ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Οι φτωχότερες χώρες του πλανήτη περιμένουν εμβόλια

Οι φτωχότερες χώρες του πλανήτη περιμένουν εμβόλια
Τεράστια είναι η διαφορά ανάμεσα στο ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί στις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη και στο αντίστοιχο ποσοστό των φτωχότερων χωρών σύμφωνα με το χθεσινό δελτίου τύπου της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης (IRC), το οποίο μας δίνει κάποια άκρως ανησυχητικά στοιχεία:
Οι χώρες με τα χειρότερα ποσοστά είναι η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (0,06%), η Υεμένη (1,16%) και το Νότιο Σουδάν (1,17%).
Η Αφρική έχει παραλάβει το 2,8% του παγκόσμιου αριθμού δόσεων εμβολίου, ενώ ο πληθυσμός της αποτελεί το 17% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Τον τελευταίο μήνα οι θάνατοι από κορωνοϊό αυξήθηκαν κατά 31% στην Μπουρκίνα Φάσο και κατά 22% στον Νίγηρα.
Το πρόγραμμα COVAX, που στοχεύει στη δίκαιη διανομή των εμβολίων, έχει παραδώσει το 13% των δόσεων που έχει υποσχεθεί.
Ενώ οι πλουσιότερες χώρες πετυχαίνουν μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη και προχωράνε σε επαναληπτικές δόσεις, οι φτωχότερες έχουν απίστευτα μικρό ποσοστό του πληθυσμού τους εμβολιασμένο. Αυτό είναι επικίνδυνο γιατί επιτρέπει την ανάπτυξη μεταλλάξεων αλλά είναι και άλλη μια αποτύπωση της ανισότητας ανάμεσα στις χώρες του πλανήτη και του χαρακτήρα της συνεργασίας τους. Οι χώρες που άργησαν να πάρουν το εμβόλιο και ακόμα περιμένουν τις δόσεις που θα καλύψουν τον πληθυσμό τους είναι οι χώρες που αντιμετωπίζουν τους μαζικούς εκτοπισμούς, την πείνα, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σε μεγαλύτερο βαθμό.
Η μόνη λύση είναι η κατάργηση των πατεντών και η δωρεάν παράδοση επαρκών δόσεων σε όλες τις χώρες τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου