Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Ιαπωνία: Αγώνες ενάντια στην εντατική πολεμική προετοιμασία και τους Ολυμπιακούς

Μασάο Γιοσίντα, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Αντιπολεμικής Συνέλευσης
Οι κυβερνήσεις ΗΠΑ και Ιαπωνίας προωθούν γοργά την πολεμική τους συνεργασία κατά της Κίνας. Επί τάπητος η κατάργηση της συνταγματικής ρήτρας για μη χρήση βίας από την Ιαπωνία. Απέναντι σε αυτές τις προσπάθειες στέκονται μαχητικά δυνάμεις του κινήματος και της επαναστατικής Αριστεράς, όπως η Διεθνής Αντιπολεμική Συνέλευση και η φοιτητική ένωση Zengakuren, με ιδιαίτερο ρόλο στο Ιαπωνικό «άγριο ΄68».

Εκ μέρους της Εκτελεστικής Επιτροπής για την Διεθνή Αντιπολεμική Συνέλευση, είμαστε στην ευχάριστη θέση να γράψουμε σε εσάς, τους αγωνιζόμενους εργάτες και φοιτητές της Ελλάδας, σχετικά με το κίνημα στην Ιαπωνία, συμπεριλαμβανόμενων και των πρόσφατων μας αγώνων, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την αλληλεγγύη μας προς τον κόσμο του αγώνα στην Ελλάδα.

Στις 3 Ιουνίου, φοιτητές της ένωσης Zengakuren και εργάτες της Επιτροπής Νεολαίας Ενάντια στον Πόλεμο διοργάνωσαν ανυποχώρητες διαδηλώσεις στο Τόκιο και την Οσάκα. Τα συνθήματα που έλεγαν «Όχι στην ενδυνάμωση της επιθετικής και αμυντικής συμμαχίας ΗΠΑ-Ιαπωνίας ενάντια στην Κίνα» και «Να σταματήσει η αναθεώρηση του Συντάγματος της Ιαπωνίας» αντηχούσαν στις περιοχές στις οποίες είχε επιβληθεί τοπική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τα αντιπολιτευτικά κινήματα στην Ιαπωνία γενικότερα σιώπησαν υπό την δικαιολογία της αποτροπής της εξάπλωσης του ιού. Μόνο εμείς, οι αγωνιζόμενοι φοιτητές και εργάτες, ξεσηκωθήκαμε παρά την καταστολή και την εμπλοκή της κυβέρνησης και του στρατού, οι οποίοι χρησιμοποίησαν ακόμα και προβοκάτσιες από δεξιά στοιχεία. Διαδηλώσαμε κάτω από τα συνθήματα «Ενάντια στον πόλεμο, στην Ampo (στρατιωτική συμμαχία ΗΠΑ-Ιαπωνίας) και στη συνταγματική αναθεώρηση».

Οι κυβερνήσεις Μπάιντεν και Σούγκα θέλουν να περικυκλώσουν την Κίνα

Η κυβέρνηση Μπάιντεν του υποχωρούντος αμερικανικού ιμπεριαλισμού βλέπει την Κίνα, της οποίας ηγείται ο Ξι Ζινμπίνγκ που φιλοδοξεί να γίνει ένας «ηγεμόνας του 21ου αιώνα», ως «εχθρό» της και είναι αποφασισμένη να στήσει μια στρατιωτική περικύκλωση ώστε να περιορίσει της κινήσεις της. Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας υπό τον Γιοσιχίντε Σούγκα συνοδεύει υπάκουα τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. δρα ως υποτακτικός της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Οι ηγέτες αυτών των δύο ιμπεριαλιστικών δυνάμεων θέλουν απεγνωσμένα να χτίσουν ένα σύστημα κοινών επιχειρήσεων απέναντι στην Κίνα, και γι αυτό το λόγο ενισχύουν τις στρατιωτικές βάσεις τους στην Ιαπωνία ως προωθημένες βάσεις επίθεσης στην Κίνα. Σαν προετοιμασία για αυτό, στρατιωτικές επιχειρήσεις γίνονται σχεδόν κάθε μέρα μέσα και έξω από τη χώρα.

Σε μια προσπάθεια ανταπόκρισης στις επιδιώξεις των ΗΠΑ, οι οποίοι μηχανορραφούν ώστε να κινητοποιηθούν ιαπωνικά στρατεύματα στην «πρώτη γραμμή» των ιαπωνο-αμερικανικών στρατιωτικών δράσεων εναντίον της Κίνας, οι κυβερνώντες της Ιαπωνίας βιάζονται να αναθεωρήσουν το Σύνταγμα της χώρας με το σκοπό να ακυρώσουν το Άρθρο 9, το οποίο καθορίζει, από πλευράς της Ιαπωνίας, την «σταθερή αποκήρυξη του πολέμου και τη μη χρήση βίας».


Σήμερα, μέσα σε αυτήν την κατάσταση όπου οι πολεμικές προετοιμασίες εντείνονται, η ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιαπωνίας, η οποία έχει πλήρως αποβλακωθεί με τον κοινοβουλευτισμό, έχει εγκαταλείψει την οργάνωση αντιπολεμικών κινημάτων. Εμείς, αποκηρύσσοντας με πικρία την εγκατάλειψη των αγώνων από μεριάς τους, παλεύουμε διαρκώς ώστε να οργανώνουμε φοιτητικές και εργατικές διαδηλώσεις μέσα από τα πανεπιστήμια και τους χώρους δουλειάς.

Στην Ανατολική Ασία, στην θαλάσσια και εναέρια περιοχή που εκτείνεται από τις νότιες και ανατολικές θάλασσες της Κίνας μέχρι τα περίχωρα της Ταϊβάν και την Ιαπωνία, οι δυνάμεις της Κίνας και οι δυνάμεις των ΗΠΑ (με την συνοδεία των ιαπωνικών δυνάμεων) διεξάγουν συνεχώς στρατιωτικούς ελιγμούς η μία εναντίον της άλλης. Και μέσα σε αυτό το χάος, οι δυνάμεις των ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, ανάμεσα στις οποίες η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία, επεκτείνονται, η καθεμία προσπαθώντας να προωθήσει τα δικά της αντίστοιχα εθνικά συμφέροντα. Αγωνιζόμενοι εργάτες και φοιτητές στην Ελλάδα! Ας παλέψουμε μαζί να δημιουργήσουμε αντιπολεμικούς αγώνες στην Ευρώπη!

Αντιστεκόμαστε στις κυβερνήσεις Ιαπωνίας και ΗΠΑ και στις πολεμικές προετοιμασίες των κυβερνώντων της Κίνας, του νεο-σταλινικού κράτους, στο όνομα της «υπεράσπισης της Ταϊβάν»! Αντίσταση στις εκφοβιστικές στρατιωτικές εκστρατείες της κινεζικής κυβέρνησης απέναντι στην Ταϊβάν αλλά και εκείνες στις Θάλασσες του Νότου και της Ανατολικής Κίνας! Όχι στον αγώνα δρόμου των πυρηνικών εξοπλισμών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα! Εδώ και τώρα αγωνιζόμαστε για να ενδυναμώσουμε αυτήν την πάλη.

Είμαστε αντίθετοι στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, όλοι οι άνθρωποι του μόχθου είναι έξαλλοι με την κυβέρνηση

Αναφορικά με την διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων, είμαστε, προφανώς, ενάντια σε αυτή. Η ανικανότητα της ιαπωνικής κυβέρνησης να ανακόψει την διάδοση της Covid-19 έχει εξαντλήσει τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, με τις δομές υγείας να αντιμετωπίζουν τρομερές δυσκολίες. Υπό την πρόφαση της ύφεσης λόγω της πανδημίας, εκατομμύρια εργάτες έχουν απολυθεί, έχουν χάσει την δουλειά τους και έχουν οδηγηθεί στην φτώχεια. Χωρίς να έχει αποζημιώσει καθόλου αυτούς τους χτυπημένους από τη φτώχεια ανθρώπους, ή μάλλον έχοντας ενισχύσει την απόσπαση πλούτου από τoν κόσμο του μόχθου, η κυβέρνηση Σούγκα προωθεί την διοργάνωση των Ολυμπιακών με τεράστιο κόστος. Όλοι οι άνθρωποι του μόχθου είναι έξαλλοι με αυτό. Στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων, παλεύουμε με τον στόχο να ανατρέψουμε την υπερ-αντιδραστική κυβέρνηση Σούγκα.

Ας αγωνιστούμε μαζί!

Υ.Γ.

Την Κυριακή 1 Αυγούστου η Εκτελεστική Επιτροπή – Επαναστατική Κομμουνιστική Λίγκα Ιαπωνίας (Επαναστατική Μαρξιστική Φράξια), η Ένωση Zengakuren και η Επιτροπή Νεολαίας Ενάντια στον Πόλεμο πρόκειται να διοργανώσουν την ετήσια Διεθνή Αντιπολεμική Συνέλευση, που αυτή την χρονιά θα είναι η 59η!

Μετάφραση-απόδοση: Βασίλης Μπαζιργιάννης
ΠΗΓΗ ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου