Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

Η Ήττα του Μουσολίνι στο ύψωμα 731 και ορισμένα ζητήματα για τη δράση του Ελληνικού Στρατού στην Αλβανία

Η μάχη που έριξε τον Ντούτσε
Η σημασία του Υψώματος 731 στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο
Το Ύψωμα 731 ήταν ένας μικρός λόφος αλλά με μεγάλη στρατηγική σημασία, γιατί βρισκόταν στη φυσική είσοδο που οδηγούσε στην κωμόπολη της Κλεισούρας, την οποία ήθελαν να ανακαταλάβουν οι Ιταλοί. 
Η συγκλονιστική σύγκρουση για την κατάληψη του αποτελεί  ένα από τα φονικότερα και πιο αιματοβαμμένα επεισόδια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, το οποίο περιγράφει αναλυτικά ο συγγραφέας Τζον Σ. Καρ στο βιβλίο του «Η ήττα του Μουσολίνι στο Υψωμα 731» (εκδ. Ψυχογιός). Ο συγγραφέας εκτιμά ότι η αποτυχία κατάληψης της ορεινής θέσης, που είχε στρατηγική σημασία, σηματοδότησε την αρχή του τέλους για τον Ιταλό δικτάτορα. 
Ο Μπενίτο Μουσολίνι παρακολουθούσε αυτοπροσώπως την ιταλική επιχείρηση στην οποία πόνταρε την αξιοπιστία του απέναντι στον Χίτλερ.
«Ήταν το αποκορύφωμα μιας σειράς σφαλμάτων που ξεκίνησαν με την εισβολή της 28ης Οκτωβρίου, που δεν έπρεπε ποτέ να έχει γίνει», υποστηρίζει ο συγγραφέας. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει αφού αναφερθεί στον τιτάνιο αγώνα των στρατιωτών, τα πιστεύω και τις προσδοκίες τους, τους όρους της σύγκρουσης.
Είναι πτυχές του βιβλίου που αναδεικνύονται στα αφιερώματα του καθεστωτικού τύπου -ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 24/10.
Πιστεύουμε όμως ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα που πρέπει να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη.
Ο συγγραφέας καταδικάζει ευθαρσώς τους Ιταλούς στρατηγούς που χρησιμοποιούσαν τους φαντάρους τους ως κρέας στα κανόνια προκειμένου με τις βλακώδεις επελάσεις του στρατού να ικανοποιήσουν τις κατακτητικές βλέψεις του Φασίστα ηγέτη και της αυλής του.
Έτσι για να έχουμε μια ιδέα πως καρφιτσώνονται τα μετάλλια στο πέτο των στρατηγών...
Ο Τζον Σ. Καρ ασκεί κριτική στον Παπάγο,  Αρχιστράτηγο του Ελληνικού Στρατού και εμμέσως πλην σαφώς στον χαρακτήρα του πολέμου που διεξήγαγε το καθεστώς Μεταξά, καθώς είχε απωθήσει την ιταλική εισβολή αμυνόμενος αποφασιστικά ο αγωνιζόμενος λαός μας. 
Στην συνέχεια όμως διεξήγαγε έναν επιθετικό πόλεμο στην Αλβανία που ήταν τότε Ιταλικό Προτεκτοράτο, "Απελευθερώνοντας" σύμφωνα με το εθνικό αφήγημα! 
Ποια γραμμή άμυνας επομένως έπρεπε να κρατήσει ο Ελληνικός Στρατός το Μάρτιο του 1941 αναμένοντας την Ιταλική επίθεση, αλλά και την Γερμανική Εισβολή που εκδηλώθηκε τελικά τον Απρίλιο; 
Στο δίλημμα υπερίσχυσε η εθνικιστική έξαρση λόγω των επιτυχιών στην Αλβανία, των προσδοκιών για τον πολυπληθή Γιουγκοσλαβικό στρατό που κατέρρευσε ως χάρτινος πύργος από την σφοδρότητα της γερμανικής επίθεσης και τις βαθιές αντιθέσεις Σέρβων-Κροατών, οι οποίες οδήγησαν στην μεταξύ τους σύγκρουση. 
Η απόφαση του Αρχιστράτηγου να διατηρήσει την αμυντική γραμμή βαθιά μέσα στην Αλβανία θα δεχόταν κριτική μετά τον πόλεμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι πραγματοποιήθηκε εκκαθάριση διοικητών του Τμήματος Στρατιάς Ηπείρου, του Α και Β Σώματος Στρατού, για να εφαρμοστεί η τελική απόφαση του Παπάγου!
O Αρχιστράτηγος μπορεί να μην είχε στο μυαλό του την Υποχώρηση, αλλά ανώτεροι στρατιωτικοί θυμούνταν το φιάσκο του 1922 αναφέρει ο συγγραφέας, όταν μετά τις μεθυστικές επιτυχίες κατάληψης εδαφών στην δυτική σημερινή Τουρκία, η συνέχιση της εκστρατείας στην Ανατολία οδήγησε στην Καταστροφή, καταρχήν των ελληνικών πληθυσμών αλλά και του ίδιου του Στρατού, που είχε πρωτοστατήσει εν τω μεταξύ σε πρωτοφανείς βιαιότητες. 
H κατάληξη του ελληνο-ιταλικού πολέμου είναι γνωστή. Ήταν η τρίτη φορά που ο Ελληνικός Στρατός διαλύθηκε: 
Πόλεμος 1897, Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-1922, Απρίλιος 1941.
Βεβαίως η ιστορική Αλήθεια κρύβεται κάτω από το χαλάκι, δεν συζητιέται, αποκρύπτεται από τους μαθητές.
Κυριαρχεί η εθνικιστική έπαρση, το "ΟΧΙ", ο ηρωικός αγώνας, οι Παρελάσεις.
Δεν είμαστε τώρα για ερμηνεία, κατανόηση, περίεργα ερωτήματα και αναζήτηση απαντήσεων που να πετούν στην άκρη το εθνικό αφήγημα....
Εμείς σας καλούμε να διαβάσετε το βιβλίο και να σκεφτείτε τα ζητήματα που θέτει.
Κυρίως να αναλογιστείτε ποιος είναι ο σημερινός Στρατός και ποια η αποστολή του.
Γιατί σήμερα η κυβέρνηση εκκινεί από την προπαγάνδα της μονόπλευρης "τουρκικής επιθετικότητας" και την αναγκαιότητα ενίσχυσης της "άμυνας και της Αποτρεπτικής ικανότητας", για να αποκαλύψουν στην συνέχεια τα επεκτατικά τους σχέδια στη Μεσόγειο, την στόχευση τους για την αναβάθμιση του ιμπεριαλιστικού περιφερειακού τους ρόλου, που σημαίνει συμμετοχή στους βρώμικους πολέμους σε Αφρική και Μέση Ανατολή, ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις τίθενται ως αιχμή των αμερικανικών και νατοϊκών σχεδιασμών έναντι της Ρωσίας και όχι μόνο.
Όλα αυτά όμως σημαίνουν θυσίες σε Χρήμα και σε Αίμα για τον λαό μας.
Γνωρίζουμε πως μεταφράστηκαν για τον λαό οι Μεγάλες Ιδέες του αστικού κόσμου  μέχρι τώρα....
Ας μη  επιτρέψουμε να επαναληφθούν.
ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ-ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΟΥΜΕ
για Ελληνική Ολιγαρχία, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου