Τρίτη 3 Αυγούστου 2021

Ασφαλές λιμάνι για εκατοντάδες πρόσφυγες αναζητά το πλοίο Ocean Viking

φωτογραφία αρχείου
AP PHOTO
efsyn.gr
Η ευρωπαϊκή μη κυβερνητική οργάνωση SOS Méditerranée έκανε γνωστό σήμερα ότι το διασωστικό πλοίο Ocean Viking αναζητά ασφαλές λιμάνι για να αποβιβάσει 555 διασωθέντες πρόσφυγες και μετανάστες στη Μεσόγειο.

Όπως ανέφερε η οργάνωση στο Γαλλικό Πρακτορείο, «απευθύναμε αίτημα σε όλες τις αρμόδιες αρχές: στη Μάλτα, την Τυνησία, τη Λιβύη και σήμερα στην Ιταλία». Η Μάλτα απάντησε αρνητικά, ενώ η Λιβύη και η Τυνησία «δεν έχουν απαντήσει».


Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από κάθε διάσωση, οι ΜΚΟ πρέπει να περιμένουν στα ανοιχτά, κάποιες φορές για πολλές ημέρες, μέχρι να εξασφαλίσουν «ασφαλές λιμάνι» σε κάποια χώρα για να αποβιβάσουν τους μετανάστες.

Περισσότεροι από 700 πρόσφυγες και μετανάστες που επιχειρούσαν να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο με διάφορα πλοιάρια διασώθηκαν το Σαββατοκύριακο από το Ocean Viking και από σκάφη των γερμανικών ΜΚΟ Sea-Watch και ResQship.

Επιδεινώνεται η κατάσταση των προσφύγων

«Η κατάσταση είναι αφόρητη στο πλοίο», είπε μια εκπρόσωπος της SOS Méditerranée. «Λόγω της θαλασσοταραχής που εντείνεται και της αποπνικτικής ζέστης, η κατάσταση των ανθρώπων επιδεινώνεται», πρόσθεσε.

«Πολλοί έχουν πάθει ναυτία. Κάποιοι λιποθύμησαν από τη ζέστη και τα δεινά που πέρασαν», έγραψε στο Twitter ένα μέλος της ιατρικής ομάδας της οργάνωσης.

«Παρά τις συνεχιζόμενες συνθήκες ανασφάλειας, η Λιβύη παραμένει ένας σημαντικός σταθμός διέλευσης για δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που επιχειρούν κάθε χρόνο να φτάσουν στην Ευρώπη, ιδίως στα ιταλικά παράλια. Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες στη Γαλλία, Σελίν Σμιτ, κάλεσε στις αρχές Ιουλίου την Ευρώπη να υιοθετήσει «κατεπειγόντως» έναν μηχανισμό αυτόματης κατανομής των μεταναστών, ώστε να μην επιβαρύνονται μόνο οι μεσογειακές χώρες της πρώτης γραμμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου