Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

Επίκαιρη όσο ποτέ η αντιφασιστική πορεία στις 18 Σεπτέμβρη

Ντίνα Χαριτάτου
▸ Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων στο Κερατσίνι, συναγερμός ενάντια στη νέα δραστηριοποίηση φασιστικών ομάδων
Με τη μεγάλη αντιφασιστική πορεία το ερχόμενο Σάββατο 18 Σεπτέμβρη το απόγευμα κορυφώνονται οι εκδηλώσεις στη μνήμη του Παύλου Φύσσα, που δολοφονήθηκε από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής πριν από οκτώ χρόνια. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο σημείο της δολοφονίας του αγωνιστή μουσικού στο Κερατσίνι, στην οδό που φέρει πλέον το όνομά του και θα ακολουθήσει πορεία. Έναν περίπου χρόνο (7 Οκτώβρη 2020) μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης και των στελεχών της, χιλιάδες λαού και νεολαίας αναμένεται να κατακλύσουν για μία ακόμα χρονιά τους δρόμους του Κερατσινιού. Σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, τοπικές συλλογικότητες και κινήσεις, το ΝΑΡ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και γενικότερα οι οργανώσεις της μαχόμενης Αριστεράς κινητοποιούνται.

Οι φετινές αντιφασιστικές κινητοποιήσεις αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι εθνικιστικές και φασιστικές συμμορίες επαναδραστηριοποιούνται, επιχειρώντας να επιδράσουν στην αγωνία του κόσμου για την πανδημία προβάλλοντας ό,τι πιο σκοταδιστικό και επικίνδυνο, ενώ σταθερά χύνουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο κατά των προσφύγων και μεταναστών. Στράφηκαν, μάλιστα, επιθετικά κατά του δρώμενου με την κούκλα Αμάλ, που έχει στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τα βάσανα των προσφύγων. Στις περισσότερες περιοχές έλαβαν αποστομωτική απάντηση από εργαζόμενους και νέους που αγκάλιασαν την Αμάλ και περιφρούρησαν μαζικά το δρώμενο, όπως για παράδειγμα στον Πειραιά και γειτονιές της Αθήνας. Για να δημιουργήσουν πρόβλημα, οι φασίστες χρειάστηκαν τη μεγάλη στήριξη της αστυνομίας, όπως στο Μεταξουργείο, που οι «χρυσαυγίτες με στολή» προστάτευσαν μερικές δεκάδες νεοναζί ρατσιστές και χτύπησαν τους αντιφασίστες!

Η κυβέρνηση και το σύστημα δίνουν χώρο στις ακροδεξιές τραμπούκικες ομάδες να δράσουν, ελπίζοντας να δημιουργήσουν αντίβαρο στην αυξανόμενη οργή του λαού, έτσι ώστε να μην κινηθεί προς τα αριστερά. Δεν είναι τυχαίο πως άφησαν να γίνει κανονικά –αν και με ελάχιστο κόσμο– η γνωστή προκλητική σύναξη της Χρυσής Αυγής στις Θερμοπύλες, παρότι η ΧΑ έχει καταδικαστεί ως εγκληματική οργάνωση! Ας σημειωθεί επίσης πως δικαστήριο αποφάσισε την αποφυλάκιση του Μιχάλη Αρβανίτη, πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, που είχε τεθεί υπό κράτηση γιατί είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους της καταδίκης του.

Ο φετινός Αντιφασιστικός Σεπτέμβρης, που διοργανώνει ο «Σύλλογος Πολιτισμού κατά του Φασισμού Παύλος Killah P Φύσσας», έχει πλούσιο πρόγραμμα και πραγματοποιείται μέχρι τις 16 Σεπτέμβρη στο Εργοστάσιο Καχραμάνογλου (Κωνσταντινουπόλεως 51, Κερατσίνι), με συζητήσεις, εκθέσεις, προβολές, stand-up comedy κ.α.

Τετάρτη 15/9, 19.00

Συναυλία ερασιτεχνικών σχημάτων: Απρόσιτος, Θοδωρής Τσάτσος, Κόντρα στην Μπόρα, Κυκλώνας, Μυστήριος τύπος, Abismo, Iezekil999, Maze , Malcolm J. RAS, Rafu, Rhyme Riot, STM The Unknown, Monster, Zast One

Πέμπτη 16/9, 20.00
Θεατρική παράσταση Tunnel of Oppression. Το Τούνελ της Καταπίεσης «γεννήθηκε» από την ανάγκη να ενημερώσει, να πληροφορήσει και σε ένα βαθμό να επιμορφώσει το κοινό πάνω σε θέματα καταπίεσης, βίας, ρατσισμού, σεξουαλικής και φυλετικής διάκρισης

Παρασκευή 17/9, 19.00
Κεντρική συναυλία στον Πολυχώρο Λιπασμάτων Δραπετσώνας

Σάββατο 18/9, 17.30
Αντιφασιστική συγκέντρωση στην οδό Παύλου Φύσσα 60, Κερατσίνι

Solidarity Film Festival Killah-P
23-26 Σεπτεμβρίου
Κινηματογράφος Μελίνα Oδός Σωκράτους 65, Δραπετσώνα

Πέμπτη 23/9 19.30
«In the Fade», του Φατίχ Ακίν

Παρασκευή 24/9, 19.30
Προβολή και συζήτηση ταινιών μικρού μήκους από σχολεία και νέους, από την Ελλάδα και το εξωτερικό

Σάββατο 25/9, 19.30
«Χ.Α. Υπόθεση όλων μας» (ντοκιμαντέρ), παρουσία της σκηνοθέτιδος Α. Κουρούνη

Κυριακή 26/9, 19.30
«Το Σωσίβιο», παρουσία του σκηνοθέτη Γιάννη Παναγιωταράκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου