Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

Πραιτοριανοί των Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας-ΗΠΑ ασκούνται για Ανακατάληψη Διυλιστηρίου και έλεγχο πλοίου με απείθαρχους ναυτεργάτες!

http://diktiospartakos.blogspot.com/2021/11/blog-post_800.html
αναφερθήκαμε στην συνεκπαίδευση των Ελληνικών και Αμερικανικών δυνάμεων στο Μεγάλο Πεύκο.
Το ενδιαφέρον στοιχείο της πρόσφατης άσκησης ήταν το σενάριο της που αποκάλυψε για μια ακόμη φορά τον ρόλο Μπράβου των Ενόπλων Δυνάμεων. 
Οι Ειδικές Δυνάμεις Ελλάδας-ΗΠΑ συνεκπαιδεύτηκαν έχοντας ως σενάριο την επιχείρηση ανακατάληψης διυλιστηρίου που είχε καταληφθεί από «εχθρικές δυνάμεις» και την νηοψία σε πλοίο με «απείθαρχους» ναυτεργάτες. 
Σε πλοίο που το πλήρωμα του οποίου είχε αρνηθεί τον έλεγχο!
Στην άσκηση συμμετείχαν Λιμενικό, Πολεμική Αεροπορία, Στρατός Ξηράς και Πολεμικό Ναυτικό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται ανάλογη άσκηση των Ειδικών Δυνάμεων.
Και όχι μόνο των Ειδικών Δυνάμεων.
Το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είχε καταγγείλει την επεναλαμβανόμενη αντίστοιχη άσκηση κατάληψης εργοστασίου της ΔΕΗ στην Κοζάνη. Το Τάγμα της Εθνοφυλακής μάλιστα ακολούθησε το παράδειγμα των ασκήσεων της 9ης Μ/Π ταξιαρχίας «Ανδριανούπολη».
Ποιος ξεχνά την άσκηση της Στρατονομίας στο Πεντάγωνο, τις ασκήσεις Καταστολής Πλήθους της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας που διεξάγονται κάθε χρόνο και τόσες άλλες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ περισσότερα:

ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΝΑΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ-ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑΓΜΑ ΕΘΝΟΦΥΥΛΑΚΗΣ
http://diktiospartakos.blogspot.com/2016/11/blog-post_874.html

Καταδικάζουμε την Άσκηση Καταστολής Πλήθους από τον Ελληνικό Στρατό
http://diktiospartakos.blogspot.com/2018/04/blog-post_201.html

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΠΛΗΘΟΥΣ ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ
https://diktiospartakos.blogspot.com/2013/10/blog-post_5402.html?m=1

Φυσικά και ο Αμερικανός πρέσβης ήταν εκεί για να εποπτεύσει...

Υπάρχουν όμως κατά τη γνώμη μας δύο πολύ σημαντικές διαφορές με ότι έχει προηγηθεί.
Αφενός το γεγονός της υπογραφής των δύο Πολεμικών Συμφωνιών του Ελληνικού κράτους με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. 
Είναι επομένως ο ρόλος Χωροφύλακα των λαών και Εγγυητή των καπιταλιστικών και ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. 
Αυτό περιγράφουν ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης, ο ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλος και ο ΑΓΕΕΘΑ Φλώρος μιλώντας για την Ελλάδα "ως δύναμη Ασφάλειας και Σταθερότητας".
Η ένταξη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με συγκεκριμένο ρόλο στο πλαίσιο της Αρχιτεκτονικής πολέμου των Δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη Μεσόγειο είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του ελληνικού κράτους ώστε να αναβαθμίσει τον περιφερειακό ιμπεριαλιστικό του ρόλο.
Αφετέρου οι Ένοπλες Δυνάμεις δρουν στο πλαίσιο των σύγχρονων δογμάτων Ολιστικής αντιμετώπισης των ζητημάτων ασφάλειας.
Πλέον οι αστοί πολιτικοί και το στρατιωτικό κατεστημένο περιγράφουν μια διαρκή κατάσταση μεταξύ πολέμου και ειρήνης, με συναντίληψη για τον εσωτερικό και εξωτερικό εχθρό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ περισσότερα:
7ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΧΕΡΣΑΙΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ: Ο Στρατός δια πάσαν Απειλή! Αλλά ποιος είναι Απειλή;

Θεωρούμε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία να παρακολουθήσουμε την διεξαγωγή του 7ου Συνεδρίου των Αρχηγών των Ευρωπαϊκών Χερσαίων Δυνάμεων. 
Την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος απηύθυνε χαιρετισμό στο 7ο Συνέδριο το οποίο πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Αθήνα από την Τρίτη 9 έως την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021, με τη συμμετοχή 28 Αρχηγών Στρατών Ευρωπαϊκών Κρατών και του Διοικητή της Διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης – Αφρικής (USAREUR-AF).
Τονίζουμε την παρέμβαση του καθώς για μια ακόμη φορά "αναφέρθηκε στο ευρύ φάσμα απειλών και προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει κάθε ευρωπαϊκή χώρα σε ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο και ταχέως μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον ασφαλείας.
Επίσης τόνισε την σημασία της συνεργασίας, της συνέργειας αλλά και της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις και απειλές, όπως η κλιματική αλλαγή, οι πανδημίες, η μαζική μετανάστευση και ο βίαιος εξτρεμισμός, στηριζόμενες στους κοινούς κανόνες, αξίες και αρχές που διέπουν τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ".
Ουσιαστικά ο ΑΓΓΕΘΑ Φλώρος κινείται στο πλαίσιο των σύγχρονων δογμάτων Ολιστικής αντιμετώπισης των ζητημάτων ασφάλειας.
Πλέον οι αστοί πολιτικοί και το στρατιωτικό κατεστημένο περιγράφουν μια διαρκή κατάσταση μεταξύ πολέμου και ειρήνης, με συναντίληψη για τον εσωτερικό και εξωτερικό εχθρό.
Ο ΑΓΕΕΘΑ Φλώρος τόνισε "την σπουδαιότητα της αμυντικής διπλωματίας για την γεφύρωση διαφορών αλλά και τη δημιουργία εποικοδομητικών σχέσεων τόσο σε διμερές όσο και πολυμερές επίπεδο.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων σε απαιτήσεις πέραν της βασικής αποστολής τους (αεροδιακομιδές, έρευνα – διάσωση, αντιμετώπιση πανδημίας COVID-19 και εμβολιαστικά κέντρα), καθώς και στην σημασία των ασκήσεων και της συνεκπαίδευσης για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας, της αμοιβαίας κατανόησης, της ανταλλαγής διδαγμάτων και της συνεκμετάλλευσης των βέλτιστων στρατηγικών για την από κοινού αντιμετώπιση απειλών και προκλήσεων". 

Βέβαια, όποιος αναζητά μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση όλων αυτών των ζητημάτων καλά θα κάνει να διαβάσει το βιβλίο του συμβούλου Ασφάλειας Θάνου Ντόκου, Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΜΑΣ -εκδόσεις ΣΙΔΕΡΗ.
Εκεί διαβάζουμε ότι πλέον πολλά από τα σημερινά προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν, ούτε να επιλυθούν από μεμονωμένα κράτη. Οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με νέες μορφές απειλών και κινδύνων τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό περιβάλλον του κράτους που διαμένουν. Οι συγκρούσεις πλέον είναι περισσότερο "ενδοκρατικές" και λιγότερο "διακρατικές".
Επομένως τίθεται το ζήτημα της ανάγκης διεύρυνσης του περιεχομένου της έννοιας της ασφάλειας καθώς υπάρχουν νέες απειλές! 
Ποιες είναι όμως αυτές οι νέες απειλές;
  • υποβάθμιση του περιβάλλοντος
  • μεταναστευτικές ροές
  • η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός
  • η ριζοσπαστικοποίηση
  • ο ακραίος εθνικισμός....  
Στη νέα ατζέντα Ασφάλειας ενσωματώθηκαν οι ενδοκρατικές συγκρούσεις, η εθνοτική και θρησκευτική βία, τα όπλα Μαζικής Καταστροφής, η τρομοκρατία, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η έμφυλη βία, το οργανωμένο έγκλημα, οι πανδημίες, η ενεργειακή ανασφάλεια, η κλιματική αλλαγή και τα ζητήματα του κυβερνοχώρου!
Φυσικά κανείς δεν μπορεί να αδιαφορήσει για τις μεταβολές στην παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων.... Oι δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τον Ειρηνικό Ωκεανό, την Πολωνία και τον Καύκασο, την Αφρικά και Μέση Ανατολή, στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια καθορίζονται από την ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και τα σπαράγματα ενός καπιταλιστικού κόσμου που μας απειλεί ολοένα. 

Αυτά γράφει ο Ντόκος.
Αυτά λέει στα Συνέδρια και καταγράφει σε άρθρα του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
Με αυτές τις παραμέτρους διατυπώνονται τα Δόγμα Εθνικής Στρατηγικής και Ενοποιημένης οπτικής και πρακτικής για τα ζητήματα Εσωτερικής και Εξωτερικής Ασφάλειας.
Και αυτά τα δόγματα εφαρμόζει ο Ελληνικός Στρατός στον Έβρο και το Αιγαίο εναντίον των προσφύγων, στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή συμμετέχοντας σε βρώμικους πολέμους, σε Ανατολή Μεσόγειο και Αιγαίο δρώντας στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμό, αλλά και ως βασικός φορέας της Πολιτικής Προστασίας. Ας μην ξεχνούμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ψηφίσει από το Δεκέμβρη του 2019 την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην Εσωτερική Ασφάλεια.
  
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437 
 diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου