Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Μνημόνιο Κατανόησης Ελλάδας-Αυστρίας: στόχος οι πρόσφυγες και ο έλεγχος της Μεσογείου ενώ η Ευρώπη παίρνει το όπλο του.


Μνημόνιο Κατανόησης για τη συνεργασία Ελλάδας – Αυστρίας σε ζητήματα στρατιωτικής υφής, τόσο σε επιτελικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, υπέγραψαν στη Βιέννη ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, και η Αυστριακή ομόλογός του, Κλαούντια Τάνερ.
Είχαν συνομιλίες για «θέματα κοινού ενδιαφέροντος όσον αφορά τη διμερή αμυντική συνεργασία, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και τους κινδύνους που ελλοχεύει η κατάσταση στο Αφγανιστάν», όπως αναφέρεται επισήμως. 
Ο Παναγιωτόπουλος, δηλώνει παρών στην πολεμική αυτονόμηση της ΕΕ και ότι «ως εταίροι στην ΕΕ (…) πρέπει να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Αμυντικών Πρωτοβουλιών, σε προγράμματα κοινού ενδιαφέροντος».
Χαρακτήρισε δε την Ανατολική Μεσόγειο «μια περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας, με αυξανόμενες ευκαιρίες και προοπτικές για σταθερότητα, ανάπτυξη και ευημερία, αλλά επίσης προκλήσεις και απειλές για τα έθνη της περιοχής και τους συμμάχους τους, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά»...
Εδώ βρίσκεται και το βασικό επίδικο της ελληνικής άρχουσας τάξης που διεκδικεί αναβάθμιση του περιφερειακού ιμπεριαλιστικού της ρόλου...
Βεβαίως τα Βαλκάνια είναι πάντα στο κέντρο του ενδιαφέροντος του ελληνικού αστικού κόσμου οικονομικά-πολιτικά και στρατιωτικά:
«αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη σταθερότητα και την ευημερία τους», τόνισε ο ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλος, για να δηλώσει ότι η κυβέρνηση «αποτελεί αφοσιωμένο υποστηρικτή της ευρωπαϊκής προοπτικής» τους, που εκτιμά ότι αποτελεί «στρατηγικό στόχο» των αστικών κρατών των Βαλκανίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου