ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021

Ανεβαίνει η ένταση μεταξύ ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ρωσίας

Από την πρώτη στιγμή το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είχε τονίσει ότι η φυγή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν, δεν αποτελούσε μια ένδειξη υποχώρησης της εκδήλωσης της επιθετικότητας των ΗΠΑ και αποδυνάμωσης του ανταγωνισμού τους με την Κίνα και την Ρωσία, αλλά απόδειξη ενός επανασχεδιασμού των προτεραιοτήτων της ιμπεριαλιστικής τους πολιτικής.
Πλέον το επίκεντρο βρίσκεται σε Ειρηνικό, Μεσόγειο και την συνοριακή γραμμή με την Ρωσία, από τη Βαλτική και την Ανατολική Ευρώπη έως τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ το ενδιαφέρον για την Μέση Ανατολή και την Αφρική πάντα είναι υπαρκτό αλλά εξυπηρετείται από την νέα Αρχιτεκτονική Πολέμου που οικοδομούν οι δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.
Σε αυτό το πλαίσιο η Γαλλία διεκδικεί να κατοχυρώσει ηγετικό ρόλο έχοντας στρατηγικά συμφέροντα να εξυπηρετήσει.
Πολύ όμως πολεμικά αναβαθμισμένος είναι και ο ρόλος του ελληνικού κράτους που παίζει σε όλα τα επίπεδα με όρους που αποκτούν πρωτοφανές βάθος.
Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα απέραντο Πολεμικό Ορμητήριο.
Μπαίνει ως αιχμή του δόρατος για την εκδήλωση της αμερικανικής επιθετικότητας.
Σχεδιάζει να στείλει στρατό στο εξωτερικό και διεξάγει συνεχείς συνεκπαιδεύσεις είτε με τις ΗΠΑ, είτε με τα στρατεύματα των βαλκανικών κρατών ως "εργολάβος" κάλυψης των νατοϊκών αναγκών.
Με αναβαθμισμένο ρόλο Χωροφύλακα των λαών και Εγγυητή των καπιταλιστικών και ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.
Τέλος, ως εγγυητής ότι οι βρώμικοι πόλεμοι θα διεξάγονται χωρίς όμως η Ευρώπη να δέχεται πρόσφυγες!  

Τι σχεδιάζει όμως να κάνει η αμερικανική υπερδύναμη απέναντι στην Ρωσία;
Αφενός σηκώνει τους τόνους της ιδεολογικής αναμέτρησης επιχειρώντας να διχάσει τον πλανήτη ανάμεσα στις Δημοκρατικές χώρες και τα λεγόμενα Ολοκληρωτικά καθεστώτα Κίνα-Ρωσία-Ιράν κλπ.
Η ιδεολογική αυτή αναμέτρηση κρύβει την τεράστια σύγκρουση συμφερόντων, πολιτικών-οικονομικών-γεωστρατηγικών.
Ουσιαστικά ο στόχος είναι να ξεκόψει την Ρωσία από την Ευρώπη.
Να τις αρπάξει τις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας, φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τη Γερμανία.
Να την περικυκλώσει, έχοντας ως επίκεντρο την Ουκρανία.
Να της αποκόψει τις όποιες διόδους προς τα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σε αυτή την κατεύθυνση διεξάγονται τεράστιες πιέσεις για τον αγωγό North Stream.
Επίσης, πραγματοποιούνται οι πρωτοφανείς μεταφορές αμερικανικών στρατευμάτων από την Αλεξανδρούπολη.
Ενώ τέλος, αναβαθμίζονται και πολλαπλασιάζονται οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα.   

ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΑΠΕΙΛΩΝ μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας με επίκεντρο την Ουκρανία
Έχοντας λοιπόν ως επίκεντρο την Ουκρανία, της οποίας ο λαός υφίσταται μια σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική, εθνικιστική έξαρση και επέλαση του ρατσισμού και του φασισμού, εκδηλώνεται η αμερικανική επιθετικότητα στην οποία απαντά το αυταρχικό Ρωσικό καθεστώς.
Η Δύση θα μετανιώσει εάν για μια ακόμη φορά χάσει την ευκαιρία να συμφωνήσει με την Ρωσία για τις εγγυήσεις μη επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, δήλωσε πρόσφατα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.
«Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε διαβεβαιώσεις των νατοϊκών Βρυξελών, βλέπουμε τι συμβαίνει με τις αβάσιμες υποσχέσεις. Με τα χρόνια έρχεται το πάνω κάτω και αυτό που αποκομίζουμε είναι ότι επιδεινώνεται ριζικά η κατάσταση στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα του νατοϊκού επεκτατισμού, της ιδιοποίησης από τους νατοϊκούς με επικεφαλής τις ΗΠΑ εδαφών, που αγγίζουν άμεσα τα σύνορα μας», δήλωσε ο Ριαμπκόφ.
Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών να επιδιώξει την εξασφάλιση νομικών εγγυήσεων ασφαλείας που θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, ώστε να μην επιτραπεί «η περαιτέρω καταστροφή του συστήματος ασφαλείας με την μορφή εκείνη, η οποία προς το παρόν, μπορεί να διατηρηθεί».
«Εάν αυτό δεν επιτευχθεί, τα απαντητικά μας μέτρα, τα αντίμετρα ας θα είναι εξαιρετικά σκληρά και στην Δύση θα μετανιώσουν θα έλεγα, που θα χάσουν για μια ακόμη φορά τη δυνατότητα να συμφωνήσουν με την Ρωσία σε μια υγιή βάση» δήλωσε ο Ριαμπκόφ.
Την Τετάρτη, ο Ρώσος πρόεδρος μιλώντας στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων, ενώπιον πρεσβευτών 20 χωρών, μεταξύ των οποίων και χωρών του NATO, δήλωσε ότι η Μόσχα «στον διάλογο που κάνει με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους», θα επιδιώξει την επίτευξη κάποιων «συγκεκριμένων συμφωνιών, οι οποίες θα αποκλείουν την περαιτέρω προώθηση του NATO προς ανατολάς», όπως και την εγκατάσταση σε άμεση εγγύτητα στην επικράτεια της Ρωσίας οπλικών συστημάτων τα οποία η Μόσχα θεωρεί ότι συνιστούν απειλή. 
Παράλληλα είπε ότι η Ρωσία θα χρειασθεί και νομικές εγγυήσεις, «επειδή οι δυτικοί εταίροι δεν τήρησαν τις προφορικές τους δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει».
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως θα έχει μακρά συζήτηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με την κρίση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία και ότι δεν θα δεχθεί τις «κόκκινες γραμμές» της Μόσχας. 
Μια βιντεοδιάσκεψη ανάμεσα στους δύο ηγέτες αναμένεται πως θα πραγματοποιηθεί εντός ημερών.
«Γνωρίζουμε από καιρό τις ενέργειες της Ρωσίας και περιμένω ότι θα έχουμε μια μακρά συζήτηση με τον Πούτιν», δήλωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους καθώς αναχωρούσε για να περάσει το σαββατοκύριακο στο Καμπ Ντέιβιντ. 
"Δεν δέχομαι τις κόκκινες γραμμές κανενός", δήλωσε σχετικά με τις απαιτήσεις της Ρωσίας.

Eκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επιβάλει κυρώσεις ή άλλα μέτρα σε βάρος της Ρωσίας, αν η Μόσχα αποφασίσει να εισβάλει στη γειτονική της χώρα.
Οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις προβάλλουν την ανησυχία ότι μια συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα ουκρανικά σύνορα θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την πρόθεση της Μόσχας να εισέλθει σε ουκρανικό έδαφος. 
Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, οι ΗΠΑ απείλησαν το Κρεμλίνο με τις πιο σκληρές κυρώσεις μέχρι στιγμής εάν εξαπολύσει επίθεση, ενώ η Ρωσία προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε παρουσία στρατευμάτων του ΝΑΤΟ και όπλων στο ουκρανικό έδαφος θα περνούσε την «κόκκινη γραμμή».
Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία έχει ασκήσει πιέσεις να ενταχθεί στη Συμμαχία (ΝΑΤΟ), η οποία δεσμεύθηκε για ένταξη, αλλά δεν έθεσε χρονοδιάγραμμα.
Λάδι στη φωτιά έριξε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας όταν ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία και στην προσαρτημένη από τη Ρωσία Κριμαία υπολογίζεται σε 94.300, προειδοποιώντας ότι είναι πιθανή μια «κλιμάκωση μεγάλης κλίμακας» τον Ιανουάριο.
Εν μέσω της αυξανόμενης έντασης, ο σύμβουλος Εξωτερικών Υποθέσεων του Πούτιν Γιούρι Ουσάκοφ δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι έχουν γίνει διαπραγματεύσεις για μια συνομιλία Πούτιν-Μάιντεν τις επόμενες ημέρες, προσθέτοντας ότι η ημερομηνία θα ανακοινωθεί αφού η Μόσχα και η Ουάσινγκτον οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες.
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι μια πιθανή συνάντηση των δύο ηγετών θα αποτελούσε «μια ευκαιρία να συζητήσουμε τις σοβαρές ανησυχίες μας για την πολεμική ρητορική, για τη στρατιωτική συσσώρευση που βλέπουμε στα σύνορα με την Ουκρανία».
Την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Στοκχόλμη για να απαιτήσει από τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία. 
Ο Λαβρόφ απάντησε ότι η Δύση «παίζει με τη φωτιά» όταν αρνείται στη Ρωσία να έχει λόγο σε οποιαδήποτε περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία έχει ασκήσει πιέσεις να ενταχθεί στη Συμμαχία (ΝΑΤΟ), η οποία δεσμεύθηκε για ένταξη, αλλά δεν έθεσε χρονοδιάγραμμα.
 
Από τα παραπάνω αποκαλύπτεται η ένταση των ανταγωνισμών και τα επίδικα αυτής.
Οι κίνδυνοι για τους λαούς είναι τεράστιοι.
Τίποτε απ΄όλα αυτά δεν έχει να κάνει με την Ασφάλεια και την Σταθερότητα.
Αντίθετα, καπιταλιστικά και ιμπεριαλιστικά συμφέροντα φέρνουν την Ανασφάλεια και την Αστάθεια, ωθούν σε όξυνση των ανταγωνισμών και μας απειλούν με Πολεμική Κλιμάκωση, ακόμη και με χρήση Πυρηνικών Όπλων.
Πολεμοκαπηλεία και εθνικισμός είναι τα οχήματα για να εκβιάσουν την "εθνική ενότητα", την υποταγή των λαών στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς τους, ενώ παράλληλα οι άγριοι αντεργατικοί νόμοι και η ακραία εκμετάλλευση χρηματοδοτούν τους εξοπλισμούς και την συγκρότηση των νέων αστικών κρατών, με την υπεραξία μας χρηματοδοτούμε την αναβάθμιση του περιφερειακού ιμπεριαλιστικού τους ρόλου. 
Με χρήμα και με αίμα, αφού οι φτωχοί στρατολογούνται ως Μισθοφόροι Στρατιώτες.
Είναι χαρακτηριστικό το πως η συστηματική καθεστωτική προπαγάνδα παρουσιάσει την "τουρκική επιθετικότητα" ως αιτία πρόσδεσης του ελληνικού αστικού κράτους σε όλους τους επικίνδυνους σχεδιασμούς.
Εμείς δεν διαλέγουμε Ιμπεριαλιστή.
Είμαστε ενάντια σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ αλλά και Ρωσία-Κίνα.
Τα καπιταλιστικά τους κέρδη και τα επίδικα των ιμπεριαλιστικών τους ανταγωνισμών είναι Απειλή πολέμου, αλλά και όξυνσης της κοινωνικής λεηλασίας, ενώ παράλληλα ορθώνουν τείχη εναντίον των προσφύγων.
Απάντηση μας το Μπλοκάρισμα της Μηχανής του Πολέμου και της Καταστολής.
Η Εναντίωση στα εθνικά-αστικά συμφέροντα τους και ο αγώνας με όρους συναδέλφωσης των λαών και κοινής πάλης των εργαζομένων ενάντια στην Καπιταλιστική Βαρβαρότητα και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
   ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
Τηλ: 6932 955437
diktiospartakos@hotmail.com
diktiospartakos.blogspot.com   

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου