών” αλλά και για τη υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Αυτό σημαίνει ότι πέρα από το γεγονός ότι οι Αμερικανοί ξεφορτώνουν ότι μεταχειρισμένο δεν χρειάζονται, προσδοκώντας να κλείσουν παραγγελίες για τις πολεμικές τους βιομηχανίες -ελικόπτερα, τεθωρακισμένα, φρεγάτες κλπ-, κυνηγούν ότι πολεμικό συμβόλαιο προωθεί η κυβέρνηση ΝΔ-Μητσοτάκη, προκαλώντας απίστευτα βάρη στον λαό μας.
Σύμφωνα με τον πίνακα που δημοσιεύει το Aviation Week, η Ελλάδα θα έχει παραλάβει μέχρι το 2030, 12 αεροσκάφη F-35. 
Τα 4 το 2029 και 8 το 2030.

Ιδού ο πίνακας:




Δημοσιογράφοι του καθεστωτικού τύπου αποκάλυψαν πρόσφατα ότι οι δύο γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο, "παροτρύνουν" την αμερικανική κυβέρνηση να πωλήσει στην Ελλάδα τα πέμπτης γενιάς μαχητικά αεροσκάφη F-35 που είχαν κατασκευαστεί για την Τουρκία.
Η πρόταση των δύο γερουσιαστών συμπεριλαμβάνει μια σειρά από προτάσεις για τη στενότερη πολεμική συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ με ευθείες αναφορές για την ανάγκη παράδοσης περισσότερων οπλικών συστημάτων μέσω της διαδικασίας του πλεονάζοντος υλικού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (EDA-Excess Defense Article). 
Τόσο οι γερουσιαστές όσο και το αμερικανικό κατεστημένο τονίζουν ότι το ελληνικό κράτος αποτελεί πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας για τους αμερικανικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, προσφέροντας πολεμική εγγύηση καθώς οι ανταγωνισμοί εντείνονται.
Δεν είναι τυχαίο ότι στο διακομματικό νομοσχέδιο που κατέθεσαν με τίτλο «Αμερικανο-ελληνική αμυντική και διακοινοβουλευτική συνεργασία», ζητούν οι ΗΠΑ να στηρίξουν την αυξημένη πολυμερή συνεργασία ανάμεσα σε Κυπριακή Δημοκρατία, Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΠΑ. 
Γίνεται, μάλιστα, ρητή αναφορά σε υποστήριξη «κοινών ασκήσεων για τη θαλάσσια ασφάλεια» με τις συγκεκριμένες τρεις χώρες.
Να τονίσουμε ότι οι παραπάνω προτάσεις σχετίζονται με τους σχεδιασμούς του ΓΕΕΘΑ για δεύτερο Ναύσταθμο στην Σούδα, με παρουσία των σύγχρονων φρεγατών που προωθούν την Αγορά τους.
Και φυσικά, εκτός από τα F 35, διακαής πόθος των ΗΑΠ είναι να αρπάξουν το πολεμικό συμβόλαιο για τις φρεγάτες.
Οι δύο γερουσιαστές προτείνουν την εμβάθυνση των σχέσεων συνεργασίας των ΗΠΑ με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις «ιδιαίτερα σε ευκαιρίες για την κοινή ανάπτυξη και συμπαραγωγή με το ελληνικό Ναυτικό».
Ουσιαστικά γίνεται λόγος για συμμετοχή της Ελλάδας στη νέα φρεγάτα του αμερικανικού Ναυτικού FFG-62, με δημοσιογράφους να αποκαλύπτουν τη συμμετοχή του ελληνικού κράτους σε αυτό το πρόγραμμα να κυμαίνεται μεταξύ ποσοστών 2,5% και 5%.

Η αναγκαιότητα παρέμβασης του Αντιπολεμικού κινήματος πιο αναγκαία από ποτέ.
ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ για Ελληνική Ολιγαρχία-ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ
ΔΕΝ ΚΥΝΗΓΑΜΕ πρόσφυγες και μετανάστες
ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΟΥΜΕ τους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας
Σε αυτή την κατεύθυνση σκοπεύει η πρόταση του ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ για την συγκρότηση Αντιπολεμικού Διεθνιστικού Αντιιμπεριαλιστικού Συντονισμού. 
 ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ-ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ KAI TO NATO
ΠΑΛΗ H ENANTIA ΣTO NATO ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ
ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437
Diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου